Pentru calatorul ajuns in Olanda este foarte bine de stiut faptul ca 99,9% din populatia olandeza vorbeste limba engleza. Olanda este taramul morilor de vant si al lalelelor.
Desi olandezii inteleg in mare parte germana, putini o vorbesc si prefera sa evite conversatia in germana din motive lesne de inteles (legate de evenimentele din razboi). Desi o tara mica, Olanda este suprapopulata (16 milioane de locuitori pe o suprafata de 6 ori mai mica decat a Romaniei). Mare parte din populatie este formata si din alohtoni (imigranti) care sunt grupati cu precadere in marile centre urbane: Amsterdam,
Rotterdam, Utrecht, Haga.
Tarife mijloace de transport in comun: o calatorie cu trenul Amsterdam -Utrecht si retur= 9,50 euro; o calatorie cu trenul Amsterdam-Maastrichtsi retur= 34,20 euro; o calatorie cu tramvaiul sau autobuzul= circa 1,50 euro.
Nu exista practic o mancare sau bautura traditionale. Chiar se spune in ghidurile turistice faptul ca "Amsterdam-ul este orasul unde se mananca in toate limbile" datorita numarului mare de restaurante cu specificchinezesc, japonez, indian, italian, marocan, turc, etc. O mancare specifica este ceva de genul unui ghiveci de la noi. Se bea multa bere,desi aceasta nu poate fi mentionata ca o bautura specifica. Exista deasemenea un ritual al cafelei, servirea ei este foarte importanta (se serveste numai fierbinte, intotdeauna cu lapte si cu prajituri alaturi).
De asemenea se bea mult ceai, dupa obiceiul englez, dar spre deosebire de acesta, in zilele libere ceaiul in Olanda se serveste la ora 15.00 (ora la care incep si vizitele) si nu la orele 17.00. Olanda este o tara in care oamenii muncesc enorm de mult. Realizarile lor arata acest lucru. Mare parte din tara este inconjurata de apa (teritoriul pe care este asezat orasul Amsterdam). Munca si serviciul ocupa un rol de importanta deosebita in viata olandezilor alaturi de casa, masina si vacante.
Perioadele de reduceri la magazine sunt in lunile de sfarsit de decembrie- ianuarie (pentru colectia de iarna) si iunie - iulie (pentru colectia de vara) ale fiecarui an.
Intrarea la un muzeu/film = 7 euro.
Intrarea la concert = intre 25 si 50 euro, in functie de locul ocupat.Ceea ce trebuie sa stie un strain ajuns pentru prima data in Olanda: limba engleza, comportamentul civilizat cu toate aspectele implicate,respectarea cu strictete a legii.
Mari bulevarde comerciale in Amsterdam sunt Kalverstraat, Leidsestraatsi bineinteles luxosul bulevard P.C. Hoofdstraat.
Lucruri utile pentru vacanta in Amsterdam
Amsterdam este un oras neobisnuit pentru ca are toate avantajele unui oras mare cum ar fi cultura si istoria, restaurante, posibilitati de distractie, un sistem foarte bun de transport in comun dar are foarte putine dintre dezavantaje fiind relativ mic ca intindere, frumos, linistit, iar datorita canalelor sale are un trafic aerisit.
Amsterdam este un oras cam nocturn; multe dintre magazine nu se deschid decat dupa 10 dimineata iar barurile si cafenele, majoritatea stau deschise pana pe la 2 dimineata.
Amsterdam este un oras cam nocturn; multe dintre magazine nu se deschid decat dupa 10 dimineata iar barurile si cafenele, majoritatea stau deschise pana pe la 2 dimineata.
Moneda oficiala este Euro. Daca aveti ale monezi le puteti schimba la oficiile postale care de obicei ofera cele mai bune cursuri de schimb. Textul la casele de schimb este in olandeza; "Verkoopt" = vanzare, "Koopt" = cumparare. Preturile sunt in euro la cursul respectiv al casei. Cartile de credit nu sunt atat de raspandite in Olanda pe cat s-ar crede. Este bine sa intrebati inainte, daca doriti sa platiti cu cartea de credit.
