marți, 25 ianuarie 2011

CIPRU

O tara mica, insa o insula mare si generoasa, ce gazduieste peisaje de o varietate impresionanta. In timp ce de-a lungul coastei, veti gasi plaje stralucitoare cu un nisip foarte fin, in interiorul insulei, nenumarate atractii isi intampina vizitatorii: de la padurile dese de pini ce acopera muntii Troodos, la bisericile bizantine raspandite in toata insula si pana la bogatiile din Ayia Napa sau la plantatiile de portocali si culturile de vita de vie de pe langa Limassol. Istoria, este prezenta aici inca de pe vremea zeilor, de cand se spune ca zeita Afrodita s-a nascut pe aceste meleaguri, iar persii, grecii, egiptenii, romanii si chiar englezii, si-au lasat amprenta in cultura si arhitectura cipriota si chiar in arta culinara.

Vara incepe la inceputul lunii Mai si dureaza pana la mijlocul lunii Octombrie si presupune temperaturi inalte, cer senin si brize racoroase dinspre mare. Este sezonul ideal pentru innot, plaja si intreaga gama de sporturi acvatice, de la navigatie pana la scufundari. In aceasta perioada locatiile arheologice vor fi vizitate fie dimineata devreme, fie seara tarziu, evitand perioada cea mai calduroasa a zilei. Chiar si in perioadele foarte calduroase, cand temperatura ajunge la 32 C pe plaja (sau chiar mai mult), temperaturile din muntii Troodos sunt reconfortante, transformand muntele intr-un loc ideal pentru excursii sau relaxare.

Condiţii de intrare si regim de sedere
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori în Republica Cipru.
Intrarea în Cipru este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile cel putin 6 luni de la data intrarii in Cipru.
Punctele legale de intrare in Republica Cipru sunt: aeroporturile internaţionale Larnaca si Pafos, precum şi porturile Limassol, Larnaca, Latsi şi Pafos, situate în zona aflată sub controlul efectiv al autorităţilor guvernamentale ale Republicii Cipru. În ce priveşte trecerea cu feribotul, aceasta se poate realiza din porturile greceşti, către unul din porturile legale din Republica Cipru menţionate mai sus. 
Siguranta si criminalitate
  • Criminalitatea este foarte scazuta in Cipru.
    În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor cipriote, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:
    • Politie, Pompieri, Salvare – 199 şi 112
    • Serviciile de poliţie: 
      Nicosia – 22. 80.20.20 
      Famagusta – 23. 80.30.30 
      Larnaca – 24.80.40.40 
      Limassol – 25. 80.50.50 
      Pafos – 26.80.60.60
      Condiţii privind traficul auto
    • Circulaţia auto:
      În Cipru circulaţia auto se efectuează pe partea stângă a drumului, în sistem britanic.
    • Limitele de viteză admise:
      - Autostradă – 100 km/h (viteza minimă admisă este de 65 km/h)
      - Pe toate celelalte drumuri – 80 km/h, dacă nu este un indicator care prevede o limită mai redusă. 
      - În interiorul localităţilor – 50 km/h, dacă nu este un indicator care prevede o limită mai redusă.  
    • Centura de siguranţă:
      Pe drumurile publice folosirea centurii de siguranţă este obligatorie
    • Folosirea telefonului mobil la volan: 
      Folosirea telefoanelor mobile în autovehicule este permisă numai in sistemul „hands-free”.
    • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului:
      În Republica Cipru este interzisă folosirea aparatelor antiradar. Aceasta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu amendă de minim 854 euro sau cu privarea de libertate, în funcţie de decizia judecătorului.
    • Permisul de conducere:
      Permisul de conducere românesc este valabil în Cipru.

