miercuri, 2 februarie 2011

TUNISIA


Conditii de intrare si regim de sedere
 Daca vrei sa mergi in Tunisia, trebuie sa stii ca esti scutit de viza, asta in cazul calatoriilor turistice. In asemenea situatii, perioada legala de sedere este de pana la 90 de zile. Dreptul de sedere, in cazul in care te angajezi in Tunisia, este relativ dificil de obtinut si este conditionat de aprobarea prealabila, obtinuta de la politie si de la Directiile regionale de munca, in functie de calificarea solicitantilor.  In general, pentru protejarea fortei de munca autohtone, angajarea strainilor este descurajata, in majoritatea sectoarelor de activitate . Dreptul de sedere pentru studii se poate obtine doar pe durata acestora si cu acordul ministerului local al invatamantului. Este obligatorie completarea, la intrarea in tara, a unui formular, in care se precizeaza: scopul, durata, natura vizitei si domiciliul. Orice schimbare de domiciliu se anunta la politie sau la garda nationala, in termen de trei zile. 

Siguranta si criminalitate 

In ultimii ani, Tunisia a devenit una dintre principalele destinatii turistice preferate de cetatenii romani. Desi, in ultima perioada, romanii care au calatorit pe teritoriul acestui stat nu au intampinat probleme de siguranta, MAE recomanda ca deplasarile in Tunisia sa fie facute in grupuri turistice organizate, evitandu-se, pe cat posibil, zona de la granita cu Algeria si zonele desertice. In Tunisia, riscul atentatelor teroriste este relativ scazut. Cu toate acestea, romanii trebuie sa aiba in vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde in lume. Tunisia este o tara cu un nivel scazut al criminalitatii. Pentru siguranta ta, in cazul in care calatoresti in Tunisia, trebuie sa stii:
  • Daca vrei sa calatoresti in scop turistic, foloseste numai operatori acreditati! Nu te indeparta de grupul turistic si respecta anunturile sau recomandarile autoritatilor locale!
  • Evita sa te plimbi in timpul noptii. Este recomandat sa eviti cartierele marginase, precum si aglomeratele zone vechi -„medina”, care nu apar in brosurile turistice si prezinta un risc de insecuritate.
  • Ai mare grija de documentele si valorile personale, cum ar fi: bilete de calatorie, bani, carti de credit si nu le lasa la vedere.
  • Respecta traditiile si obiceiurile locale, adoptand o tinuta si un comportament decent in public.
  • In cazul unor incidente, care iti afecteaza siguranta personala sau a bunurilor tale, este recomandat sa contactezi cel mai apropiat post de politie.
  • In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a Ambasadei Romaniei.


Sistemul medical
Este recomandat sa iti faci o asigurare de calatorie, una medicala si una de viata. Sunt recunoscute asigurarile internationale. In cazul inexistentei asigurarii, apar probleme in ceea ce priveste efectuarea serviciilor medicale. Fiecare spital departamental sau clinica privata mare, practica si servicii de urgenta, dispunand de ambulante proprii. Pentru straini nu exista tratamente medicale gratuite. Fiecare polita de asigurare medicala emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde in regim de permanenta. Intr-o astfel de situatie, trebuie sa suni la numarul de telefon inscris pe polita si sa urmezi toate indrumarile ce iti sunt oferite. Pastreaza documentele de plata pana la inapoierea in tara, pentru a le prezenta societatii de asigurare.

Conditii privind traficul auto
Circulatia auto: Circulatia se efectueaza pe partea dreapta a drumului. Nu este permisa conducerea sub influenta alcoolului. 
Limitele de viteza admise: - 120 km/h, pe autostrazi - 90 km/h, in afara localitatii - 50 km/h, in localitate Atat in localitati, cat si in afara localitatilor pot fi instalate radare. 
Permisul de conducere: Permisul de conducere romanesc este valabil doar pentru turisti. Cei care obtin drept de sedere pe termen lung trebuie sa-l preschimbe cu un permis similar tunisian.
Informatii utile pentru cazuri de accidente rutiere: In cazul accidentelor usoare exista o procedura de „constat à amiable”, respectiv completarea unui formular, de regula purtat in autoturism, fara prezenta politiei, intre cei implicati in accident. Daca in urma accidentului sunt raniti, trebuie sa chemi politia locala, asta dupa ce ai acordat primul ajutor celor care aveau nevoie. Adreseaza-te, pentru sprijin, partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva, care figureaza pe Cartea verde. 

Regimul medicamentelor
Sunt excluse drogurile de orice tip si substantele dopante, atat la intrarea in Tunisia, cat si la iesirea din aceasta tara. Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala. 

Reglementari vamale
 Nu se aplica scutiri de taxe pentru bunurile introduse in Tunisia. Este interzisa introducerea in Tunisia a armelor si a munitiilor. In cazul acestor infractiuni, sanctiunile prevazute de autoritatile locale sunt foarte aspre. Pentru unele produse (sisteme video, camere de luat vederi, aparate TV, laptop-uri etc.), altele decat cele de uz turistic, se elibereaza un document de introducere in tara, pentru a putea fi acceptate ulterior la iesire. Altfel, ele pot fi confiscate. Suma maxima de bani permisa, fara declaratie, la intrarea si la iesirea din Tunisia reprezinta echivalentul a 5.000 dinari tunisieni (cca. 3000 Euro). Orice suma care depaseste aceasta cota maxima, este obligatoriu sa fie declarata, la intrarea pe teritoriul Tunisiei, iar la iesire, se prezinta fie declaratia data la intrare, fie documentul bancar justificativ. Bunurile deosebite trebuie declarate la intrare, pentru a putea fi scoase din tara fara probleme. 
Ambasada Romaniei in Republica Tunisia Adresa: 18, Avenue d’Afrique, El Menzah V, BP-57-1004 TUNIS

marți, 1 februarie 2011

CROATIA


CroatiaCapitala : Zagreb
Populatie : 4.497.000 locuitori
Limba : Croata
Moneda : Kuna (kn)
Cand e bine sa mergi : Mai – Iunie si septembrie, pentru a evita aglomeratia de la Marea Adreatica
Cand nu e bine sa mergi : Iulie si august, cand e cald, scump, si mare aglomeratie de turisti. Cel mai bine e sa eviti perioada asta, in afara cazului in care mergi la Festivalul de muzica clasica de la Zagreb, Festivalul de Vara.

