marți, 18 ianuarie 2011

INDIA

A ajunge pentru prima data in India poate fi o experienta coplesitoare: sunt 1,17 miliarde de oameni (1/6 din populatia lumii) ce vorbesc in 22 de limbi considerate oficiale, asta fara a lua in calcul cele cateva sute de limbi regionale.

India este locul in care fiecare religie importanta este reprezentata si unde vacile, masinile Bentley si BMW-urile impart drumul intr-o mare aglomeratie.
Obiceiurile sociale unice si conflictuale ale celor 2000 de grupuri etnice si nerespectarea lor de catre un turist nestiutor il pot pune pe acesta in destule situatii penibile. Sunt cateva lucruri pe care le puteti lua in considerare si care va vor ajuta sa faceti fata acestei tari fascinante. 
10. Luati-o spre sud
Sunt unele orase in India, atat de populare printre turisti incat abia daca veti putea sa va bucurati de ele si de specificul locului, din cauze agoleratiei.
Mai bine alegeti un oras mai spre sud, cum ar fi Kanchipuram, care se gaseste la cateva ore de Chennai pe coasta de est, in statul Tamil Nadu.
Fiind unul dintre cele sapte orase sacre ale Indiei, aici gasiti pana la o mie de temple antice, unele mari, impunatoare, altele de marimea unui birou cubic. Kachipuran este cunoscut si sub numele de Orasul Matasii, fiind renumit pentru panzele tesute de mana.
9. Renuntati la incaltari
In multe temple, cum ar fi Chamundeshwari din Mysore, trebuie sa va descaltati inainte de a pasi inauntru, ceea ce poate deveni obositor daca vizitati mai multe locuri si purtati niste incaltari cu multe snururi. Alegeti mai bine o pereche de sandale sau flip-flops.
Daca ati vazut Slumdog Millionaire, probabil va amintiti imaginile cu pustii care furau papucii de la intrarea in temple. Puteti sa ii luati cu voi intr-un rucsac sau geanta sau puteti sa ii dati cateva rupii unei persoane care lucreaza acolo pentru a-i pazi.
Din moment ce vacile sacre si alte animale au voie in templu, ar fi mai indicat sa nu pasiti totusi in picioarele goale, ci sa aveti niste sosete la indemana.
8. Incearcati un masaj ayurvedic
Medicina Ayurveda este o practica antica, holista, prin care se trateaza durerile si se regenereaza corpul si sufletul, de obicei printr-un amestec de ierburi, uleiuri si aburi. Dar aici nu sunteti in Bangkok.