    Utilizarea cartilor de credit  
    În Cipru sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit. Ele pot fi folosite la toţi distribuitorii de produse sau servicii unde sunt afişate însemnele cardurilor şi pot fi utilizate la orice bancomat (ATM). Bancomatele eliberează bancnote euro.
    Eurocheques sunt acceptate de toate băncile, magazinele şi restaurantele. În cazul pierderii/furtului cărţii de credit, trebuie notificată telefonic banca emitentă şi serviciul cipriot JCC Payment Systems Ltd. la tel. 22.86.81.00.
    Reglementări vamale
    Regulamentul vamal cipriot conţine reglementări similare cu ale celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene.
    Este permisă introducerea, fără plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinţă personală, constatate de către funcţionarul vamal că nu sunt destinate unor scopuri comerciale.
    Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 de ţigări sau 100 de ţigări de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun; 1 litru spirt sau 2 litri de vin, 50 grame de parfum; alte bunuri (mai puţin bijuterii), a căror valoare nu depăşeşte 170 euro. Persoanele sub vârsta de 17 ani nu au dreptul să transporte produse din tutun şi băuturi alcoolice.
    Importul de valută este liber şi nelimitat. Persoanele care doresc să îşi rezerve dreptul de re-export a sumei de bani cu care au intrat în Cipru sunt sfătuite să declare la vamă sumele mai mari de 1.700 euro sau orice altă valută echivalentă cu această sumă. Departamentul Vămilor exercită un control foarte strict cu privire la exportul valutei. Exportul acesteia este permis numai în baza unei autorizaţii a Băncii Centrale sau a declaraţiei făcută la sosire.
    Regimul animalelor de companie
    Este permisă intrarea animalelor de companie in următoarele conditii:
    • Sa fie clar identificate fie cu microcip electronic sau cu un tatuaj. Inregistrarea microcipului sau a tatuajului trebuie dovedita ca a fost efectuata inainte de vaccinarea antirabie;
    • Sa fie vaccinate impotriva virusului antirabie la varsta de cel putin 3 luni cu un virus antirabie inactiv conform standardelor OIE. Vaccinarea sau revaccinarea antirabie trebuie sa fi avut loc cu cel putin o luna inainte de imbarcarea animalelor in mijlocul de transport pentru a ajunge in R. Cipru;
    • Sa fie insotite de un pasaport european corect eliberat, la zi si atestat de o autoritate autorizata, de catre autoritatea veterinara a tarii respective, de Veterinary Services.
    Este interzisa intrarea in R. Cipru a urmatoarelor rase:
    • Pit Bull American sau Pit Bull terrier;
    • Tosa japonez sau Tosa Inu;
    • Dogo Argentino sau Mastiff Argentino;
    • Fila Braseleiro sau Mastiff Brazilian.
    De asemenea:
    • Intrarea animalelor de companie in varsta de mai putin de 3 luni ESTE INTERZISA;
    • Sunt necesare documente care sa ateste ca animalul a intrat pe teritoriul R. Cipru din una din tarile membre ale Uniunii Europene;
    • Registrele de vaccinari au fost verificate si sunt in concordanta cu prevederile mai sus mentionate;
    • Verificarea indeplinirii prevederilor mai sus mentionate se va efectua prin inspectarea fiecarui animal la sosire. Inspectarea documentelor se va face de catre ofiterul veterinar sau de catre ofiterul de la vama.
    Gastronomie
    Dar si papilele voastre gustative merita rasfatate, asa ca nu ezitati sa incercati cele mai bune produse cipriote, precum merele din Prodromos, cel mai inalt sat cipriot, apa de trandafiri, apa minerala si vinul din Agros, dar si un vin rosu si dulce facut din struguri cultivati in regiunea Commandaria.
    bucatarie cipru
    Cat despre bucataria cipriota, aceasta seamana destul de mult cu cea greceasca, folosind insa si mai multe masline si lamai in prepararea minunilor culinare. Nu trebuie sub nicio forma sa parasiti Cipru fara a gusta senzationalele maze (aperitive care seamana cu spaniolele tapas), care depasesc granita ariei culinare, fiind considerate o forma de arta.
    Bucataria cipriota este extrem de variata si poate satisface fara dar si poate absolut toate gusturile. Si vegetarienii sunt rasfatati in Insula Afroditei, deoarece nu exista meniu in care preparatele din legume sa nu fie la loc de cinste.
    bucatarie cipru souvlakiDe la Taramosalata – salata de icre amestecata cu bucatele de paine sau cartofi, cu ulei de masline si lamaie – la Souflakia (in imagine) sau Kebab, Patcha (miel cu lamaie), Seftalia (carnati cu aroma de usturoi si foi de dafin), peste si fructe de mare, mancarea cipriota va face deliciul calatoriei voastre.


    Shopping 
    Dupa lectia de cultura, civilizatie, gastronomie si dupa cateva zile la malul Mediteranei, vine si vremea cumparaturilor. In fond, este imposibil sa stai departe de minunatele magazinase cipriote. Fie ca doriti sa cumparati cateva amintiri pentru cei dragi de acasa, fie ca doriti sa va innoiti garderoba, in Cipru numeroasele magazine va vor atrage ca un adevarat magnet.
    nicosia
    In special in Nicosia veti gasi si cateva lanturi de magazine britanice precum  Marks & Spencer si Woolworths. Daca doriti un souvenir, alegerea va fi extrem de grea… Nu de alta, dar exista o sumedenie de tipuri de obiecte facute manual, din ceramica, lemn sculptat, argint sau cupru.
    Preturi
    Mai trebuie sa stiti insa ca un sejur in Cipru nu este tocmai ieftin, deoarece majoritatea hotelurilor de aici sunt catalogate a fi de lux. Pentru un sejur in Ayia Napa, la un hotel de patru stele, transport cu avionul, preturile ajung la 800 de euro de persoana. Tariful include cazare opt zile cu mic-dejun, biletul de avion, taxele de aeroport si transferul aeroport-hotel-aeroport.
    Aceleasi preturi sunt si pentru vacantele in Larnaca si Limassol. O varianta mai acceptabila din punct de vedere financiar este petrecerea Sarbatorilor Pascale in Cipru. Ofertele sunt multe si tentante pentru luna aprilie. Un sejur de Paste de cinci nopti in Limassol, la un hotel de trei stele cu demipensiune, transport avion, taxe de aeroport ajunge la aproximativ 450 de euro de persoana.
  • ARGENTINA