Croatii au reusit sa-si tina ascunsa de public extraordinara zona de coasta datorita comunistilor si razboaielor din fosta Iugoslavie.
Acum cand este o destinatie sigura, calatorii si-au dat seama ca vis-a-vis de supradezvoltata coasta italiana, este mult mai placuta coasta Croatiei, si mult mai ieftina.
Orase precum Solin, Rab, Rovinj, Pula si insule cum ar fi Korcula si Mijet au devenit locuri de joaca pentru cei ce apreciaza puritatea. Ma rog, puritatea si salbatacia prin comparatie. 
Cel mai bun mod de-a te infrupta din minunatii este la bordul unui iaht, dar daca nu-ti poti permite un asemenea vas, probabil ca nu vei avea acest a in maneca.Multi alpinisti vin in Croatia, unde sunt citeva statiuni de schi in partea continentala- desi croatii insisi merg la schi in Slovenia sau Austria.
Numai cateva zone mai au inca semintele razboiului in ele,dar turismul normal nu te va purta in orice caz intr-acolo, de regula, toate atractiile sunt in capitala sau de-a lungul coastei.
ATRACTII PRINCIPALE IN CROATIA
Dubrovnik 
Bombardamentul din 1991 al Dubrovnikului, langa granita de Sud, ar fi trebuit sa-i trimita la inchisoare pe viata pe cei responsabili.
Din fericire, aceasta bijuterie arhitectonica veche de mai bine de 1300 ani a fost reconstruita piatra cu piatra si arata mai bine ca niciodata.

Palatul lui Diocletian de la Split
Ai crede ca cele mai frumoase ruine romane se afla in Italia, dar aceste ramasite de piatra din Sudul Slpitului se afla sigur in Top10.Acestea sunt tot ce a mai ramas din casa de vacanta a Imparatului roman Diocletian.

Turnul Lotrscak din Zagreb
Centrul medieval al Capitalei Croatiei, Zagreb, iti ia ochii si nimic nu-ti va da o privelite mai frumoasa decat varful acestui turn de aparare de la poarta la Sud de Split, pretinde a fi locul de nastere a lui Marco Polo.Chiar daca asta o fi adevarul , chiar daca nu, tot merita sa vizitezi  aceasta insula-incearca sa-ti imaginezi insulitele grecesti inainte de a avea mai multi turisti decat localnici, cam asa arata Korcula. Daca poti ajunge, asista la Moreska-un dans al sabiilor datand din secolul al XII-lea.  


ACTIVITĂTI ALTERNATIVE 
Fa baie in pielea goala in Marea Adriatica 
Croatia este vestita pentru ca si-a deschis bratele catre nudisti sau naturisti – eufemismul folosit pentru a-i desemna. RAB este insula in care traditia fundului gol a luat nastere in anii ’30, dar locurile catre care trebuie sa te indrepti in yilele noastre sunt Valalta, aproape de Rovinj, Koversada, langa Vrsar si Porec, in peninsula Istria. 
Nota: Barbatii single nu sunt primiti fara o legitimatie de la Federatia Internationala a     Nu distilor .Nu te ingrijora sunt multe plaje neoficiale de nudisti in Croatia. Pentru a fi singuranta, vezi sa nu fii prima persoana dezbracata de pe plaja.
Scufunda-te in apele din jurul Insulei Mijet

Chiar daca racoroasa Adriatica ofera ape mai putin interesante decat cele tropicale, inventatorul echipamentului de scufundari, francezul Jacques Cousteau, a numit apele din jurul Insulei Mljet (de langa Dubrovnik) *unul dintre cele mai frumoase locuri pentru scufundari din lume*. S-ar autea sa peste foarte putin timp sa fie necesar sa stai la cozi intermenabile pentru a vedea coralii.
Urca pe Anica Kuk :
Interiorul continental al Croatiei este atat de muntos pe cat de plata este coasta.Rute bune pentru urcat pornesc din Zagreb si Split, dar, pentru amatorii de senzatii tari, mergi la Paklenica, langa Zadar (intre Rijeka si Split) pentru a urca pe fata muntelui Anica Kuk taiata drept si inalta de 350m.
Costuri
Iugoslavia comunista era un loc ieftin pentru calatorii din vest, dar vremurile s-au schimbat si preturile au crescut, chiar daca Croatia nu se aproprie nici pe departe de Norvegia si Elvetia. Fii pregatit sa cheltuiesti cam 29 euro pe zi pentru a supravietui.Adauga 20 euro pentru a-ti mai indulci putin sederea.daca ajungi la 66 euro pe zi, traiesti pe picior mare.Ca intotdeauna, locurile turistice si orasele mari te scutura bine de bani.
Vei observa ca preturile turistice sunt afisate an euro, dar recalculate in Kuna ,la pretul de schimb al zilei, cand vine vremea sa platesti.
Cazare
Nu e la fel de ieftin pe cat era mai demult, dar cu un ochi iute si destept poti ajunge la 12-16 euro pe noapte. Intreaba la biroul turistic de camere la gazde croate, care sunt mai ieftine,sunt foarte multe si poate fi chiar amuzant sa stai acolo, daca dai peste cine trebuie. Exista si sute de campinguri ieftine pe toata coasta Croata.
Mancare si bautura 
Ti-ar trebui cam 8 euro pe zi pentru a fi la adapost de subnutritie si rabdatul de foame. Poti economisi bani, daca cumperi cel putin una din mesele zilei de la chiosc de pe strada. Placinte cu umplutura de branza (burek) iti vor tine de foame pentru cateva ore.La supermarket te poti inarma cu lucrurile de baza dar daca te duci la piata pentru aceleasi produse proaspete primesti experienta culturala gratis...

