marți, 1 februarie 2011

TURCIA


Turcia este o tara preferata de multi romani pentru concediul de vara, mai ales ca are iesire la patru mari: Marea Neagra, Marea Mediterana, Marea Egee si Marea Marmara. Adorata pentru peisaje, criticata de multe ori pentru practicile si insistenta negustorilor ei, Turcia este o tara unde se imbina mai multe lumi. Turistii, cei care aduc aerul modern, vin aici pentru a se desfata cu aromele Orientului.

Pentru a intra in Turcia, romanii care doresc sa calatoreasca in scop turistic in Republica Turcia nu mai au nevoie de viza de intrare pe teritoriul acestui stat. Perioada legala de sedere fara viza este de pana la 90 de zile. Intrarea in Turcia este permisa cu pasaportul valabil cel putin 6 luni de la data intrarii pe teritoriul acestui stat.
Fiind un stat axat foarte mult pe turism, pe langa moneda nationala, lira turceasca noua, comerciantii turci primesc si euro, dar mai ales dolari americani. Desi limba turca este una destul de grea, romanii vor da peste foarte multe expresii cunoscute, imprumutate de-a lungul istoriei comune a celor doua popoare.
Soferi periculosi
Pe site-ul MAE la capitolul trafic auto, lista atentionarilor este destul de lunga. Sunt interzise aparatele detectoare sau anti-radar, iar daca veniti cu o masina inchiriata trebuie sa aveti actele doveditoare traduse si in limba turca. Turcii nu acorda prea multa atentie starii tehnice a vehiculelor, motiv pentru care traficul este periculos. Atat pietonii, cat si soferii trebuie sa fie atenti la trecerile de pietoni si la intersectii, unde regulile de circulatie nu sunt respectate cu prea multa strictete.
Autoritatile romane le mai atrag atentia turistilor asupra riscului seismic, Turcia fiind o zona foarte activa in acest sens, dar si a amenintarilor teroriste, in ultima vreme acest femonen facandu-si mai des simtita prezenta.
Regulile moscheei
Aproape 99% dintre locuitori sunt musulmani, insa Turcia este un stat laic, ceea ce inseamna ca nicio religie nu primeste tratament special. O veste buna pentru vizitatori, fiindca desi populatia majoritara este musulmana, in Turcia nu se aplica cu mare strictete rigorile acestei credinte.
Atunci cand alegeti locul de cazare ar trebui sa aveti in vedere ca, daca veti fi in preajma unei moschee, dimineata devreme credinciosii sunt chemati la rugaciune, intr-un mod nu foarte subtil. Iar daca sunteti mai „petrecareti”, aflati ca pe o strada pe care se afla o moschee nu se bea sau vinde alcool.
Cei care nu sunt musulmani pot intra intr-o moschee daca respecta cateva reguli de baza. Intotdeaua trebuie sa te descalti inainte sa intri intr-o moschee. Poti lasa incaltarile intr-un loc special amenajat la intrare, ori le poti lua cu tine. Ca in mai toate lacasurile sfinte, este de preferat sa eviti conversatiile sau macar sa soptesti. Nu fa poze fara sa ceri permisiunea inainte.
Tinuta adecvata in lacasul sfant
Cat despre vestimentatie, femeile trebuie intotdeauna sa intre in moschee cu parul, mainile si picioarele acoperite. Si barbatii au obligatia sa poarte pantaloni si maneci lungi. 
Vizitatorii Turciei vor auzi de cinci ori pe zi, la difuzoare, chemarea la rugaciune, moment in care credinciosii se opresc din treaba si incep sa se roage. Daca intalniesti o persoana care se roaga, respectuos ar fi sa nu treci prin fata sa. In multe parti exista locuri de rugaciune ingradite tocmai din acest motiv.
In afara zonelor turistice, oamenii sunt mai traditionalisti. De indata ce te departezi de zonele populare incepi sa constientizezi faptul ca te afli intr-o tara musulmana. Majoritatea localnicelor isi acopera parul si poarta rochii lungi. Imbraca-te adecvat, pentru a le respecta cultura si credinta atat cat se poate. Un astfel de comportament din partea srainilor este foarte apreciat de turci.
Respect pentru Atatürk
Ca turist, este bine sa stii de admiratia si veneratia pe care o au turcii fata de fostul lor lider Mustafa Kemal Atatürk, pentru ca orice ofensa adusa la adresa lui este pedepsita de legea penala. Lui Atatürk ii este atribuita modernizarea Turciei. A fost un lider militar care a luptat in Primul Razboi Mondial, dar a condus si miscarea nationala de independenta, a carei urmare a fost, in 1923, proclamarea Republicii Turce. Portretele sale impanzesc intreaga tara, fiind imposibil sa nu dai peste o fotografie sau o statuie de-a lui pe durata sederii.