    Argentina este a opta tara ca marime in lume si una dintre cele mai in voga destinatii ale Americii de Sud. Popularitatea ei se datoreaza atat diversitatii naturale exceptionale cat si istoriei, culturii si specificului sud-american, atat de viu, atractiv si colorat.
    Condiţii de intrare şi regimul de vize
    In Republica Argentina nu aveti nevoie de viza pentru scurta sedere
    Perioada de sedere nu trebuie sa depaseasca 90 de zile intr-un interval de sase luni de la data primei intrari.
    Aceasta viza poate fi prelungita in Argentina.
    Scopuri pentru care sunt acordate vize: afaceri, turism, rezidenta temporara si studii.
    Atenţie! Constituie infracţiuni trecerea ilegala a frontierei si depasirea perioadei de sedere aprobata de autoritatile argentiniene.
    Nu se emit vize la frontiera decat in cazuri de forta majora. Cetatenii romani pot obtine vize de intrare in Argentina de la sectia consulara a Ambasadei Republicii Argentina in Romania.
    Siguranta si criminalitate 
    Infracţiunile stradale, în principal în Buenos Aires şi în principalele oraşe argentiniene, reprezintă o problemă atât pentru cetăţenii argentinieni cât şi pentru turiştii străini.
    În ultimii ani în Argentina nu au fost semnalate activităţi teroriste.
    Vă recomandăm să nu purtaţi bijuterii la vedere, să păstraţi documentele de identitate în seiful hotelului, să vă supravegheaţi în permanenţă bagajele şi să evitaţi cartierele mărginaşe şi manifestaţiile. 
    Numere de telefon utile în caz de urgenţă: Poliţia, Pompierii şi Salvarea pot fi apelaţi la numărul local 911.
    În cazul pierderii paşaportului sau a altor documente, este necesară contactarea poliţiei argentiniene şi a secţiei consulare a ambasadei României la Buenos Aires.
    Sistemul medical 
    În Argentina reţeaua medicală este de bună calitate.
    Înainte de plecarea în Argentina, vă recomandăm să încheiaţi o asigurare medicală de călătorie.
    Nu există vaccinări obligatorii, dar trebuie să ţineţi cont că s-au înregistrat cazuri de febra Dengue. Protejaţi-vă împotriva muşcăturilor de ţânţari!
    Atenţie! Începând cu luna ianuarie 2009, predominant în zona de nord a ţării există o evoluţie accelerată a ratei de contaminare a populaţiei cu febra Dengue. În această perioadă a anului, în zona de nord a ţării, apariţia bolii este un lucru comun, din cauza condiţiilor climatice favorizante.
    Condiţii privind traficul auto  
    Circulaţia se desfăşoară pe partea dreapta a drumului.
    În funcţie de categoria şoselei, limitele de viteză pot fi de 130 km/h, 110 km/h, 90 km/h, 80 km/h, 50 km/h etc. Indicatoarele de viteză sunt vizibile şi uşor de urmărit.
    Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie.
    Atenţie! În afara localităţii, conducătorii auto trebuie să folosească obligatoriu faza scurtă, iar prioritatea de dreapta nu se aplică întotdeauna.
    • Starea drumurilor - Starea drumurilor şi a infrastructurii rutiere este în general bună, dar există şi drumuri în zonele izolate (Patagonia, Puna etc.) care prezintă un grad ridicat de uzură.
    • Parcarea - Se recomandă parcarea autovehiculelor doar în locurile special amenajate.
    • Transportul public - Argentina dispune de o reţea dezvoltată de transport public, urban şi interurban, subteran, rutier, aerian, feroviar, fluvial şi maritim. Dacă doriţi să călătoriţi cu taxiul, vă recomandăm să apelaţi la firmele de profil.
    Permisul de conducere 
    În Argentina, permisul de conducere românesc este recunoscut de poliţia locală şi poate fi preschimbat în cel argentinian.
    Este posibil ca în zonele izolate ale Argentinei, poliţia rutieră să nu fie familiarizată cu permisul de conducere românesc, ceea ce poate determina o verificare mai detaliată a documentelor de călătorie.
    Încălcarea regulilor de circulaţie constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă.  
    Informaţii pentru cazuri de accident 
    În cazul producerii unui accident grav de circulaţie trebuie să se apeleze la serviciul de urgenţă local 911 (poliţie, salvare, pompieri).
    În cazul producerii unui accident fără victime vă recomandăm contactarea celei mai apropiate secţii de poliţie locală precum şi întocmirea unui raport constatator.
    Utilizarea cartilor de credit 
    În marea majoritate a magazinelor argentiniene se pot efectua plăţi cu cărţi de credit sau de debit recunoscute pe plan internaţional precum şi cu cecuri de călător.
    Operaţiunile în numerar se pot face în monedă naţională (peso), Euro sau USD.
    Regimul vamal 
    Se interzice introducerea pe teritoriul Argentinei:
    • mai mult de 10.000 USD în numerar
    • fructe şi legume proaspete
    Nu există restricţii privind introducerea în Argentina a medicamentelor necesare uzului personal.
    • Sistemul de autobuze este bine dezvoltat în Argentina. Din Buenos Aires sunt autobuze care merg practic oriunde in Argentina si chiar in Uruguay. Exista doua feluri de bilete, echivalentul pentru clasa intai si clasa a doua. La clasa intai scaunele se lasa pe spate pana la orizontala si se serveste sampanie. Clasa a doua este destul de comfortabila si se serveste mancare si bauturi (nu insa si sampanie). Daca bugetul pentru calatorie este limitat, clasa a doua este suficienta.
    • Vara este bine sa cumparati biletele in avans, in special daca mergeti in locuri populare, cum ar fi oriunde pe coasta, ori in San Carlos de Bariloche sau Mendoza. Diverse companii au preturi diferite pentru bilete, deci este o idee buna sa verificati preturile firmelor concurente, desi nu veti economisi o suma considerabila. Un bilet de la Buenos Aires la Bariloche (o calatorie de 20 de ore) costa 40USD si 35USD pana in Mendoza (14 ore). Pentru fiecare 10 ore de calatorie, luati in calcul ca autobuzul va intarzia cel putin o ora pana la destinatie.
    • Exista vreo cinci linii aeriene in Argentina, iar Aerolineas Argentinas este cel mai probabil sa aiba un traseu intern oriunde vreti sa mergeti. Biletele sunt oarecum costisitoare si intre anumite orase nu exista zbor in fiecare zi. De asemenea, se plateste o taxa de aeroport la plecare, indiferent ca este un zbor intern sau international. Taxele pot fi intre 2USD si 7USD pentru curse interne si pana la 18USD pentru cele internationale, deci aveti grija sa nu cheltuiti toti banii inainte de zborul final catre casa.
    • Ruta 40 este singura care traverseaza Patagonia de la nord la sud. Nu exista firme de transport cu autobuze care ofera servicii pe aceasta ruta, ea nefiind pavata. Puteti gasi insa agentii de transport care organizeaza calatorii pe Ruta 40. Dureza cam doua zile de la un capat la altul, si probabil ca nu veti gasi nimic mai ieftin de 120USD. Calatoria cu avionul poate fi mai convenabila. Daca mergeti numai in Calafate si El Chalten, o ruta alternativa este de-a lungul coastei, schimband autobuzul in Rio Gallegos.
    • Cazarea la han n-ar trebui sa coste mai mult de 10USD oriunde in Argentina, cu exceptia situatiei in care camera are aer conditionat. La acest pret puteti gasi hanuri cu baie separata si dus, inclusiv cerseafurile. Micul dejun este de regula inclus in pret, dar trebuie sa va sculati la timp pentru aceasta. De asemenea, noua ni s-a parut ca hanurile sunt cel mai bun mijloc sa intalnim localnici.
    • Masa la un restaurant decent costa in jur de 3USD pentru pranz si 5USD pentru cina. O multime de restaurante au de asemenea meniuri combinate pentru turisti, la un pret putin mai ridicat. Argentina este cunoscuta pentru "carne asada," deci veti gasi numeroase feluri de mancare cu carne. Meniul pentru vegetarieni este destul de restrans.
    • Bancomatele sunt raspandite in toate orasele importante. Locurile izolate din Patagonia nu au nici unul. Accesul la Internet este relativ raspandit si ieftin, 1USD pe ora, in orasele mari. Abonamentele pentru celulare desi sunt ieftine, asteptarea pentru obtinerea unui card SIM s-ar putea sa nu merite efortul (eu am asteptat 2,5 ore sa obtin unul).
    • Daca vreti sa inchiriati un tur, un spectacol de tango in Buenos Aires sau un calarit pe cal in Patagonia, hanul la care stati poate face aranjamentele necesare. Ei de regula lucreaza cu o singura agentie de calatorii, deci daca verificati preturile concurentei puteti economisi semnificativ.