Transport
Trenurile sunt convenabile, daca poti gasi unul care sa te duca exact unde vrei. Caile ferate sunt destul de putine si permisul Eurali nu este valabil in aceasta tara(desi permisul InterRail, care include Zona D, este). 
Autobuzele sunt mijloace de transport mai folosite(trebuie facute rezervari dianinte, in timpul verii, pe rutele cele mai cunoscute de-a lungul coastei).
Busabout nu este valabil in Croatia,dar Euroline circula aici.Totusi daca te plimbi pe caosta, feribotul este o optiune buna.
In Zagreb, biletele de autobuz si tramvai costa 1 euro de la sofer ti 90 de centi de la chioscurile de ziare.Un permis pentru o zi intreaga este de 18 euro.
In Dubrovnik, un bilet de autobuz costa 1,35 euro de la tofer si 1 euro de la chioscurile de ziare.
EVENIMENTE
Carnavalul de la Rijeka
Aproprierea primaverii(sau anticiparea ei) face lucrurile sa se intoarca cu susul in jos de peste o suta de ani.Localnicii costumati defileaza pe strazi, sperie spiritele necurate,sarbatoresc scaparea lor de sub turcii cotropitori si in general, se distreaza copios.Ianuarie- februarie
Festivalul Verii din Spilt
Teatrul National Croat monteaza cate un spectacol grandios din 1954 incoace si in fiecare vara se desfasoara o varietate de concerte,spectacole de dans,spectacole e opera si expozitii ale artistilor croati si internationali.
Mijlocul lui Iulie pana la mijlocul lui august.
Festivalul International de Papusi – Zagreb
Ori iti plac ori te sperie de moarte….
Vara, papusile zburda libere prin Zagreb.Cind nu mergi la un spectacol, poti vedea expozisii de marionete sau poti invata cum sa-ti confectionezi una.
Toate spectacolele sunt arbitrate de doua jurii, unul format din experti si unul format din copii.
Daca nu esti un fan, macar fii fericit ca acestea nu se mai joaca in esperanto…


TURCIA


Turcia este o tara preferata de multi romani pentru concediul de vara, mai ales ca are iesire la patru mari: Marea Neagra, Marea Mediterana, Marea Egee si Marea Marmara. Adorata pentru peisaje, criticata de multe ori pentru practicile si insistenta negustorilor ei, Turcia este o tara unde se imbina mai multe lumi. Turistii, cei care aduc aerul modern, vin aici pentru a se desfata cu aromele Orientului.