In India, barbatii vor primi masaj de la un alt barbat, iar femeile de la alte femei. Daca va veti face un tratament cu ulei de cocos (ce va va fi turnat in cap), trebuie sa stiti ca veti deveni atractia principala pentru tantari. Asa ca relaxati-va pentru o ora sorbind dintr-o cana cu chai, pana cand pielea absoarbe uleiul, apoi spalati-va bine.
7. Luati medicamentele necesare
Este important sa fiti pregatiti pentru a face fata bolilor la care veti fi expus acolo si cu care organismul vostru nu este obisnuit. Luati pastile impotriva malariei, in special daca veti vizita zone rurale sau din apropierea unor ape, cum ar fi Kerala.
Cu toate acestea, tantari se gasesc si in zonele urbane. De aceea este bine sa treciti pe la o clinica si sa va informati in legatura cu medicamentele si precautiile pe care trebuie sa le urmati, cu cel putin doua luni inainte de a efectua calatoria.
Cei mai multi va vor sfatui sa luati pastilele anti-malarie la aceeasi ora in fiecare zi si impreuna cu niste mancare. Nu luati aceasta pastila portocalie cand te afli intr-un bar, cu un pahar de ceva racoritor in fata.
Nu numai ca veti parea suspect si s-ar putea sa va treziti ca cineva de la securitate va bate usor pe umar, dar a lua pastila fara sa mancati ceva va poate cauza o stare de greata. E bine sa aveti la voi si niste batoane de proteine.
6. Calatoriti cu trenul, dar fiti atent la desene sau afise
Nu ati experimentat India pana nu ati urcat intr-un tren. Cele mai multe indicatoare sau afise sunt in engleza. Cu toate acestea, fiti atent daca vedeti scris undeva "Ladki" sau "Auratein" sau variatiuni care pornesc de la aceste cuvinte. In limbile hindusa si urdu inseamna "doar doamnele", de aceea e bine sa nu va imbarcati intr-un mijloc de transport pe care scrie asa ceva, daca suntetibarbat.
De asemenea, nu presupune ca daca doua trenuri pleaca din locul in care va aflati spre aceeasi destinatie, durata calatoriei va fi aceeasi. Rutele variaza si pot fi chiar si diferente de 10 ore intre calatorii care au loc intre aceleasi puncte.
Cu cat dureaza mai mult calatoria, cu atat platiti mai mult. Solutia: cititi tabelul cu orarul trenurilor din India: http://www.indianrail.gov.in/
5. Targuiti-va
A te targui este la ordinea zilei in India si un obicei firesc, aproape automat pentru locuitorii sai. Ca regula: in general pe ceea ce vreti sa cumparati ar trebui sa platiti cam jumatate din cat vi se cere.
Daca vanzatorul zice 1.200 rupii, nu platiti niciodata mai mult de 600. Incepeti sa negociati la 300. A plati cat vi se cere initial in faimoasa piata Crawford din Mumbai sau de-a lungul raului Bangalore va atrage doar privi de compatimire asupra voastra. Si mai si platiti prea mult.
4. Luati la voi hartie igienica cand iesiti in oras
De multe ori nu veti gasi hartie igienica in toaletele publice din oras sau din trenuri. De aceea fiti atent sa aveti mereu cu voi hartie si servetele umede.
Veti gasi de vanzare si role mici care vor incapea in geanta de mana. Penele de curent sunt destul de des intalnite in India, asa ca puteti lua cu voi o lanterna.
3. Mancati folosind doar mainile, sau mai bine...mana.
In India este un obicei binecunoscut acela ca oamenii mananca direct cu mana. Nu trebuie sa mancati niciodata cu mana stanga pentru ca in India este considerata murdara, cea pe care o folosesti cand mergi la toaleta.
Puteti sa mancati mai usor servindu-va de bucati de paine pe care sa le inmuiati in mancare. In lipsa painii, folositi-va de varful degetelor pentru a amesteca si lua mancarea din farfurie.
Tineti-o intre degetul mare si restul degetelor stranse ca intr-un caus si duceti-o spre gura. Dar nu impingeti mancarea in gura folosindu-va de degete.
2. Invatati ceva despre cricket inainte sa mergeti acolo
Daca intr-o conversatie apare subiectul cricket-ului, e bine sa fiti cat de cat informat daca vreti sa nu va faceti de ras in fata unui localnic.
Invatati macar trei dintre numele celor mai cunoscuti jucatori mondiali din India: Virender Sehwag, Sachin Tendulkar, Sourav Ganguly, Mahendra Singh Dhoni, sau Rahul Dravid.
Puteti afla mai multe si de pe pagina web India Cricket League. Cu toate acestea, daca mentionati Kolkata (inainte cunoscut ca si Calcutta) ca fiind leaganul rugby-ului indian, s-ar putea sa fiti iertat pentru faptul ca nu sunteti prea informat in ale cricket-ului.
1. A va giugiuli in pulic cu o persoana de sex opus nu e ceva permis
Desi veti vedea in mod frecvent barbati tinandu-se de mana pe strada, sau imbratisandu-se, acest lucru nu inseamna neaparat ca sunt homosexuali, ci e doar modul in care se comporta indienii. Cu toate acestea, a va arata afectiunea fata de cineva de sex opus este motiv de scandalizare. Din respect fata de localnici, cel mai bine este sa fiti discret.

De asemenea, trebuie sa mai stiti ca pentru calatoria dumneavostra in India aveti nevoie de un pasaport valabil cel putin 6 luni de la data intrarii in tara si de viza care o puteti procura la ambasada Indiei in Bucuresti. Viza este valabila in mod normal pe timp de 6 luni. Pentru anumite regiuni din India aveti nevoie de
o aprobare speciala. Cateva regiuni sunt in moment destul de periculoase (Ayodhya=Uttar Pradesh, Jammu, Kashmir si Ladakh in regiunea de granita cu Pakistan precum si in alte cateva regiuni precum Assam, Tripura, Nagaland, Manipur si Meghalaya).

Acum, tot ce trebuie sa faceti este sa va cumparati  un bilet spre India, o harta si sa va faceti bagajele. Veti descoperi o tara plina de culoare, care va va deschide orizonturile!


2 comentarii:

  1. Am vizitat India in primavara anului trecut, impreuna cu prietena mea, pentru numai 4 saptamani.
    Insa, recomand celor care viziteaza India sa acorde cat de mult timp acestei calatorii. Am intalnit multi turisti occidentali care stateau in India cate 6 luni...o lume fascinanta, o lume a contrastelor unde saracia pare sa nu ii afecteze pe locuitorii sai!

    RăspundețiȘtergere
  2. India mi se pare senzationala.pe langa bucataria indiana pe care cred ca o cunoastem cu totii, cultura lor este ceva uimitor din punctul meu de vedere.

    RăspundețiȘtergere