marți, 1 februarie 2011

CROATIA


CroatiaCapitala : Zagreb
Populatie : 4.497.000 locuitori
Limba : Croata
Moneda : Kuna (kn)
Cand e bine sa mergi : Mai – Iunie si septembrie, pentru a evita aglomeratia de la Marea Adreatica
Cand nu e bine sa mergi : Iulie si august, cand e cald, scump, si mare aglomeratie de turisti. Cel mai bine e sa eviti perioada asta, in afara cazului in care mergi la Festivalul de muzica clasica de la Zagreb, Festivalul de Vara.

Croatii au reusit sa-si tina ascunsa de public extraordinara zona de coasta datorita comunistilor si razboaielor din fosta Iugoslavie.
Acum cand este o destinatie sigura, calatorii si-au dat seama ca vis-a-vis de supradezvoltata coasta italiana, este mult mai placuta coasta Croatiei, si mult mai ieftina.
Orase precum Solin, Rab, Rovinj, Pula si insule cum ar fi Korcula si Mijet au devenit locuri de joaca pentru cei ce apreciaza puritatea. Ma rog, puritatea si salbatacia prin comparatie. 
Cel mai bun mod de-a te infrupta din minunatii este la bordul unui iaht, dar daca nu-ti poti permite un asemenea vas, probabil ca nu vei avea acest a in maneca.Multi alpinisti vin in Croatia, unde sunt citeva statiuni de schi in partea continentala- desi croatii insisi merg la schi in Slovenia sau Austria.
Numai cateva zone mai au inca semintele razboiului in ele,dar turismul normal nu te va purta in orice caz intr-acolo, de regula, toate atractiile sunt in capitala sau de-a lungul coastei.
ATRACTII PRINCIPALE IN CROATIA
Dubrovnik 
Bombardamentul din 1991 al Dubrovnikului, langa granita de Sud, ar fi trebuit sa-i trimita la inchisoare pe viata pe cei responsabili.
Din fericire, aceasta bijuterie arhitectonica veche de mai bine de 1300 ani a fost reconstruita piatra cu piatra si arata mai bine ca niciodata.

Palatul lui Diocletian de la Split
Ai crede ca cele mai frumoase ruine romane se afla in Italia, dar aceste ramasite de piatra din Sudul Slpitului se afla sigur in Top10.Acestea sunt tot ce a mai ramas din casa de vacanta a Imparatului roman Diocletian.

Turnul Lotrscak din Zagreb
Centrul medieval al Capitalei Croatiei, Zagreb, iti ia ochii si nimic nu-ti va da o privelite mai frumoasa decat varful acestui turn de aparare de la poarta la Sud de Split, pretinde a fi locul de nastere a lui Marco Polo.Chiar daca asta o fi adevarul , chiar daca nu, tot merita sa vizitezi  aceasta insula-incearca sa-ti imaginezi insulitele grecesti inainte de a avea mai multi turisti decat localnici, cam asa arata Korcula. Daca poti ajunge, asista la Moreska-un dans al sabiilor datand din secolul al XII-lea.  


ACTIVITĂTI ALTERNATIVE 
Fa baie in pielea goala in Marea Adriatica 
Croatia este vestita pentru ca si-a deschis bratele catre nudisti sau naturisti – eufemismul folosit pentru a-i desemna. RAB este insula in care traditia fundului gol a luat nastere in anii ’30, dar locurile catre care trebuie sa te indrepti in yilele noastre sunt Valalta, aproape de Rovinj, Koversada, langa Vrsar si Porec, in peninsula Istria. 
Nota: Barbatii single nu sunt primiti fara o legitimatie de la Federatia Internationala a     Nu distilor .Nu te ingrijora sunt multe plaje neoficiale de nudisti in Croatia. Pentru a fi singuranta, vezi sa nu fii prima persoana dezbracata de pe plaja.
Scufunda-te in apele din jurul Insulei Mijet

Chiar daca racoroasa Adriatica ofera ape mai putin interesante decat cele tropicale, inventatorul echipamentului de scufundari, francezul Jacques Cousteau, a numit apele din jurul Insulei Mljet (de langa Dubrovnik) *unul dintre cele mai frumoase locuri pentru scufundari din lume*. S-ar autea sa peste foarte putin timp sa fie necesar sa stai la cozi intermenabile pentru a vedea coralii.
Urca pe Anica Kuk :
Interiorul continental al Croatiei este atat de muntos pe cat de plata este coasta.Rute bune pentru urcat pornesc din Zagreb si Split, dar, pentru amatorii de senzatii tari, mergi la Paklenica, langa Zadar (intre Rijeka si Split) pentru a urca pe fata muntelui Anica Kuk taiata drept si inalta de 350m.
Costuri
Iugoslavia comunista era un loc ieftin pentru calatorii din vest, dar vremurile s-au schimbat si preturile au crescut, chiar daca Croatia nu se aproprie nici pe departe de Norvegia si Elvetia. Fii pregatit sa cheltuiesti cam 29 euro pe zi pentru a supravietui.Adauga 20 euro pentru a-ti mai indulci putin sederea.daca ajungi la 66 euro pe zi, traiesti pe picior mare.Ca intotdeauna, locurile turistice si orasele mari te scutura bine de bani.
Vei observa ca preturile turistice sunt afisate an euro, dar recalculate in Kuna ,la pretul de schimb al zilei, cand vine vremea sa platesti.
Cazare
Nu e la fel de ieftin pe cat era mai demult, dar cu un ochi iute si destept poti ajunge la 12-16 euro pe noapte. Intreaba la biroul turistic de camere la gazde croate, care sunt mai ieftine,sunt foarte multe si poate fi chiar amuzant sa stai acolo, daca dai peste cine trebuie. Exista si sute de campinguri ieftine pe toata coasta Croata.
Mancare si bautura 
Ti-ar trebui cam 8 euro pe zi pentru a fi la adapost de subnutritie si rabdatul de foame. Poti economisi bani, daca cumperi cel putin una din mesele zilei de la chiosc de pe strada. Placinte cu umplutura de branza (burek) iti vor tine de foame pentru cateva ore.La supermarket te poti inarma cu lucrurile de baza dar daca te duci la piata pentru aceleasi produse proaspete primesti experienta culturala gratis...

Transport
Trenurile sunt convenabile, daca poti gasi unul care sa te duca exact unde vrei. Caile ferate sunt destul de putine si permisul Eurali nu este valabil in aceasta tara(desi permisul InterRail, care include Zona D, este). 
Autobuzele sunt mijloace de transport mai folosite(trebuie facute rezervari dianinte, in timpul verii, pe rutele cele mai cunoscute de-a lungul coastei).
Busabout nu este valabil in Croatia,dar Euroline circula aici.Totusi daca te plimbi pe caosta, feribotul este o optiune buna.
In Zagreb, biletele de autobuz si tramvai costa 1 euro de la sofer ti 90 de centi de la chioscurile de ziare.Un permis pentru o zi intreaga este de 18 euro.
In Dubrovnik, un bilet de autobuz costa 1,35 euro de la tofer si 1 euro de la chioscurile de ziare.
EVENIMENTE
Carnavalul de la Rijeka
Aproprierea primaverii(sau anticiparea ei) face lucrurile sa se intoarca cu susul in jos de peste o suta de ani.Localnicii costumati defileaza pe strazi, sperie spiritele necurate,sarbatoresc scaparea lor de sub turcii cotropitori si in general, se distreaza copios.Ianuarie- februarie
Festivalul Verii din Spilt
Teatrul National Croat monteaza cate un spectacol grandios din 1954 incoace si in fiecare vara se desfasoara o varietate de concerte,spectacole de dans,spectacole e opera si expozitii ale artistilor croati si internationali.
Mijlocul lui Iulie pana la mijlocul lui august.
Festivalul International de Papusi – Zagreb
Ori iti plac ori te sperie de moarte….
Vara, papusile zburda libere prin Zagreb.Cind nu mergi la un spectacol, poti vedea expozisii de marionete sau poti invata cum sa-ti confectionezi una.
Toate spectacolele sunt arbitrate de doua jurii, unul format din experti si unul format din copii.
Daca nu esti un fan, macar fii fericit ca acestea nu se mai joaca in esperanto…


3 comentarii:

  1. Draga Alina, am citit cu mare placere si interes toate
    informatiile de pe blogul tau, si am ramas placut impresionata.Merita sa vedem toate aceste minunatii ale lumii.Anul acesta mi-am propus sa vad Roma, asa ca o sa ma informez asupra obiectivelor pe care trebuie sa le vizitez.
    Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. Anul acesta, ce tara ai vizitat?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma intereseaza, daca te ocupi de excursii organizate, pentru a vizita aceste tari extraordinare.
    Bafta!

    RăspundețiȘtergere