Pentru a intra in Turcia, romanii care doresc sa calatoreasca in scop turistic in Republica Turcia nu mai au nevoie de viza de intrare pe teritoriul acestui stat. Perioada legala de sedere fara viza este de pana la 90 de zile. Intrarea in Turcia este permisa cu pasaportul valabil cel putin 6 luni de la data intrarii pe teritoriul acestui stat.
Fiind un stat axat foarte mult pe turism, pe langa moneda nationala, lira turceasca noua, comerciantii turci primesc si euro, dar mai ales dolari americani. Desi limba turca este una destul de grea, romanii vor da peste foarte multe expresii cunoscute, imprumutate de-a lungul istoriei comune a celor doua popoare.
Soferi periculosi
Pe site-ul MAE la capitolul trafic auto, lista atentionarilor este destul de lunga. Sunt interzise aparatele detectoare sau anti-radar, iar daca veniti cu o masina inchiriata trebuie sa aveti actele doveditoare traduse si in limba turca. Turcii nu acorda prea multa atentie starii tehnice a vehiculelor, motiv pentru care traficul este periculos. Atat pietonii, cat si soferii trebuie sa fie atenti la trecerile de pietoni si la intersectii, unde regulile de circulatie nu sunt respectate cu prea multa strictete.
Autoritatile romane le mai atrag atentia turistilor asupra riscului seismic, Turcia fiind o zona foarte activa in acest sens, dar si a amenintarilor teroriste, in ultima vreme acest femonen facandu-si mai des simtita prezenta.
Regulile moscheei
Aproape 99% dintre locuitori sunt musulmani, insa Turcia este un stat laic, ceea ce inseamna ca nicio religie nu primeste tratament special. O veste buna pentru vizitatori, fiindca desi populatia majoritara este musulmana, in Turcia nu se aplica cu mare strictete rigorile acestei credinte.
Atunci cand alegeti locul de cazare ar trebui sa aveti in vedere ca, daca veti fi in preajma unei moschee, dimineata devreme credinciosii sunt chemati la rugaciune, intr-un mod nu foarte subtil. Iar daca sunteti mai „petrecareti”, aflati ca pe o strada pe care se afla o moschee nu se bea sau vinde alcool.
Cei care nu sunt musulmani pot intra intr-o moschee daca respecta cateva reguli de baza. Intotdeaua trebuie sa te descalti inainte sa intri intr-o moschee. Poti lasa incaltarile intr-un loc special amenajat la intrare, ori le poti lua cu tine. Ca in mai toate lacasurile sfinte, este de preferat sa eviti conversatiile sau macar sa soptesti. Nu fa poze fara sa ceri permisiunea inainte.
Tinuta adecvata in lacasul sfant
Cat despre vestimentatie, femeile trebuie intotdeauna sa intre in moschee cu parul, mainile si picioarele acoperite. Si barbatii au obligatia sa poarte pantaloni si maneci lungi. 
Vizitatorii Turciei vor auzi de cinci ori pe zi, la difuzoare, chemarea la rugaciune, moment in care credinciosii se opresc din treaba si incep sa se roage. Daca intalniesti o persoana care se roaga, respectuos ar fi sa nu treci prin fata sa. In multe parti exista locuri de rugaciune ingradite tocmai din acest motiv.
In afara zonelor turistice, oamenii sunt mai traditionalisti. De indata ce te departezi de zonele populare incepi sa constientizezi faptul ca te afli intr-o tara musulmana. Majoritatea localnicelor isi acopera parul si poarta rochii lungi. Imbraca-te adecvat, pentru a le respecta cultura si credinta atat cat se poate. Un astfel de comportament din partea srainilor este foarte apreciat de turci.
Respect pentru Atatürk
Ca turist, este bine sa stii de admiratia si veneratia pe care o au turcii fata de fostul lor lider Mustafa Kemal Atatürk, pentru ca orice ofensa adusa la adresa lui este pedepsita de legea penala. Lui Atatürk ii este atribuita modernizarea Turciei. A fost un lider militar care a luptat in Primul Razboi Mondial, dar a condus si miscarea nationala de independenta, a carei urmare a fost, in 1923, proclamarea Republicii Turce. Portretele sale impanzesc intreaga tara, fiind imposibil sa nu dai peste o fotografie sau o statuie de-a lui pe durata sederii.
Targuiala si insistenta, sufletul negotului
De departe aspectul cel mai dezbatut despre Turcia este modul in care aproape peste tot trebuie sa te tocmesti, de la nota de plata din restaurant pana la covoare de mii de dolari. Asta se intampla indeosebi in zonele turistice, de aceea, multi dintre stainii veniti aici in vacanta ajung agasati de aceasta practica. Targuiala turcilor si insistenta lor ajung la paroxism in celebrele bazaruri, unde negustorii sunt „cata frunza, cata iarba”, la fel ca si oferta. Negocierea este pentru turci un mod de socializare, o traditie care face parte din mecanismul comercial.
Ca peste tot, exista preturile pentru localnici si preturi pentru turisti. Primul pret pe care un strain il va auzi va fi unul exorbitant. De multe ori trebuie sa aduci suma cel putin la jumatate. Nu trebuie sa arati prea mult interes, iar daca negocierea nu merge bine, poti intotdeaua sa iesi din magazin. Acest gest va reduce considerabil pretul; functioneaza de fiecare data.
Preturi speciale pentru „friends”
Negustorii turci incearca sa le vanda turistilor orice si va fi foarte greu sa scapi de ei. O expresie pe care o veti auzi mai mereu prin bazar este „Special price for you, my friend!”.
Zonele turistice sunt impanzite de tarabe de unde poti cumpara excursii, iar modul de abordare al celor care le vand este acelasi ca in bazar. Si aici preturile difera si sunt negociabile, e bine sa compari ofertele si sa te interesezi ce includ excursiile si ce nu.
Este bine sa aveti marunt la indemana, pentru ca la multe toalete, chiar si la cele din interiorul restaurantelor, se plateste. Nu uita ca, fiind in Turcia, toaletele sunt… turcesti. Totusi, in zonele populate de turisti, vei gasi si varianta moderna sau ambele.
Cumparaturi otomane
Bazarurile din Turcia au o oferta foarte bogata. Covoarele persane, care i-au adus notorietate acestei tari si pe care comerciantii aproape ca ti le baga pe gat, cat sunt ele de mari, au preturi diferite in functie de material, calitate ori vechime. In cazul in care vrei sa achizitionati unul, compara preturile din mai multe locuri.
Este aproape de prisos atentionarea in cazul hainelor „de firma” din bazar, dat fiind faptul ca romanii au in vocabular cuvantul „turcisme” pentru facaturi. Nici cei mai naivi turisti nu pot crede ca un tricou Calvin Klein original ar putea sa coste 3-4 dolari.
Si articolele de piele sunt foarte cautate in Turcia, pentru ca poti gasi produse de calitate si ieftine. Insa, ai grija de unde le iei, pentru ca nu toate sunt de calitate, mai ales in bazar. Exista magazine oficiale, unde primesti si garantie pentru articolele cumparate.
Pentru a putea simti gustul Orientului si la intoarcere, poti alege din oferta extrem de variata de condimente a turcilor. In plus, nu ratati delicatesele dulci din Turcia, precum rahatul ori halvaua.
Foarte des vei gasi la comerciantii din bazar simbolul turcesc Nazar Boncuk, in traducere „Ochiul Raului”, sub forma de medalion. Se spune despre acest simbol ca te fereste de energiile negative, transmise de oamenii care il invidiaza sau ii vor raul posesorului.
Bacsisul s-a nascut in Turcia
Bacsisul, cuvant de origine turca, poate deschide multe usi si atrage numeroase zambete. In unele baruri si restaurante, servirea este inclusa in pret, dar este foarte apreciat si un mic bacsis.
Unde nu este trecut pe nota, in general se lasa in jur de 10%. La personalul de la hotel, spaga ramane la latitudinea clientului, in timp ce la baile turcesti (hamam), se practica cele mai mari bacsisuri, in jur de 30%.
La capitolul mancare , bucataria turca este foarte impresionanta, oferta nu lipseste, mai greu e sa te feresti de ea. Turcii incep masa cu meze, care sunt aperitive si care pot cuprinde o lista intreaga de preparate. Mancarea gatita turceasca e destul de gustoasa si pe placul romanilor, dar poate fi cam uleioasa, asa ca daca vrei sa eviti grasimile, treci pe gratar.