Ca in toate marile orase exista sansa sa dati peste vanzatori care vor incerca sa va insele. Cea mai folosita metoda este aceea de a da rest la o bancnota mai mica (spre exemplu s-ar putea sa incerce sa va dea rest la o bancnota de 20 de euro chiar daca ati platit cu una de 50 si apoi sa pretinda ca a fost o greseala in cazul in care sesizati acest lucru). Cea mai buna metoda este sa spuneti cu voce tare valoarea bancnotei pe care o folositi pentru a plati.
In Olanda, prin lege, toate taxele si bacsisurile sunt incluse in pret; pretul pe care-l vedeti pe nota este tot ce trebuie sa platiti. Practica generala in restaurantele din Amsterdam este sa rotunjeasca suma la un numar fix de euro astfel incat bacsisul sa fie in jur de 5%. Nu va simtiti obligati sa lasati bacsis. Daca pe nota scrie ca serviciul nu este inclus, chelnerii incearca sa va pacaleasca. Nu trebuie sa lasati bacsis nici in taxiuri.
Amsterdam este un oras sigur si nu aveti motive de teama daca doriti sa va plimbati noaptea pe strazi in orice parte a orasului. Si Cartierul Rosu este un loc sigur. Sunt foarte multe patrule de politie, in permanenta si in plus patronii industriei sexului din aceasta zona nu doresc ca turistii sa aiba experiente neplacute pentru a dori sa revina. Ca in orice oras mare trebuie sa fiti atenti la hotii de buzunare. Nu fotografiati femeile din vitrine pentru ca s-ar putea ca aparatul dumneavoastra sa ajunga in rau.
In Amsterdam, apa de la cismele este potabila si foarte buna de baut. Amsterdam este printre orasele cu una dintre cele mai bune retele de apa din Europa.
„Ploua mai putin in Roma, dar Amsterdam are mai multe cafenele”. Asa suna una din reclamele pentru turisimul din oras; in mod cert oferta de restaurante, baruri si cafenele este la inaltime in Amsterdam.
Cand olandezii ies in oras la masa, nu mananca mancare olandeza. De aceea nu prea veti gasi nici localuri cu bucatarie olandeza. Placintele sunt o specialitate olandeza si sunt foarte gustoase. Daca aveti ocazia, trebuiesc incercate.
Amsterdam are servicii de transport in comun excelente. Foarte multe tramvaie si facilitati bune pentru biciclisti printre care si semafoare speciale pentru biciclisti. Daca va plimbati prin Amsterdam, sa aveti grija la marcajele pentru biciclete. Localnicii se supara daca mergeti pe banda de biciclete iar unii ar putea chiar sa va loveasca.
Cea mai buna metoda de a va deplasa prin oras este tramvaiul. Vin des, sunt rapide si de incredere. Puteti cumpara bilete de la conductor sau de la automatele amplasate in tramvai. Este insa mult mai ieftin sa va cumparati o „strippenkaart” de la oficiile postale, de la gara sau de la un magazin de tabac. Pentru 6.5 € puteti cumpara 15 calatorii. In majoritatea tramvaielor cand va urcati, in spatele trenului este un controlor care stampileaza biletele. In alte tramvaie trebuie insa sa va taxati singuri biletul in niste aparate galbene. Dupa stampilare biletul este valid o ora, indiferent cat de des schimbati autobuzul sau tramvaiul. O taxare este valida pentru o zona. Mai multe persoane pot circula cu o singura „strippenkaart”, trebuie doar taxata pentru fiecare calator.
Exista si permise de calatorie de o zi, doua sau trei zile. Permisele si “strippenkaart” sunt valabile pe toate tramvaiele, autobuzele si metrourile dar si pe trenurile ce fac legatura cu periferia orasului – mai putin cu aeroportul Schiphol pentru care trebuie sa va cumparati bilet de tren separat.
