marți, 25 ianuarie 2011

CIPRU

O tara mica, insa o insula mare si generoasa, ce gazduieste peisaje de o varietate impresionanta. In timp ce de-a lungul coastei, veti gasi plaje stralucitoare cu un nisip foarte fin, in interiorul insulei, nenumarate atractii isi intampina vizitatorii: de la padurile dese de pini ce acopera muntii Troodos, la bisericile bizantine raspandite in toata insula si pana la bogatiile din Ayia Napa sau la plantatiile de portocali si culturile de vita de vie de pe langa Limassol. Istoria, este prezenta aici inca de pe vremea zeilor, de cand se spune ca zeita Afrodita s-a nascut pe aceste meleaguri, iar persii, grecii, egiptenii, romanii si chiar englezii, si-au lasat amprenta in cultura si arhitectura cipriota si chiar in arta culinara.

Vara incepe la inceputul lunii Mai si dureaza pana la mijlocul lunii Octombrie si presupune temperaturi inalte, cer senin si brize racoroase dinspre mare. Este sezonul ideal pentru innot, plaja si intreaga gama de sporturi acvatice, de la navigatie pana la scufundari. In aceasta perioada locatiile arheologice vor fi vizitate fie dimineata devreme, fie seara tarziu, evitand perioada cea mai calduroasa a zilei. Chiar si in perioadele foarte calduroase, cand temperatura ajunge la 32 C pe plaja (sau chiar mai mult), temperaturile din muntii Troodos sunt reconfortante, transformand muntele intr-un loc ideal pentru excursii sau relaxare.

Condiţii de intrare si regim de sedere
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori în Republica Cipru.
Intrarea în Cipru este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile cel putin 6 luni de la data intrarii in Cipru.
Punctele legale de intrare in Republica Cipru sunt: aeroporturile internaţionale Larnaca si Pafos, precum şi porturile Limassol, Larnaca, Latsi şi Pafos, situate în zona aflată sub controlul efectiv al autorităţilor guvernamentale ale Republicii Cipru. În ce priveşte trecerea cu feribotul, aceasta se poate realiza din porturile greceşti, către unul din porturile legale din Republica Cipru menţionate mai sus. 
Siguranta si criminalitate
  • Criminalitatea este foarte scazuta in Cipru.
    În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor cipriote, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:
    • Politie, Pompieri, Salvare – 199 şi 112
    • Serviciile de poliţie: 
      Nicosia – 22. 80.20.20 
      Famagusta – 23. 80.30.30 
      Larnaca – 24.80.40.40 
      Limassol – 25. 80.50.50 
      Pafos – 26.80.60.60
      Condiţii privind traficul auto
    • Circulaţia auto:
      În Cipru circulaţia auto se efectuează pe partea stângă a drumului, în sistem britanic.
    • Limitele de viteză admise:
      - Autostradă – 100 km/h (viteza minimă admisă este de 65 km/h)
      - Pe toate celelalte drumuri – 80 km/h, dacă nu este un indicator care prevede o limită mai redusă. 
      - În interiorul localităţilor – 50 km/h, dacă nu este un indicator care prevede o limită mai redusă.  
    • Centura de siguranţă:
      Pe drumurile publice folosirea centurii de siguranţă este obligatorie
    • Folosirea telefonului mobil la volan: 
      Folosirea telefoanelor mobile în autovehicule este permisă numai in sistemul „hands-free”.
    • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului:
      În Republica Cipru este interzisă folosirea aparatelor antiradar. Aceasta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu amendă de minim 854 euro sau cu privarea de libertate, în funcţie de decizia judecătorului.
    • Permisul de conducere:
      Permisul de conducere românesc este valabil în Cipru.