Locul unde kebabul e la el acasa
Turcia este tara kebabului si vei gasi aici cele mai originale combinatii si metode de preparare. Adana kebab e unul dintre kebaburile clasice turcesti. Se serveste cu legume la gratar (ardei, ardei iuti, ceapa, rosii) si un pilaf din grau bulgur (un grau spart), va mai recomanda Emanuel Ciocu.
Aici se mananca foarte multa paine, Turcia fiind supranumita „cosul cu paine al lumii”. Carnea preferata a turcilor este cea de miel, asa ca pregateste-te sa gusti numeroase specialitati de miel. Traditional, masa se incheie cu cantitati mari de delicatese dulci.
Spre deosebire de majoritatea tarilor musulmane, in Turcia alcoolul nu este interzis. De baut, turci va vor oferi raki, un rachiu aromat cu anason (similar cu pastis-ul francez, sambuca italiana, arak-ul libanez sau ouzo-ul grecesc). Se bea diluat cu apa sau cu multe cuburi de gheata (proportie 50-50%). In contact cu apa sau gheata se transforma intr-un lichid laptos, ne-a mai explicat reprezentantul site-ului cevabun.ro. Daca refuzati o tarie, puteti incerca berea locala - Efes, care se gaseste in toate localurile. In Turcia apa nu este potabila, asa ca cel mai bine ar fi sa consumi apa imbuteliata de la magazine.
Baie, narghilea si ceai
Pentru a intra mai usor in pielea unui sultan, trebuie sa incerci renumitele lor metode de relaxare. Una dintre ele este vizita la baile turcesti (hamam), un rasfat in genul spa. Indicat ar fi sa rogi localnicii sa te ghideze spre un hamam la care merg ei, pentru ca cei de la receptie va vor directiona spre baile „turistice” (care pot fi chiar in hotel), unde preturile sunt la fel de „turistice”.
Un alt mod de destindere folosit de turci si oferit cu insistenta turistilor este narghileaua. Fumatul narghilelei este un obicei impamantenit in Turcia, un mod de a socializa, care merge mana in mana cu jocul de table, al doilea „sport” national, dupa fotbal.
Turcii sunt mari consumatori de ceai, bautul lui fiind un alt obicei de socializare al lor. Ceaiul turcesc este un pic mai amar decat cel care se bea in restul Europei. La fel de notorie ca ceaiul turcesc este cafeaua, turcii avand si o modalitate aparte de a o prepara, cu multa spuma.
Hotii si vardistii
In bazarurile aglomerate din orasele sau statiunile din Turcia fii foarte atent la buzunare. Unde este aglomeratie sunt si multi hoti, regula care se aplica in fiecare colt al lumii. In schimb, in aceasta tara nu veti vedea prea multi cersetori, pentru ca aici politia isi face foarte bine treaba. Nu incerca sa le oferi autoritatilor din Turcia „mici atentii”. Desi e tara unde bacsisul este un stil de viata, cu politistii nu ar fi indicat sa incerci asta.
Cand vine vorba de taxiuri, povestea e cam aceeasi ca peste tot. Aceleasi siretlicuri folosite de taximetristi in lumea intreaga se aplica si aici. Aveti in vedere ca sunt trei tarife de taxare: de zi(gündüz), de noapte(gece) sau din afara localitatii(sehir disi). De multe ori, taximetristii turci pun tariful de iesire din oras pentru cursele interne.

OLANDA




Pentru calatorul ajuns in Olanda este foarte bine de stiut faptul ca 99,9% din populatia olandeza vorbeste limba engleza. Olanda este taramul morilor de vant si al lalelelor.
Desi olandezii inteleg in mare parte germana, putini o vorbesc si prefera sa evite conversatia in germana din motive lesne de inteles (legate de evenimentele din razboi). Desi o tara mica, Olanda este suprapopulata (16 milioane de locuitori pe o suprafata de 6 ori mai mica decat a Romaniei). Mare parte din populatie este formata si din alohtoni (imigranti) care sunt grupati cu precadere in marile centre urbane: Amsterdam,
 Rotterdam, Utrecht, Haga.

Tarife mijloace de transport in comun: o calatorie cu trenul Amsterdam -Utrecht si retur= 9,50 euro; o calatorie cu trenul Amsterdam-Maastrichtsi retur= 34,20 euro; o calatorie cu tramvaiul sau autobuzul= circa 1,50 euro.

Nu exista practic o mancare sau bautura traditionale. Chiar se spune in ghidurile turistice faptul ca "Amsterdam-ul este orasul unde se mananca in toate limbile" datorita numarului mare de restaurante cu specificchinezesc, japonez, indian, italian, marocan, turc, etc. O mancare specifica este ceva de genul unui ghiveci de la noi. Se bea multa bere,desi aceasta nu poate fi mentionata ca o bautura specifica. Exista deasemenea un ritual al cafelei, servirea ei este foarte importanta (se serveste numai fierbinte, intotdeauna cu lapte si cu prajituri alaturi).

De asemenea se bea mult ceai, dupa obiceiul englez, dar spre deosebire de acesta, in zilele libere ceaiul in Olanda se serveste la ora 15.00 (ora la care incep si vizitele) si nu la orele 17.00. Olanda este o tara in care oamenii muncesc enorm de mult. Realizarile lor arata acest lucru. Mare parte din tara este inconjurata de apa (teritoriul pe care este asezat orasul Amsterdam). Munca si serviciul ocupa un rol de importanta deosebita in viata olandezilor alaturi de casa, masina si vacante.

Perioadele de reduceri la magazine sunt in lunile de sfarsit de decembrie- ianuarie (pentru colectia de iarna) si iunie - iulie (pentru colectia de vara) ale fiecarui an.
Intrarea la un muzeu/film = 7 euro.
Intrarea la concert = intre 25 si 50 euro, in functie de locul ocupat.Ceea ce trebuie sa stie un strain ajuns pentru prima data in Olanda: limba engleza, comportamentul civilizat cu toate aspectele implicate,respectarea cu strictete a legii.
Mari bulevarde comerciale in Amsterdam sunt Kalverstraat, Leidsestraatsi bineinteles luxosul bulevard P.C. Hoofdstraat.