Taxiurile nu iau clienti decat prin comenzi telefonice. Exista un avantaj ecologic al acestei politici deoarece nu exista taxiuri care sa circule goale cautand clienti. Sunt destul de scumpe: 1.5 € / km. Nu este nevoie sa lasati bacsis. Unele taxiuri fac curse si pana la Schiphol pentru o suma fixa de 35 de euro si nu mai dau drumul la contor.
Plimbarile cu vaporasele pe canalele din Amsterdam sunt o modalitate excelenta de a vedea orasul de pe apa. Aceste plimbari dureaza cam 90 de minute si duc turistii prin oras si prin port. Daca va simtiti destul de energic puteti inchiria o hidrobicicleta (Canal Bike) de la unul din diferitele puncte de inchiriere din oras. Costa cam opt euro pe ora de persoana.
Ce puteti face gratis in Amsterdam:
• Puteti lua feribotul din spatele garii centrale pana in partea cealalta a raului IJ si va puteti plimba de-a lungul Canalului “Olanda de Nord”.
• Puteti urca pe acoperisul cladirii New Metropolis pentru a admira privelistea. (urmariti liniile de tramvai spre est de gara centrala, treceti pasarela spre cladirea Nemo – o cladire mare si verde ce seamana cu o nava).
• Mergeti la Begijnhof (una dintre cele mai vechi curti interioare din Amsterdam) si vizitati gradina.
• Vizitati Galeria Muzeului de Istorie.
• Mergeti in piata de flori (in zona Singel)
• Mergeti in Piata Waterlooplein
• Vizitati piata Albert Cuyp (tramvaiul 10 pana la Frederiksplein sau tramvaiele 4, 16, 24, 25 pana la statia Albert Cuyp)
• Mergeti sa luati un pranz gratuit si sa asistati la un concert in Concertgebouw (Museumplein)
• Mergeti in turn la cafeneaua de la mall-ul Kalvertoren pentru a admira privelistea.
• Mergeti in cafeneaua Metz si admirati privelistea. (Leidsestraat colt cu Keizersgracht)
• Vizitati Casa Indiilor de Vest - in 1609 un englez ce lucra pentru o companie olandeza a descoperit insula Manhattan. Olandezii au decis sa fondeze colonia “Nieuw Amsterdam”, astazi acolo este New York-ul. Compania ce a condus colonia avea sediul intr-o cladire din Amsterdam ce poate fi vazuta la intersectia strazilor Herengracht cu Brouwersgracht. Aici este si o statuie a primului comandant al coloniei New Amsterdam, Pieter Stuyvesant.
• Puteti urca pe acoperisul cladirii New Metropolis pentru a admira privelistea. (urmariti liniile de tramvai spre est de gara centrala, treceti pasarela spre cladirea Nemo – o cladire mare si verde ce seamana cu o nava).
• Mergeti la Begijnhof (una dintre cele mai vechi curti interioare din Amsterdam) si vizitati gradina.
• Vizitati Galeria Muzeului de Istorie.
• Mergeti in piata de flori (in zona Singel)
• Mergeti in Piata Waterlooplein
• Vizitati piata Albert Cuyp (tramvaiul 10 pana la Frederiksplein sau tramvaiele 4, 16, 24, 25 pana la statia Albert Cuyp)
• Mergeti sa luati un pranz gratuit si sa asistati la un concert in Concertgebouw (Museumplein)
• Mergeti in turn la cafeneaua de la mall-ul Kalvertoren pentru a admira privelistea.
• Mergeti in cafeneaua Metz si admirati privelistea. (Leidsestraat colt cu Keizersgracht)
• Vizitati Casa Indiilor de Vest - in 1609 un englez ce lucra pentru o companie olandeza a descoperit insula Manhattan. Olandezii au decis sa fondeze colonia “Nieuw Amsterdam”, astazi acolo este New York-ul. Compania ce a condus colonia avea sediul intr-o cladire din Amsterdam ce poate fi vazuta la intersectia strazilor Herengracht cu Brouwersgracht. Aici este si o statuie a primului comandant al coloniei New Amsterdam, Pieter Stuyvesant.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu