...pentru ca este una dintre destinatiile pe care mi-am dorit dintotdeauna sa le vizitez.
Perioada propice pentru vizitare
Egiptul se poate vizita tot anul, avand o clima uscata(desertica), exceptand coasta Mediteraneana. Media temperaturilor pe timpul iernii (Decembrie-Februarie) este cuprinsa intre 20-26°C. Daca mergi in aceasta perioada nu uita sa-ti pui in bagaj si niste haine de toamna pentru ca seara si dimineata este destul de rece, iar vantul bate destul de des. Vara (Iunie-August), temperaturile sunt destul de ridicate, variind intre 27-38°C. Daca mergeti in acest sezon nu uitati ochelarii de soare, crema de soare din belsug si o sapca (palarie). In caz ca ai uitat crema de soare acasa sau ramai fara, nu-ti fa griji, poti cumpara de la magazinele hotelului unde esti cazat sau din oras, la preturi rezonabile.
Perioada propice de vizitare, pentru a te bucura si de plaja fara sa-ti faci griji multe de soarele care arde tare este mijlocul lunii Aprilie pana la inceputul lui Iunie si din Septembrie pana la mijlocul lunii Noiembrie.
Sanatate
Apa de la robinet nu este potabila pentru turisti. Nu folosi aceasta apa nici la spalarea fructelor, pentru ca risti sa te trezesti cu dureri stomacale si scaune diareice. Pentru aceasta foloseste apa imbuteliata la sticla pe care o poti cere de la barul hotelului la care esti cazat. Apa de la robinet poate fi folosita la spalatul pe dinti, atata timp cat nu o inghiti:). Pentru orice eventualitate nu uita sa-ti pui in bagaj cateva pastile care sa te ajute in nefericitul caz in care o sa ai de a face cu astfel de situatii neplacute. Este indicat sa refuzi politicos si ceaiurile cu care esti servit in magazine pentru ca apa folosita este de regula cea de la robinet, iar standardele de igiena ale egiptenilor sunt destul de scazute.
In cazul in care te-ai decis sa mergi in desert intr-o excursie jeep safari, sau sa vizitezi Valea Regilor, nu uita sa-ti iei un rucsac cu 2-3 sticle de apa pentru ca temperaturile in aceste zone sunt mult mai ridicate, atingand si valori de peste 50°C in timpul verii.
La cumparaturi, cum? ce?
Egiptul este renumit pentru bumbacul sau, de aceea aici puteti gasi imbracaminte din bumbac de calitate la preturi atractive. De asemenea, aici puteti gasi parfumuri pe baza de ulei, articole confectionate din piele de camila de regula, o sisa pentru a te relaxa cu prietenii, un papirus care sa-ti aduca aminte de Egipt (fii atent la cele contrafacute din coji de banane), condimente, bijuterii sau diverse amintiri legate de civilizatia egipteana antica. In Egipt pentru fiecare lucru pe care-l cumperi trebuie sa negociezi pentru a obtine un pret bun. La magazinele hotelurilor te poti targui mai putin decat la magazinele din oras sau din piete. Farmaciile au preturi fixe. Obtii un pret bun pentru un produs atunci cand il cumperi la un pret echivalent cu 25-40% din pretul initial. Pentru a obtine acest pret, trebuie sa ai rabdare, timp si sa-ti placa sa intrii in jocul lor. Fiecare egiptean care are un magazin o sa incerce sa te faca sa intrii in magazinul lui, pentru ca el are cele mai bune preturi, te invita la un ceai sau te invita sa scrii in cartea lui de oaspeti pentru ca tu esti primul roman care scrie la el :) . Moneda nationala in Egipt este lira egipteana. In unele magazine se pot cumpara produse si cu euro, insa e mai indicat sa schimbati banii la banca pentru a obtine un curs mai bun.
Ce mancam?
Ca in orice alta cultura aflata la intersectia mai multor lumi, bucataria egipteana a adunat toate ingredientele din bucataria asiatica si africana care s-au potrivit cel mai bine cu nevoile oamenilor.
Mancarea de la hotel, desi bine facuta, nu este mancarea adevarata pe care o mananca egiptenii. Pentru a manca "adevarat" trebuie sa mancati pe strada. Iar Egiptul este o aventura culinara. A manca pe strada nu inseamna a va rezerva la standurile cu mancare, ci la mancarea facuta de oamenii obisnuiti. Iar egiptenii mananca foarte bine. Carnea este de obicei facuta la gratar sau la cuptor, intreaga sau tocata, predominand carnea de miel si cea de pui. Veti vedea mult vaci, dar ele sunt vazute de egipteni mai degraba ca echipament pentru ferma nu ca si sursa de carne.
Shish kebabul este foarte apreciat si mereu servit cu verdeata si salata de rosii, sos tahini si paine "pita". Asa ca va puteti crea propriul sandwich daca doriti. Painea este mereu "pita" facuta din grau, acoperita cu grau macinat mare, rotunda, aromata si delicioasa cand este proaspat scoasa din cuptor. De multe ori pita plus un sos, tahini sau babaganoush, se consuma pe post de gustare, un fel de fast food delicios si sanatos.
