marți, 25 ianuarie 2011

ARGENTINA

Argentina este a opta tara ca marime in lume si una dintre cele mai in voga destinatii ale Americii de Sud. Popularitatea ei se datoreaza atat diversitatii naturale exceptionale cat si istoriei, culturii si specificului sud-american, atat de viu, atractiv si colorat.
Condiţii de intrare şi regimul de vize
In Republica Argentina nu aveti nevoie de viza pentru scurta sedere
Perioada de sedere nu trebuie sa depaseasca 90 de zile intr-un interval de sase luni de la data primei intrari.
Aceasta viza poate fi prelungita in Argentina.
Scopuri pentru care sunt acordate vize: afaceri, turism, rezidenta temporara si studii.
Atenţie! Constituie infracţiuni trecerea ilegala a frontierei si depasirea perioadei de sedere aprobata de autoritatile argentiniene.
Nu se emit vize la frontiera decat in cazuri de forta majora. Cetatenii romani pot obtine vize de intrare in Argentina de la sectia consulara a Ambasadei Republicii Argentina in Romania.
Siguranta si criminalitate 
Infracţiunile stradale, în principal în Buenos Aires şi în principalele oraşe argentiniene, reprezintă o problemă atât pentru cetăţenii argentinieni cât şi pentru turiştii străini.
În ultimii ani în Argentina nu au fost semnalate activităţi teroriste.
Vă recomandăm să nu purtaţi bijuterii la vedere, să păstraţi documentele de identitate în seiful hotelului, să vă supravegheaţi în permanenţă bagajele şi să evitaţi cartierele mărginaşe şi manifestaţiile. 
Numere de telefon utile în caz de urgenţă: Poliţia, Pompierii şi Salvarea pot fi apelaţi la numărul local 911.
În cazul pierderii paşaportului sau a altor documente, este necesară contactarea poliţiei argentiniene şi a secţiei consulare a ambasadei României la Buenos Aires.
Sistemul medical 
În Argentina reţeaua medicală este de bună calitate.
Înainte de plecarea în Argentina, vă recomandăm să încheiaţi o asigurare medicală de călătorie.
Nu există vaccinări obligatorii, dar trebuie să ţineţi cont că s-au înregistrat cazuri de febra Dengue. Protejaţi-vă împotriva muşcăturilor de ţânţari!
Atenţie! Începând cu luna ianuarie 2009, predominant în zona de nord a ţării există o evoluţie accelerată a ratei de contaminare a populaţiei cu febra Dengue. În această perioadă a anului, în zona de nord a ţării, apariţia bolii este un lucru comun, din cauza condiţiilor climatice favorizante.
Condiţii privind traficul auto  
Circulaţia se desfăşoară pe partea dreapta a drumului.
În funcţie de categoria şoselei, limitele de viteză pot fi de 130 km/h, 110 km/h, 90 km/h, 80 km/h, 50 km/h etc. Indicatoarele de viteză sunt vizibile şi uşor de urmărit.
Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie.
Atenţie! În afara localităţii, conducătorii auto trebuie să folosească obligatoriu faza scurtă, iar prioritatea de dreapta nu se aplică întotdeauna.
  • Starea drumurilor - Starea drumurilor şi a infrastructurii rutiere este în general bună, dar există şi drumuri în zonele izolate (Patagonia, Puna etc.) care prezintă un grad ridicat de uzură.
  • Parcarea - Se recomandă parcarea autovehiculelor doar în locurile special amenajate.
  • Transportul public - Argentina dispune de o reţea dezvoltată de transport public, urban şi interurban, subteran, rutier, aerian, feroviar, fluvial şi maritim. Dacă doriţi să călătoriţi cu taxiul, vă recomandăm să apelaţi la firmele de profil.
Permisul de conducere 
În Argentina, permisul de conducere românesc este recunoscut de poliţia locală şi poate fi preschimbat în cel argentinian.
Este posibil ca în zonele izolate ale Argentinei, poliţia rutieră să nu fie familiarizată cu permisul de conducere românesc, ceea ce poate determina o verificare mai detaliată a documentelor de călătorie.
Încălcarea regulilor de circulaţie constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă.  
Informaţii pentru cazuri de accident 
În cazul producerii unui accident grav de circulaţie trebuie să se apeleze la serviciul de urgenţă local 911 (poliţie, salvare, pompieri).
În cazul producerii unui accident fără victime vă recomandăm contactarea celei mai apropiate secţii de poliţie locală precum şi întocmirea unui raport constatator.
Utilizarea cartilor de credit 
În marea majoritate a magazinelor argentiniene se pot efectua plăţi cu cărţi de credit sau de debit recunoscute pe plan internaţional precum şi cu cecuri de călător.
Operaţiunile în numerar se pot face în monedă naţională (peso), Euro sau USD.
Regimul vamal 
Se interzice introducerea pe teritoriul Argentinei:
  • mai mult de 10.000 USD în numerar
  • fructe şi legume proaspete
Nu există restricţii privind introducerea în Argentina a medicamentelor necesare uzului personal.
• Sistemul de autobuze este bine dezvoltat în Argentina. Din Buenos Aires sunt autobuze care merg practic oriunde in Argentina si chiar in Uruguay. Exista doua feluri de bilete, echivalentul pentru clasa intai si clasa a doua. La clasa intai scaunele se lasa pe spate pana la orizontala si se serveste sampanie. Clasa a doua este destul de comfortabila si se serveste mancare si bauturi (nu insa si sampanie). Daca bugetul pentru calatorie este limitat, clasa a doua este suficienta.
• Vara este bine sa cumparati biletele in avans, in special daca mergeti in locuri populare, cum ar fi oriunde pe coasta, ori in San Carlos de Bariloche sau Mendoza. Diverse companii au preturi diferite pentru bilete, deci este o idee buna sa verificati preturile firmelor concurente, desi nu veti economisi o suma considerabila. Un bilet de la Buenos Aires la Bariloche (o calatorie de 20 de ore) costa 40USD si 35USD pana in Mendoza (14 ore). Pentru fiecare 10 ore de calatorie, luati in calcul ca autobuzul va intarzia cel putin o ora pana la destinatie.
• Exista vreo cinci linii aeriene in Argentina, iar Aerolineas Argentinas este cel mai probabil sa aiba un traseu intern oriunde vreti sa mergeti. Biletele sunt oarecum costisitoare si intre anumite orase nu exista zbor in fiecare zi. De asemenea, se plateste o taxa de aeroport la plecare, indiferent ca este un zbor intern sau international. Taxele pot fi intre 2USD si 7USD pentru curse interne si pana la 18USD pentru cele internationale, deci aveti grija sa nu cheltuiti toti banii inainte de zborul final catre casa.
• Ruta 40 este singura care traverseaza Patagonia de la nord la sud. Nu exista firme de transport cu autobuze care ofera servicii pe aceasta ruta, ea nefiind pavata. Puteti gasi insa agentii de transport care organizeaza calatorii pe Ruta 40. Dureza cam doua zile de la un capat la altul, si probabil ca nu veti gasi nimic mai ieftin de 120USD. Calatoria cu avionul poate fi mai convenabila. Daca mergeti numai in Calafate si El Chalten, o ruta alternativa este de-a lungul coastei, schimband autobuzul in Rio Gallegos.
• Cazarea la han n-ar trebui sa coste mai mult de 10USD oriunde in Argentina, cu exceptia situatiei in care camera are aer conditionat. La acest pret puteti gasi hanuri cu baie separata si dus, inclusiv cerseafurile. Micul dejun este de regula inclus in pret, dar trebuie sa va sculati la timp pentru aceasta. De asemenea, noua ni s-a parut ca hanurile sunt cel mai bun mijloc sa intalnim localnici.
• Masa la un restaurant decent costa in jur de 3USD pentru pranz si 5USD pentru cina. O multime de restaurante au de asemenea meniuri combinate pentru turisti, la un pret putin mai ridicat. Argentina este cunoscuta pentru "carne asada," deci veti gasi numeroase feluri de mancare cu carne. Meniul pentru vegetarieni este destul de restrans.
• Bancomatele sunt raspandite in toate orasele importante. Locurile izolate din Patagonia nu au nici unul. Accesul la Internet este relativ raspandit si ieftin, 1USD pe ora, in orasele mari. Abonamentele pentru celulare desi sunt ieftine, asteptarea pentru obtinerea unui card SIM s-ar putea sa nu merite efortul (eu am asteptat 2,5 ore sa obtin unul).
• Daca vreti sa inchiriati un tur, un spectacol de tango in Buenos Aires sau un calarit pe cal in Patagonia, hanul la care stati poate face aranjamentele necesare. Ei de regula lucreaza cu o singura agentie de calatorii, deci daca verificati preturile concurentei puteti economisi semnificativ.

2 comentarii: