joi, 6 ianuarie 2011

BRAZILIA

Brazilia este cea mai intinsa tara a Americii de Sud si una dintre cele mai mari tari ale lumii. Aceasta tara a contrastelor, este mereu asociata cu plaje superbe, cu jungla amazoniana, cu Rio de Janeiro, carnavalul si samba, cu alte cuvinte - viata la maxim.



Clima
Vremea este ecuatoriala in nord, tropicala si semi-arida in zona centrala, temperata in sud.
Brazilia fiind o tara intinsa, temperaturile si cantitatile de precipitatii variaza mult de la un loc la altul. In Rio de Janeiro, spre exemplu, in lunile de vara (decembrie, ianuarie si februarie, dat fiind ca ne aflam in Emisfera Sudica) temperatura medie e undeva in jurul valorii de 28 grade Celsius, in timp ce iarna se inregistreaza, in medie, 23 de grade. Cele mai multe precipitatii cad in ianuarie si in octombrie. Cei care se aventureaza de-a lungul Fluviului Amazon ar fi bine sa evite perioada ianuarie – mai, cand ploile dese ingreuneaza deplasarea.

Limba oficiala este portugheza, cu diferite accente in functie de zona. Spaniola, engleza, italiana, franceza si germana sunt vorbite pe scara larga, mai ales in centrele turistice. 

Moneda - real brazilian.

Informatii vize
Cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Brazilia nu au nevoie de viza de intrare, perioada legala de sedere fiind de 90 de zile. De asemenea, nu este nevoie de viza de tranzit.
Cetatenii romani care doresc sa ramana in Brazilia pentru o perioada mai mare de 90 de zile, pentru angajare sau pentru studii, trebuie sa obtina in prealabil viza de intrare corespunzatoare.

Gastronomie
Este aproape imposibil sa definesti in cateva cuvinte bucataria braziliana. La originile bucatariei braziliene stau vechile retete ale indigenilor combinate si adaptate de colonisti portughezi. Odata cu aducerea sclavilor din Africa, bucataria braziliana se imbogasteste.
Desi fiecare regiune are particularitatile sale, "fejioada"(tocana de fasole) este considerata mancarea traditionala braziliana. In general fasolea se serveste separat de carne, alaturi de varza calita si felii de portocale proaspete. Cea mai renumita bautura este caipirinha: "cachaça" (brandy), lamaie si zahar.
In ceea ce priveste servitul mesei la restaurant, este bine sa stiti ca majoritatea restaurantelor si hotelurilor au inclusa in nota de plata si taxa de 10% pentru serviciile prestate, astfel incat nu mai este necesar sa lasati bacsis.

Sport
Brazilienii sunt cu siguranta un popor activ. Pe tot parcursul tarii se practica numeroase sporturi, dintre care unele sunt specifice Braziliei (de exemplu Capoeira).
In Rio se poate zbura cu deltaplanul deasupra orasului, in special in jurul zonei Pedra Boita, in apropiere de plaja Pepino.
Surfing-ul - este un sport popular de-a lungul intregii coaste, dar valurile cele mai bune sunt in statul sudic Santa Caterina, conditii bunicele fiind si in apropiere de Rio. Wind-surfing-ul este frecvent practicat in Brazilia. Se practica si navigatia, mai ales in Búzios si in jurul statiunilor mari de pe litoral. Zona Rio Araguaia din Goiás si Tocantins este considerata un paradis pentru pescuit.
In Brazilia exista numeroase posibilitati pentru excursii montane si alpinism, mai ales in munţii din apropiere de Rio si in parcurile naturale.
Fotbalul nu este doar un sport, ci o obsesie naţionala. Turiştii care ştiu cate ceva despre acest subiect sau care chiar practica sportul, au şanse foarte mari de a se împrieteni rapid cu localnicii.
Cel mai interesant pentru turisti este capoeira, considerat al doilea sport naţional dupa fotbal, insa unul specific Braziliei. Capoeira este de fapt o forma artistica afro-braziliana, veche de 400 de ani, care a fost inventata de sclavii africani din Brazilia ca un mod de exprimare si auto-apărare. Este o combinatie interesanta de arte marţiale, dans, ritual si muzica care atrage diferite tipuri de personalitati. Totodata este un bun exercitiu de gimnastica, practicanţii avand nevoie de echilibru, putere si elasticitate. Capoeira este numit „jogo”, sau joc, in portugheza. Participantii la joc stau intr-un cerc numit „roda”, in interiorul caruia stau doi jucatori care se misca intens, imitand o lupta. Aceştia joaca capoeira in ritmul muzicii cantate de ceilalti jucatori, cu ajutorul instrumentelor specifice capoeirei: Berimbau (un fel de arc), Atabaque (tobe joase) si Pandeiro (tamburina). Muzica impune de fapt ritmul si genul jocului de capoeira.




 



  

Sanatate
Nu sunt necesare vaccinuri sau alte masuri similare pentru vizitarea zonei Rio – Sao Paolo – Brasilia. Vaccinul impotriva febrei galbene este recomandat celor care intentioneaza sa viziteze zonele rurale din Acre, Amazonas, Goias, Maranhao, Mato Grosso, Para, Rondonia, Tocantins, Amapa, Roraima. In aceste zone exista risc de malarie. Se recomanda numai apa minerala sau imbuteliata (sterilizata), carnea si pestele bine gatit, legumele fierte si fructele bine spalate.

Restrictii
Nu exista restrictii de introducere / scoatere a monedei locale din tara; sumele in valuta straina de peste 1000 USD trebuie declarate la intrarea in tara; nu se pot scoate din tara mai mult de 4000 USD (fara aprobare speciala).
Exista anumite restrictii la introducerea fara vama in tara a anumitor produse: tigari (400 tigari / 25 trabucuri / 250 grame tutun); alcool (2 litri); produse cumparate in regim duty-free (pana la 500 USD).

6 comentarii:

  1. Brazilia..pe ritmuri incendiare la carnavalul de la Rio....
    Merita toti banii...

    RăspundețiȘtergere
  2. bravo alina. imi place initiativa ta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Super, imi place mai ales despre bucatarie ceea ce postezi... la toate de pana acum. O incursiune fantastica in niste tari exotice!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmmm...deja ma pui in dificultate...nu stiu care va fi urmatoarea destinatie de vacanta:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesant...multe informatii utile despre Brazilia...mi-as dori sa ajung acolo...

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa ajung in Brazilia este una dintre marile mele dorinte. Multumesc pentru informatiile utile.

    RăspundețiȘtergere