Lucruri utile pentru vacanta in Amsterdam

Amsterdam este un oras neobisnuit pentru ca are toate avantajele unui oras mare cum ar fi cultura si istoria, restaurante, posibilitati de distractie, un sistem foarte bun de transport in comun dar are foarte putine dintre dezavantaje fiind relativ mic ca intindere, frumos, linistit, iar datorita canalelor sale are un trafic aerisit.
Amsterdam este un oras cam nocturn; multe dintre magazine nu se deschid decat dupa 10 dimineata iar barurile si cafenele, majoritatea stau deschise pana pe la 2 dimineata.

Moneda oficiala este Euro. Daca aveti ale monezi le puteti schimba la oficiile postale care de obicei ofera cele mai bune cursuri de schimb. Textul la casele de schimb este in olandeza; "Verkoopt" = vanzare, "Koopt" = cumparare. Preturile sunt in euro la cursul respectiv al casei. Cartile de credit nu sunt atat de raspandite in Olanda pe cat s-ar crede. Este bine sa intrebati inainte, daca doriti sa platiti cu cartea de credit.

Ca in toate marile orase exista sansa sa dati peste vanzatori care vor incerca sa va insele. Cea mai folosita metoda este aceea de a da rest la o bancnota mai mica (spre exemplu s-ar putea sa incerce sa va dea rest la o bancnota de 20 de euro chiar daca ati platit cu una de 50 si apoi sa pretinda ca a fost o greseala in cazul in care sesizati acest lucru). Cea mai buna metoda este sa spuneti cu voce tare valoarea bancnotei pe care o folositi pentru a plati.

In Olanda, prin lege, toate taxele si bacsisurile sunt incluse in pret; pretul pe care-l vedeti pe nota este tot ce trebuie sa platiti. Practica generala in restaurantele din Amsterdam este sa rotunjeasca suma la un numar fix de euro astfel incat bacsisul sa fie in jur de 5%. Nu va simtiti obligati sa lasati bacsis. Daca pe nota scrie ca serviciul nu este inclus, chelnerii incearca sa va pacaleasca. Nu trebuie sa lasati bacsis nici in taxiuri.

Amsterdam este un oras sigur si nu aveti motive de teama daca doriti sa va plimbati noaptea pe strazi in orice parte a orasului. Si Cartierul Rosu este un loc sigur. Sunt foarte multe patrule de politie, in permanenta si in plus patronii industriei sexului din aceasta zona nu doresc ca turistii sa aiba experiente neplacute pentru a dori sa revina. Ca in orice oras mare trebuie sa fiti atenti la hotii de buzunare. Nu fotografiati femeile din vitrine pentru ca s-ar putea ca aparatul dumneavoastra sa ajunga in rau.
In Amsterdam, apa de la cismele este potabila si foarte buna de baut. Amsterdam este printre orasele cu una dintre cele mai bune retele de apa din Europa.
„Ploua mai putin in Roma, dar Amsterdam are mai multe cafenele”. Asa suna una din reclamele pentru turisimul din oras; in mod cert oferta de restaurante, baruri si cafenele este la inaltime in Amsterdam.

Cand olandezii ies in oras la masa, nu mananca mancare olandeza. De aceea nu prea veti gasi nici localuri cu bucatarie olandeza. Placintele sunt o specialitate olandeza si sunt foarte gustoase. Daca aveti ocazia, trebuiesc incercate.

Amsterdam are servicii de transport in comun excelente. Foarte multe tramvaie si facilitati bune pentru biciclisti printre care si semafoare speciale pentru biciclisti. Daca va plimbati prin Amsterdam, sa aveti grija la marcajele pentru biciclete. Localnicii se supara daca mergeti pe banda de biciclete iar unii ar putea chiar sa va loveasca.
Cea mai buna metoda de a va deplasa prin oras este tramvaiul. Vin des, sunt rapide si de incredere. Puteti cumpara bilete de la conductor sau de la automatele amplasate in tramvai. Este insa mult mai ieftin sa va cumparati o „strippenkaart” de la oficiile postale, de la gara sau de la un magazin de tabac. Pentru 6.5 € puteti cumpara 15 calatorii. In majoritatea tramvaielor cand va urcati, in spatele trenului este un controlor care stampileaza biletele. In alte tramvaie trebuie insa sa va taxati singuri biletul in niste aparate galbene. Dupa stampilare biletul este valid o ora, indiferent cat de des schimbati autobuzul sau tramvaiul. O taxare este valida pentru o zona. Mai multe persoane pot circula cu o singura „strippenkaart”, trebuie doar taxata pentru fiecare calator.
Exista si permise de calatorie de o zi, doua sau trei zile. Permisele si “strippenkaart” sunt valabile pe toate tramvaiele, autobuzele si metrourile dar si pe trenurile ce fac legatura cu periferia orasului – mai putin cu aeroportul Schiphol pentru care trebuie sa va cumparati bilet de tren separat.
Taxiurile nu iau clienti decat prin comenzi telefonice. Exista un avantaj ecologic al acestei politici deoarece nu exista taxiuri care sa circule goale cautand clienti. Sunt destul de scumpe: 1.5 € / km. Nu este nevoie sa lasati bacsis. Unele taxiuri fac curse si pana la Schiphol pentru o suma fixa de 35 de euro si nu mai dau drumul la contor.

Plimbarile cu vaporasele pe canalele din Amsterdam sunt o modalitate excelenta de a vedea orasul de pe apa. Aceste plimbari dureaza cam 90 de minute si duc turistii prin oras si prin port. Daca va simtiti destul de energic puteti inchiria o hidrobicicleta (Canal Bike) de la unul din diferitele puncte de inchiriere din oras. Costa cam opt euro pe ora de persoana.

Ce puteti face gratis in Amsterdam:
• Puteti lua feribotul din spatele garii centrale pana in partea cealalta a raului IJ si va puteti plimba de-a lungul Canalului “Olanda de Nord”.
• Puteti urca pe acoperisul cladirii New Metropolis pentru a admira privelistea. (urmariti liniile de tramvai spre est de gara centrala, treceti pasarela spre cladirea Nemo – o cladire mare si verde ce seamana cu o nava).
• Mergeti la Begijnhof (una dintre cele mai vechi curti interioare din Amsterdam) si vizitati gradina.
• Vizitati Galeria Muzeului de Istorie.
• Mergeti in piata de flori (in zona Singel)
• Mergeti in Piata Waterlooplein
• Vizitati piata Albert Cuyp (tramvaiul 10 pana la Frederiksplein sau tramvaiele 4, 16, 24, 25 pana la statia Albert Cuyp)
• Mergeti sa luati un pranz gratuit si sa asistati la un concert in Concertgebouw (Museumplein)
• Mergeti in turn la cafeneaua de la mall-ul Kalvertoren pentru a admira privelistea.
• Mergeti in cafeneaua Metz si admirati privelistea. (Leidsestraat colt cu Keizersgracht)
• Vizitati Casa Indiilor de Vest - in 1609 un englez ce lucra pentru o companie olandeza a descoperit insula Manhattan. Olandezii au decis sa fondeze colonia “Nieuw Amsterdam”, astazi acolo este New York-ul. Compania ce a condus colonia avea sediul intr-o cladire din Amsterdam ce poate fi vazuta la intersectia strazilor Herengracht cu Brouwersgracht. Aici este si o statuie a primului comandant al coloniei New Amsterdam, Pieter Stuyvesant.

marți, 25 ianuarie 2011

CIPRU

O tara mica, insa o insula mare si generoasa, ce gazduieste peisaje de o varietate impresionanta. In timp ce de-a lungul coastei, veti gasi plaje stralucitoare cu un nisip foarte fin, in interiorul insulei, nenumarate atractii isi intampina vizitatorii: de la padurile dese de pini ce acopera muntii Troodos, la bisericile bizantine raspandite in toata insula si pana la bogatiile din Ayia Napa sau la plantatiile de portocali si culturile de vita de vie de pe langa Limassol. Istoria, este prezenta aici inca de pe vremea zeilor, de cand se spune ca zeita Afrodita s-a nascut pe aceste meleaguri, iar persii, grecii, egiptenii, romanii si chiar englezii, si-au lasat amprenta in cultura si arhitectura cipriota si chiar in arta culinara.

Vara incepe la inceputul lunii Mai si dureaza pana la mijlocul lunii Octombrie si presupune temperaturi inalte, cer senin si brize racoroase dinspre mare. Este sezonul ideal pentru innot, plaja si intreaga gama de sporturi acvatice, de la navigatie pana la scufundari. In aceasta perioada locatiile arheologice vor fi vizitate fie dimineata devreme, fie seara tarziu, evitand perioada cea mai calduroasa a zilei. Chiar si in perioadele foarte calduroase, cand temperatura ajunge la 32 C pe plaja (sau chiar mai mult), temperaturile din muntii Troodos sunt reconfortante, transformand muntele intr-un loc ideal pentru excursii sau relaxare.

Condiţii de intrare si regim de sedere
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori în Republica Cipru.
Intrarea în Cipru este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile cel putin 6 luni de la data intrarii in Cipru.
Punctele legale de intrare in Republica Cipru sunt: aeroporturile internaţionale Larnaca si Pafos, precum şi porturile Limassol, Larnaca, Latsi şi Pafos, situate în zona aflată sub controlul efectiv al autorităţilor guvernamentale ale Republicii Cipru. În ce priveşte trecerea cu feribotul, aceasta se poate realiza din porturile greceşti, către unul din porturile legale din Republica Cipru menţionate mai sus. 
Siguranta si criminalitate
  • Criminalitatea este foarte scazuta in Cipru.
    În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor cipriote, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:
    • Politie, Pompieri, Salvare – 199 şi 112
    • Serviciile de poliţie: 
      Nicosia – 22. 80.20.20 
      Famagusta – 23. 80.30.30 
      Larnaca – 24.80.40.40 
      Limassol – 25. 80.50.50 
      Pafos – 26.80.60.60
      Condiţii privind traficul auto
    • Circulaţia auto:
      În Cipru circulaţia auto se efectuează pe partea stângă a drumului, în sistem britanic.
    • Limitele de viteză admise:
      - Autostradă – 100 km/h (viteza minimă admisă este de 65 km/h)
      - Pe toate celelalte drumuri – 80 km/h, dacă nu este un indicator care prevede o limită mai redusă. 
      - În interiorul localităţilor – 50 km/h, dacă nu este un indicator care prevede o limită mai redusă.  
    • Centura de siguranţă:
      Pe drumurile publice folosirea centurii de siguranţă este obligatorie
    • Folosirea telefonului mobil la volan: 
      Folosirea telefoanelor mobile în autovehicule este permisă numai in sistemul „hands-free”.
    • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului:
      În Republica Cipru este interzisă folosirea aparatelor antiradar. Aceasta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu amendă de minim 854 euro sau cu privarea de libertate, în funcţie de decizia judecătorului.
    • Permisul de conducere:
      Permisul de conducere românesc este valabil în Cipru.