    marți, 18 ianuarie 2011

    INDIA

    A ajunge pentru prima data in India poate fi o experienta coplesitoare: sunt 1,17 miliarde de oameni (1/6 din populatia lumii) ce vorbesc in 22 de limbi considerate oficiale, asta fara a lua in calcul cele cateva sute de limbi regionale.

    India este locul in care fiecare religie importanta este reprezentata si unde vacile, masinile Bentley si BMW-urile impart drumul intr-o mare aglomeratie.
    Obiceiurile sociale unice si conflictuale ale celor 2000 de grupuri etnice si nerespectarea lor de catre un turist nestiutor il pot pune pe acesta in destule situatii penibile. Sunt cateva lucruri pe care le puteti lua in considerare si care va vor ajuta sa faceti fata acestei tari fascinante. 
    10. Luati-o spre sud
    Sunt unele orase in India, atat de populare printre turisti incat abia daca veti putea sa va bucurati de ele si de specificul locului, din cauze agoleratiei.
    Mai bine alegeti un oras mai spre sud, cum ar fi Kanchipuram, care se gaseste la cateva ore de Chennai pe coasta de est, in statul Tamil Nadu.
    Fiind unul dintre cele sapte orase sacre ale Indiei, aici gasiti pana la o mie de temple antice, unele mari, impunatoare, altele de marimea unui birou cubic. Kachipuran este cunoscut si sub numele de Orasul Matasii, fiind renumit pentru panzele tesute de mana.
    9. Renuntati la incaltari
    In multe temple, cum ar fi Chamundeshwari din Mysore, trebuie sa va descaltati inainte de a pasi inauntru, ceea ce poate deveni obositor daca vizitati mai multe locuri si purtati niste incaltari cu multe snururi. Alegeti mai bine o pereche de sandale sau flip-flops.
    Daca ati vazut Slumdog Millionaire, probabil va amintiti imaginile cu pustii care furau papucii de la intrarea in temple. Puteti sa ii luati cu voi intr-un rucsac sau geanta sau puteti sa ii dati cateva rupii unei persoane care lucreaza acolo pentru a-i pazi.
    Din moment ce vacile sacre si alte animale au voie in templu, ar fi mai indicat sa nu pasiti totusi in picioarele goale, ci sa aveti niste sosete la indemana.
    8. Incearcati un masaj ayurvedic
    Medicina Ayurveda este o practica antica, holista, prin care se trateaza durerile si se regenereaza corpul si sufletul, de obicei printr-un amestec de ierburi, uleiuri si aburi. Dar aici nu sunteti in Bangkok.

    In India, barbatii vor primi masaj de la un alt barbat, iar femeile de la alte femei. Daca va veti face un tratament cu ulei de cocos (ce va va fi turnat in cap), trebuie sa stiti ca veti deveni atractia principala pentru tantari. Asa ca relaxati-va pentru o ora sorbind dintr-o cana cu chai, pana cand pielea absoarbe uleiul, apoi spalati-va bine.
    7. Luati medicamentele necesare
    Este important sa fiti pregatiti pentru a face fata bolilor la care veti fi expus acolo si cu care organismul vostru nu este obisnuit. Luati pastile impotriva malariei, in special daca veti vizita zone rurale sau din apropierea unor ape, cum ar fi Kerala.
    Cu toate acestea, tantari se gasesc si in zonele urbane. De aceea este bine sa treciti pe la o clinica si sa va informati in legatura cu medicamentele si precautiile pe care trebuie sa le urmati, cu cel putin doua luni inainte de a efectua calatoria.
    Cei mai multi va vor sfatui sa luati pastilele anti-malarie la aceeasi ora in fiecare zi si impreuna cu niste mancare. Nu luati aceasta pastila portocalie cand te afli intr-un bar, cu un pahar de ceva racoritor in fata.
    Nu numai ca veti parea suspect si s-ar putea sa va treziti ca cineva de la securitate va bate usor pe umar, dar a lua pastila fara sa mancati ceva va poate cauza o stare de greata. E bine sa aveti la voi si niste batoane de proteine.
    6. Calatoriti cu trenul, dar fiti atent la desene sau afise
    Nu ati experimentat India pana nu ati urcat intr-un tren. Cele mai multe indicatoare sau afise sunt in engleza. Cu toate acestea, fiti atent daca vedeti scris undeva "Ladki" sau "Auratein" sau variatiuni care pornesc de la aceste cuvinte. In limbile hindusa si urdu inseamna "doar doamnele", de aceea e bine sa nu va imbarcati intr-un mijloc de transport pe care scrie asa ceva, daca suntetibarbat.
    De asemenea, nu presupune ca daca doua trenuri pleaca din locul in care va aflati spre aceeasi destinatie, durata calatoriei va fi aceeasi. Rutele variaza si pot fi chiar si diferente de 10 ore intre calatorii care au loc intre aceleasi puncte.
    Cu cat dureaza mai mult calatoria, cu atat platiti mai mult. Solutia: cititi tabelul cu orarul trenurilor din India: http://www.indianrail.gov.in/
    5. Targuiti-va
    A te targui este la ordinea zilei in India si un obicei firesc, aproape automat pentru locuitorii sai. Ca regula: in general pe ceea ce vreti sa cumparati ar trebui sa platiti cam jumatate din cat vi se cere.
    Daca vanzatorul zice 1.200 rupii, nu platiti niciodata mai mult de 600. Incepeti sa negociati la 300. A plati cat vi se cere initial in faimoasa piata Crawford din Mumbai sau de-a lungul raului Bangalore va atrage doar privi de compatimire asupra voastra. Si mai si platiti prea mult.
    4. Luati la voi hartie igienica cand iesiti in oras
    De multe ori nu veti gasi hartie igienica in toaletele publice din oras sau din trenuri. De aceea fiti atent sa aveti mereu cu voi hartie si servetele umede.
    Veti gasi de vanzare si role mici care vor incapea in geanta de mana. Penele de curent sunt destul de des intalnite in India, asa ca puteti lua cu voi o lanterna.
    3. Mancati folosind doar mainile, sau mai bine...mana.
    In India este un obicei binecunoscut acela ca oamenii mananca direct cu mana. Nu trebuie sa mancati niciodata cu mana stanga pentru ca in India este considerata murdara, cea pe care o folosesti cand mergi la toaleta.
    Puteti sa mancati mai usor servindu-va de bucati de paine pe care sa le inmuiati in mancare. In lipsa painii, folositi-va de varful degetelor pentru a amesteca si lua mancarea din farfurie.
    Tineti-o intre degetul mare si restul degetelor stranse ca intr-un caus si duceti-o spre gura. Dar nu impingeti mancarea in gura folosindu-va de degete.
    2. Invatati ceva despre cricket inainte sa mergeti acolo
    Daca intr-o conversatie apare subiectul cricket-ului, e bine sa fiti cat de cat informat daca vreti sa nu va faceti de ras in fata unui localnic.
    Invatati macar trei dintre numele celor mai cunoscuti jucatori mondiali din India: Virender Sehwag, Sachin Tendulkar, Sourav Ganguly, Mahendra Singh Dhoni, sau Rahul Dravid.
    Puteti afla mai multe si de pe pagina web India Cricket League. Cu toate acestea, daca mentionati Kolkata (inainte cunoscut ca si Calcutta) ca fiind leaganul rugby-ului indian, s-ar putea sa fiti iertat pentru faptul ca nu sunteti prea informat in ale cricket-ului.
    1. A va giugiuli in pulic cu o persoana de sex opus nu e ceva permis
    Desi veti vedea in mod frecvent barbati tinandu-se de mana pe strada, sau imbratisandu-se, acest lucru nu inseamna neaparat ca sunt homosexuali, ci e doar modul in care se comporta indienii. Cu toate acestea, a va arata afectiunea fata de cineva de sex opus este motiv de scandalizare. Din respect fata de localnici, cel mai bine este sa fiti discret.

    De asemenea, trebuie sa mai stiti ca pentru calatoria dumneavostra in India aveti nevoie de un pasaport valabil cel putin 6 luni de la data intrarii in tara si de viza care o puteti procura la ambasada Indiei in Bucuresti. Viza este valabila in mod normal pe timp de 6 luni. Pentru anumite regiuni din India aveti nevoie de
    o aprobare speciala. Cateva regiuni sunt in moment destul de periculoase (Ayodhya=Uttar Pradesh, Jammu, Kashmir si Ladakh in regiunea de granita cu Pakistan precum si in alte cateva regiuni precum Assam, Tripura, Nagaland, Manipur si Meghalaya).

    Acum, tot ce trebuie sa faceti este sa va cumparati  un bilet spre India, o harta si sa va faceti bagajele. Veti descoperi o tara plina de culoare, care va va deschide orizonturile!


    CUBA

    Sa mergi in Cuba inseamna sa-l impaci pe Hemingway cu Che Guevara, adica sa bei daiquiri la Floridita si, pe geam, sa citesti o lozinca impotriva imperialismului american, in timp ce in strada ruleaza roata langa roata un Ford maiestuos din 1937 si o Lada rablagita din 1977. Un paradis in care pana si timpul, in loc sa se scurga, leneveste la soare si bea un cocktail de rom dintr-un pahar cu umbreluta. O insula a carei legenda sporeste pe zi ce trece: Cuba.

    Pasaport, viza cubaneza

    Inainte de plecare trebuie verificat valabilitatea pasaportului, care nu poate avea termenul mai scurt, decat 6 luni calculate de la data intoarcerii in tara. Este o situatie neplacuta, daca dupa o calatorie de 16-18 ore sunteti nevoiti sa va intoarceti acasa pentru ca nu aveti dreptul de a intra in Cuba.  In continuare cetatenilor romani e obligatorie procurarea cartelei turistice, care este echivalenta cu viza turistica. Posedarea acestei cartela va indreptateste la sedere in Cuba pe o perioada de 30 de zile, care se poate prelungi o singura data cu 30 de zile.
    La intrarea in Cuba viza turistica va fi stamoilata la frontiera la partea perforata se indeparteaza o parte din ea. Cealalta parte trebuie sa pastrati pana la iesirea din tara, cand aceasta va fi preluata de la fiecare calator.

    Imbracaminte
    La impachetare trebuie sa tineti cont de faptul, ca in Cuba temperatura media in cursul anului variaza intre 22-28 grade Celsius, care este insotita de un nivel de umiditate a aerului de 80%. Aceste valori sunt cam ridicate, de aceea se recomanda imbracamintea lejera. In „perioada de iarna” se recomanda un pulovar sau o geaca subtire pentru "suportarea" zilelor racoroase.
    Alegerea imbracamintelor potrivite in cursul impachetarii depinde si de felul programelor, la care doriti sa participati pe parcursul vacantei cubaneze. Pentru programele petrecute la litoral va imbracati mai lejer, pentru serile distractive, baluri, petreceri va imbracati mai elegant, iar participand la excursii aveti nevoie de imbracaminte mai comoda, care acopera mai mult din suprafata corpului. La stranduri este interzisa scaldarea fara costum de baie!