Egiptenii consuma multe rosii, si de obicei asestea sunt foarte aromate si colorate. Salata de rosii traditionala egipteana este facuta din rosii taiate, coriandru, menta, ardei iuti mici (nu jalapeno dar pe aproape) si ceapa, la care se adauga ulei de usturoi. Este minunata pentru digestie dar confera o respiratie mortala. Alte legume consumate de egipteni includ fasolea, care este consumata inclusiv la micul dejun, fiarta sau sub forma de tocanita, sau macinata si transformata in pasta pentru tahini si humus alaturi de cantitati mari de usturoi.
Vinetele, facute piure, sunt ingredientul principal in babaganoush, dar si in musacaua egipteana alaturi de branza alba. Bamele, varza, conopida si cartofii sunt foarte frecvent utilizate in bucataira egipteana, facute tocanita cu rosii si usturoi. Orezul este o constanta universala si se serveste chiar si la micul dejun.
Porumbelul la gratar reprezinta o delicatesa, si ca alte pasari mici, are un gust puternic ,dar este usor de mancat. Pestele il gasiti langa Marea Rosie, foarte aromat, dar fara ulei in exces.
Bineinteles ca atunci cand ne gandim la "Orient", ne gandim la condimente. In bazarurile egiptene veti putea gasi o uimitoare varietate de condimente, asezate sub forma de piramide foarte intens colorate, de la galbenul sofranului la ocrul curry-ului si albastrul inchis al vopselei indigo. Mancarea de obicei este condimentata, dar nu picanta.
Deserturile nu sunt spectaculoase, vi se pot parea chiar fara gust, asa ca mai bine mancati fructele proaspete decat ca umplutura a unui aluat neindulcit. Veti putea gasi si multe baruri cu sucuri, iar sucul de portocale proaspat stors, indulcit cu trestie de zahar este raiul pe pamant intr-o zi torida de vara.
Bauturi? Intr-o tara musulmana alcoolul nu este privit cu ochi buni si este extrem de scump pentru turisti. Dar berea locala "Stella", nu foarte tare, fara un gust foarte pronuntat de bere si care este imbuteliata in sticle foarte mari, este ideala pentru a potoli setea permanenta in acest climat de desert.
Siguranta turistului
Egiptul este considerat o tara destul de sigura pentru turisti, desi in trecut au avut loc unele atacuri sporadice ale unor grupari militante asupra unor grupuri de turisti, unele dintre ele cu urmari tragice. De aceea, hotelurile, obiectivele turistice au paza asigurata de politisti inarmati. Egiptenii care incearca sa te invite in magazinele lor, desi sunt insistenti, sunt inofensivi.
Sporturi acvatice
In zonele in care reciful este foarte aproape de tarm nu scapa ocazia de a te bucura de flora si fauna din Marea Rosie daca stii sa inoti. Ai nevoie de o masca si un tub de snorkeling si o pereche de botosi pentru a-ti proteja picioarele. Un alt lucru la care trebuie sa fii relativ atent sunt meduzele, care sunt destul de mari si iti pot crea neplaceri daca vii in contact cu ele.
"standardele de igiena ale egiptenilor sunt destul de scazute" Mi-a placut asta! Foarte adevarat:))
RăspundețiȘtergereApa nu este chiar atat de periculoasa pe cat spune zvonistica pe net, eu am spalat fructele cu apa de la robinet si nu m-am "mutat" la toaleta. clar, vorbim de o alta civilizatie, unde oamenii traiesc in saracie si sunt agresivi in vanzari,stil ce poate fi deranjant pentru unii europeni, dar la capitolul prestari servicii in turism ne dau clasa de departe.
RăspundețiȘtergereEgiptul era un vis mai vechi de-al meu care in urma cu cateva luni a devenit realitate. Ma treceau fiori numai cand ma gandeam la Piramide, Marea Rosie…
RăspundețiȘtergereIn sfarsit ziua cea mare…
Zbor de pe Otopeni - fara peripetii, plictisitor, cateva minute bune cu autocarul pana la hotel. Am fost cazati in statiune Hurghada in hotelul Hilton, un resort cu cateva mii de locuri. Cred ca rusii erau cei mai multi.
Camera de 5 stele…un singur repros, nu prea au apa rece la robinet, curge numai apa calduta oricat de mult ai astepta.
Plaja era excelenta. Apa numai buna de scaldat.
Nu prea am stat la hotel, mai mult am ales sa vizitez obiectivele faimoase ale tarii.
Intr-o zi am nimerit intr-un sat de beduini. Am plecat intr-un safari in desert, cu jeepurile, sa vedem cum traiesc beduinii, am mancat paine facuta de ei, am vazut cum se fac covoarele.
Am fumat narghilea cu ei, am baut karkade…
Pe scurt...un loc foarte frumos care merita vazut!
Un concediu de neuitat in care au fost imbinate vizitele la obiectivele turistice din antichitate , plimbare cu vas de croaziera pe Nil , urmate de relexare la Hurghada.
RăspundețiȘtergereEste a 2 a oara cand am vizitat Egiptul , prima data Sharm el Sheick , deci merita vazut!
Chiar aveam nevoie de cateva informatii.
RăspundețiȘtergereWatch out Egypt, I'm comming this summer :D
Uuuu...bine tu, Nico! Te astept cu poze multe:D
RăspundețiȘtergere