duminică, 16 ianuarie 2011

JAMAICA


Jamaica este una dintre cele mai mari insule din Caraibe. Cand auzi de Jamaica iti apare in minte Bob Marley, romul si bobul. Muzica este sinonima cu Jamaica, fie ca este vorba de rock, reggae sau reggaeton. In centrul istoric Kingston, piatetele georgiene si vilele elegante sunt invaluite in ritmuri "soca" si jazz. Patrimoniul muzical si originile africane ale Jamaicai sunt sarbatorite de Tuff Gong si Muzeul Bob Marley. Capitala Kingston este primul loc in care sosesc oamenii de afaceri. Aflata pe coasta de sud a insulei, orasul ofera hoteluri de afaceri de prima mana, magazine de cumparaturi selecte, distractii si locuri de luat masa de calitate. Principalele zone turistice se afla in nord-estul insulei, din cauza plajelor mai bune. Montego Bay este probabil cea mai cunoscuta statiune, dar si Negril, aflata mai la vest, cu hoteluri joase si palmieri inalti este o optiune demna de luat in considerare. Cele doua aeroporturi internationale de care Jamaica dispune sunt situate in Montego Bay si Kingston.



Clima este subtropicala, senina si blanda, cu temperaturii medii in ianurie de 25C, cu rare zile noroase si raciri accidentale. Cei care vor sa ajunga in Jamaica trebuie sa aleaga cu grija sezonul. Este recomandata in acest sens perioada cuprinsa intre lunile decembrie-aprilie, deoarece timpul este excelent. Media de temperatura a coastei este intre 22 si 31 de grade C.

In Jamaica se vorbeşte engleza, dar limba uzuala pe strada si la tara este patois (citit patua), o engleza simplificata gramatical si cu multe cuvinte imprumutate din limbile africane ale sclavilor adusi pentru a lucra pe plantatiile de trestie de zahar. In consecinta si populatia este constituita in majoritate de descendenti ai acestora. Tara are doua milioane jumatate de locuitori ce traiesc pe o suprafata de doua ori mai mare ca si judetul Cluj.
Cum ajungeti in Jamaica? 
Daca vreti sa veniti in vacanta in aceasta tara din Caraibe, trebuie sa stiti ca veti avea nevoie de o viza, pe care o puteti achizitiona din aeroport. Insa pentru a ajunge aici va trebui sa luati un avion care sa va aduca in Kingston sau in alte orase mari din tara, acest drum necesitand minim o escala si un cost de minim 1700 de euro. 
Pe de alta parte, puteti poposi aici si daca veniti cu un vas de croaziera care are oprire intr-unul dintre porturile jamaicane. Pretul ajunge la peste 1000 de euro de persoana. 
Cat va costa cazarea si alte servicii in Jamaica?
In ce priveste cazarea, preturile nu coboara sub 150 de dolari pe noapte, in cazul hotelurilor si motelurilor de trei si patru stele, acolo unde spun turistii ca au beneficiat de conditii si servicii de cinci stele. Mai exista insa si posibilitatea de a inchiria apartamente in moteluri de doua stele aproape de plaja, cu preturi pornind de la 75 de dolari pe noapte. 
Daca vrei sa achizitionati oferte de turism spre aceasta tara, ar fi bine sa stiti ca preturile sunt de aproximativ 2200 de euro de persoana, pentru o vacanta de sapte zile, cu transport asigurat si servicii all inclusive. 
Iar daca vreti sa incercati si alte produse decat cele incluse in pachetul turistic, ar fi bine sa stiti ca o bere ajunge la aproximativ 3 euro, o cola - putin peste 1 euro, o sticla de vin – peste 20 de euro, in timp ce o cina la restaurant ajunge la aproximativ 25 de euro.
Ce mancati?
Mancarea tipica pentru Jamaica este jerk food (reprezinta modalitatea prin care carnea este frecata cu un amestec condimentat pe baza de ardei iuti jamaicani, o specie extrem de iute de ardei grasi, scortisoara si usturoi; apoi carnea astfel condimentata este facuta pe gratar, produsul final fiind de culoare inchisa; strazile din orasele Jamaicai abunda in standuri care servesc jerk meat). La restaurante sau la bucatariile ambulante de pe strada dimineata se mananca ceva mai uşor, spanac, dovleac si papanas, peste care se toarna un sos iute de ardei. La amiaza gasesti peste tot jerk-chicken, jerk-fish cu rice and beans, adica pui sau peste prajit/garni cu orez si fasole. Cateodata se mai serveşte si salata, cartofi dulci sau yuca. Portiile variaza intre 100 - 250 J$, adica 1,5 - 3 USD. Fructe se gasesc peste tot in abundenta, portocale, grapefruit, ananas, banane, papaya si nuci de cocos. Sucuri naturale cu multa gheata puteti gasi la unul dintre vanzatorii ambulanti, care imping pe strazi niste lazi supradimensionate pe roti si care va pot prepara pe loc un suc din sirop de portocale, sorrel sau ginger beer.
Ce puteti face in Jamaica?
Sursa foto: shermanstravel.comOdata ajunsi in aceasta tara, nu va trebui sa va ganditi decat la ce va doriti cel mai mult sa faceti. Va puteti petrece timpul in drumetii in zonele de munte si coasta, stand tolaniti la soare pe plajele cu nisipuri fine si apusuri unice, dar si practicand diferite sporturi.
Puteti invata sa faceti rafting, scuba-diving, scufundari, sa jucati golf sau cricket, dar si sa vedeti locurile unde s-au antrenat marii sportivi campioni mondiali si olimpici la atletism, precum Usain Bolt sau Merlene Ottey. 
Daca sunteti pasionat de observarea animalelor, puteti incerca bird-watching-ul si coborarea in pesterile din apropierea oraselor, iar daca va place sa pescuiti, puteti incerca pescuitul la mare adancime in apele jamaicane. Iar pentru senzatii unice puteti incerca sa urcati pana la farurile care ajuta la navigatia din zona: un astfel de exemplu este farul Negril, care dateaza din 1894 si ofera una dintre cele mai frumoase panorame, asta dupa ce, pentru a ajunge in varf, veti urca 100 de scari. 




Un comentariu:

  1. Wow! Nu prea pot sa imi imaginez ce gust are carnea frecata cu scortisoara si usturoi!!! Sau dovleacul cu sos iute de ardei... Trebuie sa fie niste experiente!!! (a se nota ce mi-a atras mie atentia: mancarea!).
    Hm, si ghici ce as mai incerca eu, cu siguranta, in Jamaica :) Cum ce?!? Urcatul celor 100 de scari pana la farul Negril! (doar nu fac degeaba exercitii zilnice; sunt pregatita!!!)

    RăspundețiȘtergere