    Obiecte uzuale si alte echipamente
    Pe langa imbracaminte trebuie sa acordati atentie si obiectelor uzuale.
    In functie de caracterul calatoriei poate fi diferita lista obiectelor necesare.
    Cele mai importante obiecte pentru plaja: lotiune pentru protectia solara de 20-30 de factori, palarie cu bord mare, spray contra tantarilor.
    Pentru circuit de tara: harta, sac de dormit, patura de rezerva, trusa de prim-ajutor bine dotata, insecticid cu efect puternic (cu continut DEET).
    Pentru tura ciclista: pompa, trusa de peticire, camera de rezerva, cheie universala de montare.
    Pentru scufundari: echipament de scafandru, trusa de prim-ajutor.
    Daca uitati ceva acasa in ciuda pregatirilor prudente, acestea le puteti procura de la magazinele din incinta hotelurilor sau in containerele de desfacere a market yard-urilor, cu exceptia a catoriva articole.

    Vaccinari si sfaturi medicale inaintea plecarii in Cuba

    Pentru a calatori in Cuba nu este obligatoriu nici un vaccin, dar sunt recomandate cateva vaccinuri in vederea protejarii starii sanatatii, de exemplu: tifos, hepatitis A, tetanus. In afara de aceasta este recomandat sa avem o trusa de prim ajutor, care contine urmatoarele: pastile contra durerii si temperaturii, antiinflamatorii, pansament, leucoplast, unguent antibacterian, tablete antidiaree, spray insecticid, termometru.
    In timpul calatoriei trebuie sa aveti grija la igiena, mai ales in toaleta, la spalatorie, si in timpul meselor. Nu se recomanda consumul mincarurilor, bauturilor racoritoare, inghetatelor, cafelei vindute pe strada. In Cuba apa din robinet nu este potabila, de aceea se recomanda consumul apei potabile inbuteliate. Se mai intimpla ca in timpul vacantei o petrecere sa se termine intr-o noapte cu pasiuni inflacarate. Cu ocazia contactelor sexuale se recomanda folosirea prezervativelor, impotriva bolilor venero generice deoarece in Cuba predomina moravuri usoare si numarul bolnavilor venero generice este in crestere din an in an.

    Asigurarea de raspundere civila fata de pasageri
    Din data de 1 mai 2010 toti calatorii, care voi sa viziteze Cuba vor detine asigurarea de calatorie obligatorie medicala (asigurare pentru boli, accidente si bagaje), valabila pe tot parcursul sejurului. De aceea va rugam sa va informati din timp de la Ambasada Cubei in Romania, care sunt firmele de asigurari romanesti, care se ocupa cu asigurarea speciala pentru Cuba. Pentru turistii, care nu au reusit sa procura asigurarea respectiva, ei au posibilitatea de a cumpara ajungand la aeroport la Firma de Asigurare al Statului Cubanez, cu ASISTUR. Daca cineva vrea sa se simta in siguranta deplina in timpul calatoriei, e bine sa se asigure inainte de plecare la o firma de asigurare romaneasca. Asigurarea de raspundere civila fata de pasageri si bagaje, nu este prea scumpa, dar merita in cazul in care se intampla ceva nedorit pe drum.

    Codul vamal la intrare
    Sunt orientative dispozitiile generale.
    Se poate introduce in tara fara plata taxelor vamale imbracamintea personala a calatorului, precum si obiectele uzuale pentru vacanta (aparat de fotografiat, instrument muzical, radio, laptop, undita, echipament de scafandru, bicicleta). In afara de acestea 10 kg de medicamente, doua sticle de bauturi alcoolice, un cartus de tigari.
    Pentru toate celelalte (de exemplu: articole tehnice, creatii artistice, cadouri a caror valoare depaseste 250 de euró) se percepe plata unei taxe vamale de 100%, ceea ce se stabileste la vama.
    Este strict interzis introducerea in tara a armelor, drogurilor, fotografii pornografice, ustensile erotice, aparatelor de navigatie, a produselor alimentare ( cu exceptia conservelor si alimentelor uscate)! Daca introduceti in tara  bani cash a caror valoare depaseste 10.000 de dolari, sunteti obligati sa anuntati acest lucru la vama.

    Banii cubanezi si alte mijloace de plata 

    Turistii pot efectua plati folosind Pesoul Convertibil (CUC), ce se pot procura in locurile oficiale de schimb valutar (CADECA), la oficiile de schimb valutar din aeroporturi, hoteluri mai mari, sau in locurile frecventate de turisti. Incepand din 8 noiembrie 2004 este interzis folosirea dolarului american (USD) in tara si la schimbarea acestei valute se impune platirea unei impozit de 10%! Cursul de schimb Euro/CUC este cel mai avantajos.
    Inca nu este raspandita plata cu carduri bancare (Mastercard, Visa), folosirea acestora e posibila numai la aeroporturi sau in hotelurile mai mari. Este important sa stiti ca numai acele carduri bancare se accepta care nu au cointeresare americana!
    Ridicarea de numerar este posibila la banci si la oficiile de schimb valutar (Banco Metropolitano, CADECA) de asemenea cu carduri bancare tip Visa sau Mastercard. La banci gratuit, la oficiile de schimb valutar pentru un comision de 1%. Ridicarea de numerar din bancomat (ATM) este greoaie, dar posibila. Pentru identificarea proprietarului cardului este necesar introducerea a unui numar de 6 caractere, adaugand doua cifre zero (00) in fata codului PIN.

