Conditii de intrare si regim de sedere
Daca vrei sa mergi in Tunisia, trebuie sa stii ca esti scutit de viza, asta in cazul calatoriilor turistice. In asemenea situatii, perioada legala de sedere este de pana la 90 de zile. Dreptul de sedere, in cazul in care te angajezi in Tunisia, este relativ dificil de obtinut si este conditionat de aprobarea prealabila, obtinuta de la politie si de la Directiile regionale de munca, in functie de calificarea solicitantilor. In general, pentru protejarea fortei de munca autohtone, angajarea strainilor este descurajata, in majoritatea sectoarelor de activitate . Dreptul de sedere pentru studii se poate obtine doar pe durata acestora si cu acordul ministerului local al invatamantului. Este obligatorie completarea, la intrarea in tara, a unui formular, in care se precizeaza: scopul, durata, natura vizitei si domiciliul. Orice schimbare de domiciliu se anunta la politie sau la garda nationala, in termen de trei zile.
Siguranta si criminalitate
In ultimii ani, Tunisia a devenit una dintre principalele destinatii turistice preferate de cetatenii romani. Desi, in ultima perioada, romanii care au calatorit pe teritoriul acestui stat nu au intampinat probleme de siguranta, MAE recomanda ca deplasarile in Tunisia sa fie facute in grupuri turistice organizate, evitandu-se, pe cat posibil, zona de la granita cu Algeria si zonele desertice. In Tunisia, riscul atentatelor teroriste este relativ scazut. Cu toate acestea, romanii trebuie sa aiba in vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde in lume. Tunisia este o tara cu un nivel scazut al criminalitatii. Pentru siguranta ta, in cazul in care calatoresti in Tunisia, trebuie sa stii:
- Daca vrei sa calatoresti in scop turistic, foloseste numai operatori acreditati! Nu te indeparta de grupul turistic si respecta anunturile sau recomandarile autoritatilor locale!
- Evita sa te plimbi in timpul noptii. Este recomandat sa eviti cartierele marginase, precum si aglomeratele zone vechi -„medina”, care nu apar in brosurile turistice si prezinta un risc de insecuritate.
- Ai mare grija de documentele si valorile personale, cum ar fi: bilete de calatorie, bani, carti de credit si nu le lasa la vedere.
- Respecta traditiile si obiceiurile locale, adoptand o tinuta si un comportament decent in public.
- In cazul unor incidente, care iti afecteaza siguranta personala sau a bunurilor tale, este recomandat sa contactezi cel mai apropiat post de politie.
- In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a Ambasadei Romaniei.
Sistemul medical
Este recomandat sa iti faci o asigurare de calatorie, una medicala si una de viata. Sunt recunoscute asigurarile internationale. In cazul inexistentei asigurarii, apar probleme in ceea ce priveste efectuarea serviciilor medicale. Fiecare spital departamental sau clinica privata mare, practica si servicii de urgenta, dispunand de ambulante proprii. Pentru straini nu exista tratamente medicale gratuite. Fiecare polita de asigurare medicala emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde in regim de permanenta. Intr-o astfel de situatie, trebuie sa suni la numarul de telefon inscris pe polita si sa urmezi toate indrumarile ce iti sunt oferite. Pastreaza documentele de plata pana la inapoierea in tara, pentru a le prezenta societatii de asigurare.
Conditii privind traficul auto
Circulatia auto: Circulatia se efectueaza pe partea dreapta a drumului. Nu este permisa conducerea sub influenta alcoolului.
Limitele de viteza admise: - 120 km/h, pe autostrazi - 90 km/h, in afara localitatii - 50 km/h, in localitate Atat in localitati, cat si in afara localitatilor pot fi instalate radare.
Permisul de conducere: Permisul de conducere romanesc este valabil doar pentru turisti. Cei care obtin drept de sedere pe termen lung trebuie sa-l preschimbe cu un permis similar tunisian.
Informatii utile pentru cazuri de accidente rutiere: In cazul accidentelor usoare exista o procedura de „constat à amiable”, respectiv completarea unui formular, de regula purtat in autoturism, fara prezenta politiei, intre cei implicati in accident. Daca in urma accidentului sunt raniti, trebuie sa chemi politia locala, asta dupa ce ai acordat primul ajutor celor care aveau nevoie. Adreseaza-te, pentru sprijin, partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva, care figureaza pe Cartea verde.
Regimul medicamentelor
Sunt excluse drogurile de orice tip si substantele dopante, atat la intrarea in Tunisia, cat si la iesirea din aceasta tara. Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala.
Reglementari vamale
Nu se aplica scutiri de taxe pentru bunurile introduse in Tunisia. Este interzisa introducerea in Tunisia a armelor si a munitiilor. In cazul acestor infractiuni, sanctiunile prevazute de autoritatile locale sunt foarte aspre. Pentru unele produse (sisteme video, camere de luat vederi, aparate TV, laptop-uri etc.), altele decat cele de uz turistic, se elibereaza un document de introducere in tara, pentru a putea fi acceptate ulterior la iesire. Altfel, ele pot fi confiscate. Suma maxima de bani permisa, fara declaratie, la intrarea si la iesirea din Tunisia reprezinta echivalentul a 5.000 dinari tunisieni (cca. 3000 Euro). Orice suma care depaseste aceasta cota maxima, este obligatoriu sa fie declarata, la intrarea pe teritoriul Tunisiei, iar la iesire, se prezinta fie declaratia data la intrare, fie documentul bancar justificativ. Bunurile deosebite trebuie declarate la intrare, pentru a putea fi scoase din tara fara probleme.
Ambasada Romaniei in Republica Tunisia Adresa: 18, Avenue d’Afrique, El Menzah V, BP-57-1004 TUNIS
Am fost vara trecuta in Tunisia si mi-a placut super mult!:D
RăspundețiȘtergereE o destinatie pe care o recomand tuturor!
Ai postat informatii ff utile.Bravo!!!
RăspundețiȘtergereVad ca iubesti mai mult turismul decat marketingul.
MULT SUCCES!