vineri, 26 noiembrie 2010

MAROC

Daca doriti sa vizitati Marocul ar trebui sa luati in considerare unele lucruri, pentru a va fi mai usor sa va descurcati.
• Interesati-va unde este Ambasada Romaniei. Toata lumea pleaca in vacanta cu gandul la relaxare, dar trebuie si un pic de organizare pentru ca niciodata nu poti sti ce se poate intampla.
• Nu luati pasaportul dupa dumneavoastra la plimbare, mai bine faceti cateva copii si tineti-le pe acelea in portofel. De asemenea, evitati sa tineti toate actele si toti banii in acelasi loc.
• Apa nu este potabila. Atentie la restaurante, baruri, etc, pentru ca refolosesc sticlele si le umplu cu apa de la robinet.
• Nu mancati fructe de mare decat in localuri aglomerate. Pestele se strica foarte repede, mai ales ca in Maroc nu este pastrat in conditiile necesare.
• In Maroc toata lumea incearca sa va vanda ceva. Daca doriti sa fiti lasat in pace prefaceti-va ca nu intelegeti limba. Daca insista, nu deveniti agresiv, ci mergeti mai departe.
• Nu fotografiati localnicii, si mai ales femeile, fara sa le cereti permisiunea.
• Atentie cum va protejati aparatul de fotografiat de nisip.
• Aveti grija cum traversati strada. Acolo nu se tine cont de culoarea semaforului si nici de politistul din drum.
• Daca sunteti femeie, acoperiti-va corpul cat mai mult. Barbatii “se dau” la tot ceea ce este “alb”.
• Daca ajungeti in nordul tarii, veti vedea ca exista plantatii de marijuana. Evitati sa intrebati cat costa, pentru ca va va fi foarte greu sa scapati de “comercianti”. Multi turisti au fost jefuiti si cativa chiar au fost dati disparuti in acele zone.
• Nu opriti masina in locuri pustii. Evitati sa faceti asta chiar daca intalniti aupostopisti, masini rasturnate sau oameni raniti. Poate fi un caz real, insa cel mai des aceasta tactica este folosita pentru a va jefui.
Cum ne imbracam?
Vara
Marocul este o tara calda, mediteraneana, in speta intre aprilie si octombrie trebuie sa te imbraci cu haine lejere, subtiri, de preferat din fire naturale. Barbatii pot alege tricouri, bermude si pantaloni din bumbac. Pentru fete acelasi lucru, insa, daca doriti sa va pastrati feminitatea, puteti purta fusta sau rochita, cu conditia de a nu rani sensibilitatea locala. Evitati tot ce ar putea fi provocator, mulat, prea decoltat, prea scurt etc. Si mai mare rigoare in perioada Ramadanului. De asemenea, din bagaj nu ar trebui sa lipseasca ochelarii de soare si un batic cu care sa va acoperiti fata in timpul furtunilor de nisip sau a rafalelor de vant.

Iarna
Bineinteles ca iarna e mai usoara ca la noi, in cea mai mare parte nu ninge si temperatura nu scade sub 3-4 grade peste 0. Insa mai tot timpul ploua si vantul sufla tare, asa ca umezeala iti patrunde pana la oase daca nu esti imbracat corespunzator. Haine impermeabile pentru zi si paturi suficiente pentru noapte, avand in vedere ca majoritatea spatiilor de locuit nu sunt dotate cu sistem de incalzire adecvat. In timpul zilei, temperatura e mai clementa si va puteti imbraca mai lejer, nu insa in cazul in care alegeti un sejur la tara sau in muntii Atlas.

Ce mancam?
Bucataria marocana, o adevarata poarta culina intre Africa si Europa, este considerata a fi printre cele mai diverse din lume, in primul rand datorita nenumaratelor tipuri de arome, ierburi si mirodenii, combinate ingenios cu carnea, legumele si fructele. Apoi, influentele majore din partea mai multor civilizatii (cele mai importante fiind araba, incepand cu secolul VII, berbera si mediteraneana), dar si stilurile culinare ale diferitelor monarhii din istoria Marocului au facut astazi ca aceasta tara sa aiba o bucatarie impresionanta din punct de vedere al modului de preparare al felurilor importante.
Carnea - porcul este un animal fericit in Maroc, asta in cazul in care exista porci in Maroc, fiindca marocanii nu consuma carnea acestui animal, ci doar cea care provine de la miel, oaie, pui sau vita. S-ar putea spune ca mielul este principalul aliment sacrificat in vederea gatirii, carnea de miel fiind folosita pentru o sumedenie de preparate principale marocane; de altfel, cele mai gustoase preparate marocane sunt cele pe baza de carne de miel.
Harissa - poate cel mai important si reprezentativ amestec de condimente folosit de catre marocani (dar si de catre algerieni sau tunisieni), harissa reprezinta un sos rosu iute pe baza de usturoi, ardei iuti, ulei de masline si sare, ca baza, insa de multe ori isi mai fac locul in acest amestec si coriandrul, chimenul sau rosiile.
Mirodeniile - Marocul este in Topul 3 mondial al tarilor mari utilizatoare de mirodenii; de departe, sofranul este cel mai important ingredient al bucatariei marocane, fiind cultivat cu generozitate pe pamantul fertil al acestei tari; alte mirodenii de baza aici sunt: scortisoara, turmericul (sau curcuma, un praf galbui folosit pentru colorarea naturala si sanatoasa a mancarurilor), piperul, ghimbirul, coriandrul, menta, chimenul sau patrunjelul.

5 comentarii:

  1. Destul de asemanatoare sfaturile cu cele pentru destinatia Egipt...

    RăspundețiȘtergere
  2. Maroc este sigur o destinatie pe care o voi bifa in viitorul apropiat.foarte multe sfaturi utile. tine-o tot asa

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte gustoasa mancarea marocana:X Pacat ca nu gasim si in Romania mai multe restaurante specializate

    RăspundețiȘtergere
  4. Am dorit sa revin anul acesta in Maroc, fascinata fiind de aceasta lume, dupa o prima excursie acolo. Am reusit in acest octombrie sa ajung. Impresii? ! O multime.

    Am aranjat drum, cazare, itinerar prin net. Am fost in marrakech si mogagor sau essaouira. Drum cu avionul...cu tren...cu supratours.

    Da e o lume a contrastelor, e mizerie si frumos, e politete si smechereala, e un amestec de viu, de culoare, de uimire, de zimbet, de caldura si de naturalete, de gesturi umane, simplitate si inca multe alte fara nume clar gasit...

    Mie mi-a placut. Daca ar fi sa fac o comparatie intre ei si noi as spune doar ca ei iti zimbesc te ajuta fara sa spui o vorba, te pot uimi cu un simplu de simpatie ptr ca esti din Romania.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesante si folositoare sfaturile. Este intr-adevar o tara a contrastelor:pare destul de periculos, trebuie sa stii sa te organizezi pentru a te bucura de frumusetea locurilor

    RăspundețiȘtergere