    Circulatia in Cuba

    In Cuba transportul in comun urban si interurban este slab dezvoltat. Fie vorba despre cai ferate sau despre autobuse. Cursele sunt nesigure, nu respecta programul, autobusele sunt supraaglomerate si nu pot fi numite confortabile, ceea ce ingreuneaza suportarea calatoriilor.
    Daca doriti o calatorie comfortabila si sigura, solutia ideala este inchirierea auto. Taxa de inchiriere este acceptabila, iar starea tehnica este corespunzatoare. Inchirierea lor se poate face dupa preferinta pe o perioada mai scurta sau mai indelungata!
    In afara de autovehiculele inchiriabile se pot solicita taxiuri in periferia orasului, sau la distante mai mari in interiorul tarii se pot folosi cursele de avioane interurbane. Daca urcam intr-un taxi, trebuie sa solicitam de fiecare data pornirea contorului, deoarece in caz contrar nu va fi taxa mai mica, din contra mai mare. La cursele aeriene interurbane merita rezervarea anticipata a biletelor inca inainte de plecare in Cuba. Rezervati biletele cu mare circumspectie, deorece pretul acestora se poate exprima in peso convertibil, in dolari americani sau in euró, si este mare diferenta intre cursul lor de schimb.

    Comunicarea in Cuba: telefon, mobil, internet

    Nu exista nici un obstacol in calea folosirii telefoanelor mobile, dar inainte de plecare merita sa va informati despre tarifele aplicate acestei zone si sa solicitati serviciul roaming. In cazul aparatelor cu cartela de la furnizorul serviciului de telefonie puteti obtine informatiile suplimentare privind functionare pe teritoriul Cubei.
    Reteaua de telefonie mobila cubaneza (CUBACEL, C-Com) este cit se poate de buna pe tot teritoriul tarii, dar semnalul este cel mai bun in localitati si pe drumurile mai circulate. Telefonia mobila are totusi niste lipsuri, de exemplu nu se vizualizeaza numarul de apel. Aceasta este deficienta furnizorului, dar se poate elimina folosind sms.
    Calitatea serviciului de internet ramane in urma fata de cel european. Nu este de mirare daca o pagina mai voluminoasa se incarca greu, sau de loc. Dar se pot folosi cu usurinta toate sistemele de corespondenta, deci intretinerea legaturilor functioneaza fara obstacole. Puteti avea acces la internet la hotelurile mari, in unele biblioteci, in cafenele de internet rar intalnite.

    Electricitatea in Cuba

    In Cuba reteaua electrica are o tensiune de 110 V, dar in hoteluri si din ce in ce mai multe apartamente se poate intalni deja si 220 V. Trebuie sa avem asupra noastra un transformator cu doua furci (tip american) daca dorim sa folosim priza, deoarece difera de standardul european.

    Cumparaturile in Cuba: trabuc, rom, cafea, muzica...etc.

    - Trabuc cubanez: original se poate cumpara in magazinele de specialitate, in fabricile de trabucuri, in magazine de cadouri. Tot aici se gasesc si accesorii: brichete speciale cu doua flacari, scrumiere, humidoare, cutite pentru trabuc, perforatoare, tuburi. Se poate alege din mai mult de 40 de sortimente in dimensiuni, forme, arome diferite. In variante de tare, medie si slaba, ambalate in cite 5. 10, 25 de bucati.
    Nu va recomandam sa cumparati trabuc de la comerciantii ambulanti, pentru ca acestea sunt contrafacute sunt sucite din foi de tutun de slaba calitate, daca "trabucul" din intamplare contine tutun!
    - Romul cubanez: marca cea mai populara este Havana Club, din care se gasesc si variante obtinute din distilatii invechite de 3, 5, 7, 10, 12 ani. Bineinteles cu cat este mai maturizat, cu atat are buchetul mai placut, culoarea mai inchisa si pretul mai piperat. Ajung pe rafturile magazinelor inbuteliate in sticle de 350 de grame, 700 de grame, sau de 1 litru. Se distribuie in hoteluri, magazine de cadouri si in magazine alimentare.
    - Cafeaua cubaneza: iubitorii de cafea au obiceiul de a face rezerve si pentru acasa din cafeaua tare si solida cu gust marcant si cu aroma placuta. Cafeaua de calitatea cea mai inalta este Cubita, se gaseste atat in forma de boabe cat si in forma macinata, dar in mod obligatoriu in ambalaj de vacuum. Se comercializeaza la aeroporturi, in magazine de cadouri, magazine alimentare, tutungerii.
    - Muzica cubaneza, CD-uri: Cuba va ofera o gama larga de genuri muzicale. In locurile de desfacere puteti gasi toate stilurile: salsa, jazz, reggaeton, Guajira (muzica populara) si inca nenumerate genuri si stiluri. Calatorul are senzatia, ca in Cuba se consuma mai mult muzica decat alimente. Peste tot dati numai de CD-uri. In magazinele speciale muzicale, magazinele da cadouri a hotelurilor, la aeroporturi, apropierea atractiilor turistice, baruri, cate o data la restaurante, pe piete si targuri, la festivale si carnavaluri.
    - Altele: Obiecte de cadou mai marunte se pot gasi peste tot. De exemplu: sculpturi, tricouri, carti, ilustrate, linguri si pahare ornamentale, coliere de coral, agrafe, bratari, magneti de frigider, scrumiere. Se pot cumpara la aeroporturi, magazinele hotelurilor, muzee, magazinele de cadouri, piete, targuri, magazinele specializate, in locurile frecventate de turisti, fieste si carnavaluri.

    Serviciile medicale in Cuba
    In cursul vacantei, in caz de boli sau de accidente, daca se poate apelati la serviciile spitalelor (de exemplu: Cira Garcia Clinica Central) sau a cabinetelor medicale (Servimed) sustinute turistilor. In reteaua Servimed pe teritoriul tarii se gasesc 40 de cabinete medicale . Daca stati la hotel, apelati cu incredere la medicul hotelului. In aceste locuri se vorbeste limba engleza, in unele locuri si germana si franceza. Serviciile medicale se platesc cu bani cash, dar daca aveti asigurare, cheltuielile dumneavoastra vor fi achitate ulterior de catre societatea de asigurare.
    Medicamentele necesare se pot cumpara in farmaciile sustinute turistilor, care sunt bine dotate cu medicamente care au prestigiu pe plan international. Aceste farmacii se gasesc de obicei in cladirea cabinetelor medicale, daca se afla totusi la alta adresa, personalul va ajuta sa gasiti cat mai usor aceste farmacii.
       