    Utilizarea cartilor de credit  
    În Cipru sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit. Ele pot fi folosite la toţi distribuitorii de produse sau servicii unde sunt afişate însemnele cardurilor şi pot fi utilizate la orice bancomat (ATM). Bancomatele eliberează bancnote euro.
    Eurocheques sunt acceptate de toate băncile, magazinele şi restaurantele. În cazul pierderii/furtului cărţii de credit, trebuie notificată telefonic banca emitentă şi serviciul cipriot JCC Payment Systems Ltd. la tel. 22.86.81.00.
    Reglementări vamale
    Regulamentul vamal cipriot conţine reglementări similare cu ale celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene.
    Este permisă introducerea, fără plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinţă personală, constatate de către funcţionarul vamal că nu sunt destinate unor scopuri comerciale.
    Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 de ţigări sau 100 de ţigări de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun; 1 litru spirt sau 2 litri de vin, 50 grame de parfum; alte bunuri (mai puţin bijuterii), a căror valoare nu depăşeşte 170 euro. Persoanele sub vârsta de 17 ani nu au dreptul să transporte produse din tutun şi băuturi alcoolice.
    Importul de valută este liber şi nelimitat. Persoanele care doresc să îşi rezerve dreptul de re-export a sumei de bani cu care au intrat în Cipru sunt sfătuite să declare la vamă sumele mai mari de 1.700 euro sau orice altă valută echivalentă cu această sumă. Departamentul Vămilor exercită un control foarte strict cu privire la exportul valutei. Exportul acesteia este permis numai în baza unei autorizaţii a Băncii Centrale sau a declaraţiei făcută la sosire.
    Regimul animalelor de companie
    Este permisă intrarea animalelor de companie in următoarele conditii:
    • Sa fie clar identificate fie cu microcip electronic sau cu un tatuaj. Inregistrarea microcipului sau a tatuajului trebuie dovedita ca a fost efectuata inainte de vaccinarea antirabie;
    • Sa fie vaccinate impotriva virusului antirabie la varsta de cel putin 3 luni cu un virus antirabie inactiv conform standardelor OIE. Vaccinarea sau revaccinarea antirabie trebuie sa fi avut loc cu cel putin o luna inainte de imbarcarea animalelor in mijlocul de transport pentru a ajunge in R. Cipru;
    • Sa fie insotite de un pasaport european corect eliberat, la zi si atestat de o autoritate autorizata, de catre autoritatea veterinara a tarii respective, de Veterinary Services.
    Este interzisa intrarea in R. Cipru a urmatoarelor rase:
    • Pit Bull American sau Pit Bull terrier;
    • Tosa japonez sau Tosa Inu;
    • Dogo Argentino sau Mastiff Argentino;
    • Fila Braseleiro sau Mastiff Brazilian.
    De asemenea:
    • Intrarea animalelor de companie in varsta de mai putin de 3 luni ESTE INTERZISA;
    • Sunt necesare documente care sa ateste ca animalul a intrat pe teritoriul R. Cipru din una din tarile membre ale Uniunii Europene;
    • Registrele de vaccinari au fost verificate si sunt in concordanta cu prevederile mai sus mentionate;
    • Verificarea indeplinirii prevederilor mai sus mentionate se va efectua prin inspectarea fiecarui animal la sosire. Inspectarea documentelor se va face de catre ofiterul veterinar sau de catre ofiterul de la vama.
    Gastronomie
    Dar si papilele voastre gustative merita rasfatate, asa ca nu ezitati sa incercati cele mai bune produse cipriote, precum merele din Prodromos, cel mai inalt sat cipriot, apa de trandafiri, apa minerala si vinul din Agros, dar si un vin rosu si dulce facut din struguri cultivati in regiunea Commandaria.
    bucatarie cipru
    Cat despre bucataria cipriota, aceasta seamana destul de mult cu cea greceasca, folosind insa si mai multe masline si lamai in prepararea minunilor culinare. Nu trebuie sub nicio forma sa parasiti Cipru fara a gusta senzationalele maze (aperitive care seamana cu spaniolele tapas), care depasesc granita ariei culinare, fiind considerate o forma de arta.
    Bucataria cipriota este extrem de variata si poate satisface fara dar si poate absolut toate gusturile. Si vegetarienii sunt rasfatati in Insula Afroditei, deoarece nu exista meniu in care preparatele din legume sa nu fie la loc de cinste.
    bucatarie cipru souvlakiDe la Taramosalata – salata de icre amestecata cu bucatele de paine sau cartofi, cu ulei de masline si lamaie – la Souflakia (in imagine) sau Kebab, Patcha (miel cu lamaie), Seftalia (carnati cu aroma de usturoi si foi de dafin), peste si fructe de mare, mancarea cipriota va face deliciul calatoriei voastre.


    Shopping 
    Dupa lectia de cultura, civilizatie, gastronomie si dupa cateva zile la malul Mediteranei, vine si vremea cumparaturilor. In fond, este imposibil sa stai departe de minunatele magazinase cipriote. Fie ca doriti sa cumparati cateva amintiri pentru cei dragi de acasa, fie ca doriti sa va innoiti garderoba, in Cipru numeroasele magazine va vor atrage ca un adevarat magnet.
    nicosia
    In special in Nicosia veti gasi si cateva lanturi de magazine britanice precum  Marks & Spencer si Woolworths. Daca doriti un souvenir, alegerea va fi extrem de grea… Nu de alta, dar exista o sumedenie de tipuri de obiecte facute manual, din ceramica, lemn sculptat, argint sau cupru.
    Preturi
    Mai trebuie sa stiti insa ca un sejur in Cipru nu este tocmai ieftin, deoarece majoritatea hotelurilor de aici sunt catalogate a fi de lux. Pentru un sejur in Ayia Napa, la un hotel de patru stele, transport cu avionul, preturile ajung la 800 de euro de persoana. Tariful include cazare opt zile cu mic-dejun, biletul de avion, taxele de aeroport si transferul aeroport-hotel-aeroport.
    Aceleasi preturi sunt si pentru vacantele in Larnaca si Limassol. O varianta mai acceptabila din punct de vedere financiar este petrecerea Sarbatorilor Pascale in Cipru. Ofertele sunt multe si tentante pentru luna aprilie. Un sejur de Paste de cinci nopti in Limassol, la un hotel de trei stele cu demipensiune, transport avion, taxe de aeroport ajunge la aproximativ 450 de euro de persoana.