sâmbătă, 18 decembrie 2010

THAILANDA

Thailanda este nodul pentru calatorii in Asia de Sud-est, motiv pentru care primeste anual un numar mare de turisti. Cele mai multe calaltorii in Thailanda se formeaza din Bangkok, insa orasul nu e un etalon pentru intreaga tara.
Preturile sunt foarte mici in Thailanda, desi in Bangkok s-ar putea sa nu para astfel. Pe de alta parte, ca si India, Thailanda este tara constrastelor: langa un hostel unde o camera costa 1$/ noapte puteti foarte bine sa gasiti un resort de lux, unde vi se cer mii de dolari pentru o noapte. In orice caz, aici se gasesc de toate pentru toti, indiferent ca veniti cu rucsacul in spate sau intr-un tur de 5 stele al Asiei.
In esenta, cazarea in Thailanda e foarte ieftina. Puteti inchiria casute cu 4-6 dolari pe noapte (130-200 bahti, in moneda locala), in conditii decente. Daca vreti cazare pe insula, la malul oceanului, eventual cu ceva imbunatatiri (aer conditionat), platiti cam 15$pe noapte.
Preturile la hotel incep de la 1000 bahti/ 30$ pe noapte, si ajung pana la 2500 bahti/ 77$ pe noapte la un hotel de 5 stele.

Si mancarea  e foarte ieftina in Thailanda. Ca in multe tari asiatice, si aici pe strazi veti intalni vanzatori ambulanti de la care puteti lua o farfurie cu mancare traditionala, pregatita pe loc, cu 20-30 bahti (sub un dolar, in jur de 60-70 centi). Mesele la local, pe toata ziua, costa cam 4$ (in jur de 120$) – mancarea traditonala thailandeza, sau 6-7$ mancarea occidentala, desi ce farmec are sa mancati aceleasi feluri ca acasa?

Transportul public nu e cel mai bun din lume, insa e functional si e foarte ieftin. O calatorie cu autobuzul in Bangkok costa 8 bahti (25 centi), cu trenul: 20-30 bahti (1$), iar intre orasele din Thailanda, in functie de distanta, pana in 300 de bahti (10$). Trenurile de noapte sunt cu 10-15% mai scumpe decat cele de zi, iar calatoriile pe apa intre insule, cu vaporasul, costa intre 200-400 bahti (10-12$).

Daca vreti sa angajati un ghid turistic, va costa in jur de 500-700 bahti (16-22$) pe zi.

Nu trebuie sa lasati bacsis in hoteluri sau restaurante dar daca vreti neaparat nu este considerat un ofens. In restaurantele de lux este asteptat un bacsis de 10% din pret. Taximetristii nu se supara daca rotunjiti pretul la finalul calatoriei, iar baiatul care va duce bagajele in camera de hotel se obisnuieste sa-i dati 10 baht.

In mod normal
doza de energie electrica din perete este de 220 de V asa ca nu aveti nevoie neaparata de un adaptor.

O imbracaminte usuratica ii poate duce pe barbatii tailandezi la ganduri gresite asa ca mai bine ar fi daca umerii si genunchii ar fi acoperiti. De preferat ar fi ca doamnele sa fie in permanenta insotite de un barbat.
Moneda nationala tailandeza este "Bach". Exista bancnote de 1000,500,100,50,20 si 10 Bach si monede de 10,5,2 si 1 Bach. Cel mai bine ar fi daca ati avea cu dumneavoastra cecuri de calatorie pe care le-ati putea incasa la orice banca la un curs mai bun. Se poate plati in orasele mari si cu carti de credit (Visa, American Express ,Mastercard, Diners) carti cu care puteti apela si la automatele bancilor pentru a ridica bani insa direct in moneda lor: Bach.
Vaccine nu sunt impuse inainte de a calatori in Thailanda, insa ar fi de recomandat o injectie inpotriva hepatitei A si o gamaglobulina pentru intarirea organismului. In unele regiuni din Thailanda exista si un pericol chiar daca redus de malarie .

Numerele de telefon in caz de urgente sunt: 191 politia, 1699 politia turistica in Bangkok si 1155 linie telefonica de ajutor pentru turisti. Cea din urma este si pentru informatii.
Prefixul telefonic al Thailandei este 0066.

Atentie!!! Cumparaturi

Nu aveti voie sa iesiti din tara cu orice statuieta reprezentand Budda, antichitati (numai in cazul in care aveti o aprobare speciala pentru obiect) si animale protejate.
In Thailanda magazinele nu au un orar fix si orele de inchdere ale magazinelor nu sunt stabilite de lege asa ca puteti gasi multe magazine deschise 24 de ore si multe chiar si duminica. Exista supermarket-uri Seven-Eleven care sunt deschise intotdeauna 24 de ore. Postele: luni-vineri 8.30-16:30, muzeele nationale: miercuri-vineri 9:00-16:00. Pauza de masa este intre orele 12:00 si 13:00.
Autoritatea de Turism Thailandeza primeste peste 1.000 de plângeri pe an cu privire la cumpararea de bijuterii false. Fiti atenti la orice intalnire care se termina prin a va cere prezenta intr-un magazin de bijuterii. Mai mult ca sigur este o escrocherie.
Cumpararea de bijuterii si giuvaeruri pentru a le revinde la pret dublu sau chiar triplu este o propunere imposibila in orice imprejurare. 
Cumparati bijuterii pentru satisfacerea propriei dorinte sau pentru a le face cadou . 
Faceti comparatii de preturi intre magazine înainte de a va decide sa cumparati ceva. 
Nu expediati safire sau orice alte pietre pretioase.
Nu va incredeti in vanzarile speciale de bijuterii de orice tip. Dealerii respectabili nu-si trimit aproape niciodata oamenii sa atraga clientii la magazinul sau.
Nu exista promotii, spectacole sau vanzari speciale la bijuterii autorizate de guvern sau alte agentii oficiale în orice perioada a anului.



4 comentarii:

  1. Da...frumos...cel putin din auzite. Sper sa ajung si eu sa vizitez Thailanda in viitorul apropiat:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca ajungeti in Bangkok si prindeti o duminica acolo va recomand sa mergeti in Targul de Duminica! Este de ajuns sa cereti oricarui taximetrist sa va duca la Sunday Market! Atentie targul se deschide la ora locala 9.00, sa nu patiti ca mine am plecat la ora opt si taximetristul dupa ce mi-a aratat mai intai poze cu toate rudele sale de sex feminin, surori, nepoate, verisoare si intr-un final dupa nenumarate refuzuri si pe cea a unui nepot.....!!!! m-a dus intai la cateva centre de prelucrare si vanzare a rubinelor si smaraldelor si apoi intr-un tarziu la mult ravnitul targ.

    Este imens si structurat pe categorii, fructe, flori, animale, antichitati, electronice si diverse (orice altceva).

    In zona fructelor, mi-aduc aminte ca m-am intrebat cum pot oare sa existe atatea soiuri de fructe de care sa nu fi auzit inca! Va dau cateva exemple: rose apple seamana identic cu un ardei gras si are gust de mar, jack fruit de marimea unui ananas cu o coaja la fel de dura si un fel de limbutze insirate in jurul unui ax, extraordinar de dulci si cu o aroma pe care nu pot sa o asociez cu nimic cunoscut; Prong-nei sau Phrong-ney, un fel de caise cu un gust extrem de astringent si asa mai departe.

    In zona florilor era un carnagiu al orhideelor, acestea stateau insirate pe tarabe in snopi, asa asa cum se gaseste mararul si patrunjelul la noi, in combinatii de culori si forme cum numai natura poate sa creeze.

    In zona animalelor - si aici fiind mare iubitor de animale am avut o strangere de inima - toate specile de caini si catei cunoscute, pisici, maimute, serpi si alte reptile si o mare varietate de pasari. Desi religia budista pledeaza pentru bunatate fata de animale, imaginile cu acele animale captive erau de multe ori tragice.

    Zona cu antichitati mi-a placut cel mai mult se aflau acolo obiecte care acopereau intreaga istorie a Indochinei. Fascinant, obiecte de cult din bronz, piatra si lemn, obiecte de uz casnic mult altele ale carui scop nu le cunosc... Cu toate ca preturile sunt rezonabile, nu ai nici o garantie a autenticitatii acestora. Atentie, sub nici o forma nu este permisa scoaterea din tara a oricarui obiect care reprezinta imaginea lui Budha, mi-a fost deschis bagajul pentru a verifica o mica statueta din jad care reprezenta o alta zeitate, dar semana cu imaginea lui.

    In zona electronicelor m-am simtit foarte aproape de Taiwan si Hong-Kong, aproape tot purta amprenta acestor tari, ziduri intregi de electonice super sofisticate in toate formele si pentru toate utilitatile.

    Ultima zona este ce a "targului de purici", daca cunoasteti termenul, in care se vind lucruri de care fiecare nu mai are trebuinta, iar aici iti sta mintea in loc, gasesti lucruri absolut inutile nici macar intregi, nu stiu cine ar putea cumpara asa ceva.

    Bangkokul este o alta lume, este orientul pur, dar cel mai mult mi-a ramas in minte acea zi la piata de duminica, zi in care simturile mi-au fost solicitate la maxim.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dupa ce am visat cu ochii deschisi mai multi ani la acesta destinatie, am ajuns in Thailanda. Taramul libertatii si al dezinhibarii totale, al oraselor care nu dorm niciodata, al plajelor cu ape cristaline si al lagunelor albastre. Si de parca n-ar fi fost destul, aflu ca este si paradisul cumparaturilor la preturi mici si foarte mici ! Nimic mai adevarat.
    O destinatie cu adevarat exotica pe care mi-as dori sa o revad!

    RăspundețiȘtergere