Targuiala si insistenta, sufletul negotului
De departe aspectul cel mai dezbatut despre Turcia este modul in care aproape peste tot trebuie sa te tocmesti, de la nota de plata din restaurant pana la covoare de mii de dolari. Asta se intampla indeosebi in zonele turistice, de aceea, multi dintre stainii veniti aici in vacanta ajung agasati de aceasta practica. Targuiala turcilor si insistenta lor ajung la paroxism in celebrele bazaruri, unde negustorii sunt „cata frunza, cata iarba”, la fel ca si oferta. Negocierea este pentru turci un mod de socializare, o traditie care face parte din mecanismul comercial.
Ca peste tot, exista preturile pentru localnici si preturi pentru turisti. Primul pret pe care un strain il va auzi va fi unul exorbitant. De multe ori trebuie sa aduci suma cel putin la jumatate. Nu trebuie sa arati prea mult interes, iar daca negocierea nu merge bine, poti intotdeaua sa iesi din magazin. Acest gest va reduce considerabil pretul; functioneaza de fiecare data.
Preturi speciale pentru „friends”
Negustorii turci incearca sa le vanda turistilor orice si va fi foarte greu sa scapi de ei. O expresie pe care o veti auzi mai mereu prin bazar este „Special price for you, my friend!”.
Zonele turistice sunt impanzite de tarabe de unde poti cumpara excursii, iar modul de abordare al celor care le vand este acelasi ca in bazar. Si aici preturile difera si sunt negociabile, e bine sa compari ofertele si sa te interesezi ce includ excursiile si ce nu.
Este bine sa aveti marunt la indemana, pentru ca la multe toalete, chiar si la cele din interiorul restaurantelor, se plateste. Nu uita ca, fiind in Turcia, toaletele sunt… turcesti. Totusi, in zonele populate de turisti, vei gasi si varianta moderna sau ambele.
Cumparaturi otomane
Bazarurile din Turcia au o oferta foarte bogata. Covoarele persane, care i-au adus notorietate acestei tari si pe care comerciantii aproape ca ti le baga pe gat, cat sunt ele de mari, au preturi diferite in functie de material, calitate ori vechime. In cazul in care vrei sa achizitionati unul, compara preturile din mai multe locuri.
Este aproape de prisos atentionarea in cazul hainelor „de firma” din bazar, dat fiind faptul ca romanii au in vocabular cuvantul „turcisme” pentru facaturi. Nici cei mai naivi turisti nu pot crede ca un tricou Calvin Klein original ar putea sa coste 3-4 dolari.
Si articolele de piele sunt foarte cautate in Turcia, pentru ca poti gasi produse de calitate si ieftine. Insa, ai grija de unde le iei, pentru ca nu toate sunt de calitate, mai ales in bazar. Exista magazine oficiale, unde primesti si garantie pentru articolele cumparate.
Pentru a putea simti gustul Orientului si la intoarcere, poti alege din oferta extrem de variata de condimente a turcilor. In plus, nu ratati delicatesele dulci din Turcia, precum rahatul ori halvaua.
Foarte des vei gasi la comerciantii din bazar simbolul turcesc Nazar Boncuk, in traducere „Ochiul Raului”, sub forma de medalion. Se spune despre acest simbol ca te fereste de energiile negative, transmise de oamenii care il invidiaza sau ii vor raul posesorului.
Bacsisul s-a nascut in Turcia
Bacsisul, cuvant de origine turca, poate deschide multe usi si atrage numeroase zambete. In unele baruri si restaurante, servirea este inclusa in pret, dar este foarte apreciat si un mic bacsis.
Unde nu este trecut pe nota, in general se lasa in jur de 10%. La personalul de la hotel, spaga ramane la latitudinea clientului, in timp ce la baile turcesti (hamam), se practica cele mai mari bacsisuri, in jur de 30%.
La capitolul mancare , bucataria turca este foarte impresionanta, oferta nu lipseste, mai greu e sa te feresti de ea. Turcii incep masa cu meze, care sunt aperitive si care pot cuprinde o lista intreaga de preparate. Mancarea gatita turceasca e destul de gustoasa si pe placul romanilor, dar poate fi cam uleioasa, asa ca daca vrei sa eviti grasimile, treci pe gratar.

Locul unde kebabul e la el acasa
Turcia este tara kebabului si vei gasi aici cele mai originale combinatii si metode de preparare. Adana kebab e unul dintre kebaburile clasice turcesti. Se serveste cu legume la gratar (ardei, ardei iuti, ceapa, rosii) si un pilaf din grau bulgur (un grau spart), va mai recomanda Emanuel Ciocu.
Aici se mananca foarte multa paine, Turcia fiind supranumita „cosul cu paine al lumii”. Carnea preferata a turcilor este cea de miel, asa ca pregateste-te sa gusti numeroase specialitati de miel. Traditional, masa se incheie cu cantitati mari de delicatese dulci.
Spre deosebire de majoritatea tarilor musulmane, in Turcia alcoolul nu este interzis. De baut, turci va vor oferi raki, un rachiu aromat cu anason (similar cu pastis-ul francez, sambuca italiana, arak-ul libanez sau ouzo-ul grecesc). Se bea diluat cu apa sau cu multe cuburi de gheata (proportie 50-50%). In contact cu apa sau gheata se transforma intr-un lichid laptos, ne-a mai explicat reprezentantul site-ului cevabun.ro. Daca refuzati o tarie, puteti incerca berea locala - Efes, care se gaseste in toate localurile. In Turcia apa nu este potabila, asa ca cel mai bine ar fi sa consumi apa imbuteliata de la magazine.
Baie, narghilea si ceai
Pentru a intra mai usor in pielea unui sultan, trebuie sa incerci renumitele lor metode de relaxare. Una dintre ele este vizita la baile turcesti (hamam), un rasfat in genul spa. Indicat ar fi sa rogi localnicii sa te ghideze spre un hamam la care merg ei, pentru ca cei de la receptie va vor directiona spre baile „turistice” (care pot fi chiar in hotel), unde preturile sunt la fel de „turistice”.
Un alt mod de destindere folosit de turci si oferit cu insistenta turistilor este narghileaua. Fumatul narghilelei este un obicei impamantenit in Turcia, un mod de a socializa, care merge mana in mana cu jocul de table, al doilea „sport” national, dupa fotbal.
Turcii sunt mari consumatori de ceai, bautul lui fiind un alt obicei de socializare al lor. Ceaiul turcesc este un pic mai amar decat cel care se bea in restul Europei. La fel de notorie ca ceaiul turcesc este cafeaua, turcii avand si o modalitate aparte de a o prepara, cu multa spuma.
Hotii si vardistii
In bazarurile aglomerate din orasele sau statiunile din Turcia fii foarte atent la buzunare. Unde este aglomeratie sunt si multi hoti, regula care se aplica in fiecare colt al lumii. In schimb, in aceasta tara nu veti vedea prea multi cersetori, pentru ca aici politia isi face foarte bine treaba. Nu incerca sa le oferi autoritatilor din Turcia „mici atentii”. Desi e tara unde bacsisul este un stil de viata, cu politistii nu ar fi indicat sa incerci asta.
Cand vine vorba de taxiuri, povestea e cam aceeasi ca peste tot. Aceleasi siretlicuri folosite de taximetristi in lumea intreaga se aplica si aici. Aveti in vedere ca sunt trei tarife de taxare: de zi(gündüz), de noapte(gece) sau din afara localitatii(sehir disi). De multe ori, taximetristii turci pun tariful de iesire din oras pentru cursele interne.

Un comentariu:

  1. Am petrecut o vacanta minunata in Turcia si de-abia astept sa repet exeperienta!

    RăspundețiȘtergere