    Utilizarea cartilor de credit  
    În Cipru sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit. Ele pot fi folosite la toţi distribuitorii de produse sau servicii unde sunt afişate însemnele cardurilor şi pot fi utilizate la orice bancomat (ATM). Bancomatele eliberează bancnote euro.
    Eurocheques sunt acceptate de toate băncile, magazinele şi restaurantele. În cazul pierderii/furtului cărţii de credit, trebuie notificată telefonic banca emitentă şi serviciul cipriot JCC Payment Systems Ltd. la tel. 22.86.81.00.
    Reglementări vamale
    Regulamentul vamal cipriot conţine reglementări similare cu ale celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene.
    Este permisă introducerea, fără plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinţă personală, constatate de către funcţionarul vamal că nu sunt destinate unor scopuri comerciale.
    Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 de ţigări sau 100 de ţigări de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun; 1 litru spirt sau 2 litri de vin, 50 grame de parfum; alte bunuri (mai puţin bijuterii), a căror valoare nu depăşeşte 170 euro. Persoanele sub vârsta de 17 ani nu au dreptul să transporte produse din tutun şi băuturi alcoolice.
    Importul de valută este liber şi nelimitat. Persoanele care doresc să îşi rezerve dreptul de re-export a sumei de bani cu care au intrat în Cipru sunt sfătuite să declare la vamă sumele mai mari de 1.700 euro sau orice altă valută echivalentă cu această sumă. Departamentul Vămilor exercită un control foarte strict cu privire la exportul valutei. Exportul acesteia este permis numai în baza unei autorizaţii a Băncii Centrale sau a declaraţiei făcută la sosire.
    Regimul animalelor de companie
    Este permisă intrarea animalelor de companie in următoarele conditii:
    • Sa fie clar identificate fie cu microcip electronic sau cu un tatuaj. Inregistrarea microcipului sau a tatuajului trebuie dovedita ca a fost efectuata inainte de vaccinarea antirabie;
    • Sa fie vaccinate impotriva virusului antirabie la varsta de cel putin 3 luni cu un virus antirabie inactiv conform standardelor OIE. Vaccinarea sau revaccinarea antirabie trebuie sa fi avut loc cu cel putin o luna inainte de imbarcarea animalelor in mijlocul de transport pentru a ajunge in R. Cipru;
    • Sa fie insotite de un pasaport european corect eliberat, la zi si atestat de o autoritate autorizata, de catre autoritatea veterinara a tarii respective, de Veterinary Services.
    Este interzisa intrarea in R. Cipru a urmatoarelor rase:
    • Pit Bull American sau Pit Bull terrier;
    • Tosa japonez sau Tosa Inu;
    • Dogo Argentino sau Mastiff Argentino;
    • Fila Braseleiro sau Mastiff Brazilian.
    De asemenea:
    • Intrarea animalelor de companie in varsta de mai putin de 3 luni ESTE INTERZISA;
    • Sunt necesare documente care sa ateste ca animalul a intrat pe teritoriul R. Cipru din una din tarile membre ale Uniunii Europene;
    • Registrele de vaccinari au fost verificate si sunt in concordanta cu prevederile mai sus mentionate;
    • Verificarea indeplinirii prevederilor mai sus mentionate se va efectua prin inspectarea fiecarui animal la sosire. Inspectarea documentelor se va face de catre ofiterul veterinar sau de catre ofiterul de la vama.
    Gastronomie
    Dar si papilele voastre gustative merita rasfatate, asa ca nu ezitati sa incercati cele mai bune produse cipriote, precum merele din Prodromos, cel mai inalt sat cipriot, apa de trandafiri, apa minerala si vinul din Agros, dar si un vin rosu si dulce facut din struguri cultivati in regiunea Commandaria.
    bucatarie cipru
    Cat despre bucataria cipriota, aceasta seamana destul de mult cu cea greceasca, folosind insa si mai multe masline si lamai in prepararea minunilor culinare. Nu trebuie sub nicio forma sa parasiti Cipru fara a gusta senzationalele maze (aperitive care seamana cu spaniolele tapas), care depasesc granita ariei culinare, fiind considerate o forma de arta.
    Bucataria cipriota este extrem de variata si poate satisface fara dar si poate absolut toate gusturile. Si vegetarienii sunt rasfatati in Insula Afroditei, deoarece nu exista meniu in care preparatele din legume sa nu fie la loc de cinste.
    bucatarie cipru souvlakiDe la Taramosalata – salata de icre amestecata cu bucatele de paine sau cartofi, cu ulei de masline si lamaie – la Souflakia (in imagine) sau Kebab, Patcha (miel cu lamaie), Seftalia (carnati cu aroma de usturoi si foi de dafin), peste si fructe de mare, mancarea cipriota va face deliciul calatoriei voastre.


    Shopping 
    Dupa lectia de cultura, civilizatie, gastronomie si dupa cateva zile la malul Mediteranei, vine si vremea cumparaturilor. In fond, este imposibil sa stai departe de minunatele magazinase cipriote. Fie ca doriti sa cumparati cateva amintiri pentru cei dragi de acasa, fie ca doriti sa va innoiti garderoba, in Cipru numeroasele magazine va vor atrage ca un adevarat magnet.
    nicosia
    In special in Nicosia veti gasi si cateva lanturi de magazine britanice precum  Marks & Spencer si Woolworths. Daca doriti un souvenir, alegerea va fi extrem de grea… Nu de alta, dar exista o sumedenie de tipuri de obiecte facute manual, din ceramica, lemn sculptat, argint sau cupru.
    Preturi
    Mai trebuie sa stiti insa ca un sejur in Cipru nu este tocmai ieftin, deoarece majoritatea hotelurilor de aici sunt catalogate a fi de lux. Pentru un sejur in Ayia Napa, la un hotel de patru stele, transport cu avionul, preturile ajung la 800 de euro de persoana. Tariful include cazare opt zile cu mic-dejun, biletul de avion, taxele de aeroport si transferul aeroport-hotel-aeroport.
    Aceleasi preturi sunt si pentru vacantele in Larnaca si Limassol. O varianta mai acceptabila din punct de vedere financiar este petrecerea Sarbatorilor Pascale in Cipru. Ofertele sunt multe si tentante pentru luna aprilie. Un sejur de Paste de cinci nopti in Limassol, la un hotel de trei stele cu demipensiune, transport avion, taxe de aeroport ajunge la aproximativ 450 de euro de persoana.
  • 2 comentarii:

    1. De mult imi doresc sa ajung in Cipru...Sper sa reusesc vara asta!

      RăspundețiȘtergere
    2. a devenit o tara mult prea comerciala si din pacate isi cam pierde elementele culturale specifice

      RăspundețiȘtergere