    Codul vamal la iesirea din tara
    In primul rand obiecte de cadou se pot scoate din tara. Codul vamal insa restrange limitele acestora, si la vama sunt respectate aceste limite.
    Fara plata taxelor vamale se poate scoate din tara 2 pachete (25 de trabucuri/pachet) de trabucuri, care trebuie sa fie dotate cu ambalaj original si timbre de garantie, si stampila autentificata a comerciantului, mergand mai departe: 2 sticle de bauturi alcoolice, creatii de arte plastice mai putin semnificative, haine, alte obiecte de cadou.
    Daca doriti sa scoateti din tara obiectelor care apartin patrimoniului cultural national cubanez sau creatii de arte plastice semnificative, aveti nevoie de autorizatie de scoatere din tara, care se poate procura foarte greu.
    Este interzis scoaterea din tara a produselor alimentare, a plantelor, a animalelor, a monedei nationale (Moneda Nacional, CUP), precum a tuturor mijloacelor si documentelor, care apartin fondului proprietatii a statului cubanez.

    La iesirea din tara
    Fiecare persoana, care paraseste teritoriul tarii este obligata sa plateasca o taxa de 25 CUC (cca. 20 EUR).

    Bucataria cubaneza

    Bucataria cubaneza reprezinta un mix bine inchegat intre influentele sosite din Spania, Africa si zona Caraibiana. Orezul si fasolea, alaturi de carne, domina spectrul culinar al unei tari care exploateaza la maximum trestia de zahar si in care mancarea pe cartele este o practica folosita (inca din 1962), la fel cum era in Romania anilor ’80. Cuba este si tara care a dat lumii unul dinte cele mai populare cocktailuri, Mojito.
     Desi este o insula inconjurata de ape, Cuba nu este adepta consumului de peste sau a fructelor de mare.
    Cuba este singura natiune din Caraibe in care este folosit intens uleiul de masline, in dauna celui de floarea soarelui.

    Bucataria cubaneza mai poarta denumirea si de bucatarie creola, adica bucataria formata in Cuba de imigrantii din alte tari si apoi de familiile acestora care s-au perpetuat si s-au amestecat in Cuba; bucataria creola nu este reprezentativa doar pentru Cuba, ci se mai regaseste si in unele zone din Statele Unite (Louisiana), America Latina sau Africa.

    La o masa traditionala cubaneza, toate felurile sunt aduse in acelasi timp, chiar daca sunt gustari sau feluri principale;

    Capitala Havana are cele mai mari influente culinare chinezesti, prin supele de ceapa si de ou si prin orezul sotat;

    Paladares reprezinta mici restaurante detinute de familii si care au fost legalizate de-abia in 1993 desi au o traditie veche de peste o suta de ani; sunt considerate localuri in care se poate merge la sigur pentru gasirea preparatelor traditionale cubaneze.

    duminică, 16 ianuarie 2011

    JAPONIA

    Japonia este una dintre cele mai cautate destinatii din Asia, nu doar datorita locurilor care pot fi vizitate in aceasta tara, ci si datorita istoriei si civilizatiei care se afla in acea parte de lume.
    Daca vreti sa mergeti in vacanta in Japonia, trebuie sa stiti ca nu aveti nevoie de viza. De la 1 septembrie 2009, Japonia a eliminat obligativitatea vizelor de intrare in aceasta tara pentru cetatenii romani, pentru o perioada initiala de 2 ani. Insa atunci cand plecati trebuie sa aveti un pasaport romanesc valid, iar durata de sedere sa nu depaseasca 90 de zile consecutive.
    Japonia este ideala pentru turistii care se hotarasc sa calatoresca singuri, in special femei pentru ca este unul dintre cele mai sigure tari (chiar si la orele inaintate din noapte si in oraselele mai mici nu o sa aveti surprize neplacute). 
    Moneda nationala este yenul. Se gasesc bacnote de 1000, 2000, 5000 si 10.000 de yeni si monede de 1, 5, 10, 100 si 500 de yeni. Hotelurile si magazinele accepta bani gheata, cecuri de calatorii si carti de credit. 
    Numere de telefon. In caz de urgente se pot apela numerele: 110 Ambulanta si pompierii, 119 helpline-Japonia (si in limba engleza 0120-46-1997). 
    In Japonia se circula cel mai usor cu metroul. Indicatoarele sunt in japoneza si engleza, astfel incat va puteti orienta destul de bine. Este bine sa verficati cand cumparati biletul care sunt regulile, pe ce companie este valabil si sa nu uiti sa-l compostati si la iesire daca este necesar. Pretul unui bilet este de aproximativ 5 euro.

      • Cumparaturi. In Takashimaya, un centru comercial mare, puteti gasi suveniruri si diverse lucruri traditionale. Pentru preturi mai mici, mergeti in zonele de periferie. 
      Magazinele sunt deschise intre orele 10:00-20:00. Muzeele, templele si manastirile intre 9:00-17:00 cu exceptia zilei de Luni.
      • Clima. In general este clima temperata, dar cu variatii importante de la nord spre sud. Iarna nu ninge mult. Este umezeala cam tot timpul anului, iar vara este sezonul taifunurilor.

    Bucataria japoneza este considerata a fi cea mai sanatoasa dintre toate bucatariile lumii fara a se consuma foarte mult coresterol, bazandu-se pe alimentele naturale si continand multe vitamine si calciu.
    Alimentele de baza ale Japoniei sunt orezul, pestele, fructele de mare, legumele si fructele proaspete, si mai putin carnea de vita, porc, pasare). 
    Fiecare mancare gatita are un aspect si un ornament diferit incat acel preparat pastrandu-si gustul si aroma proprie . 
    Preparatele traditionale ale Japoniei sunt: sushi, sashimi, tempura, udon, soba, miso supa, ozoni, nanakusagayu, supa hamaguri, katuo si multe altele. 

    Traditii si obiceiuri in Japonia
    O vacanta in Japonia presupune cunoasterea traditiilor, obiceiurilor si etichetei, care in aceasta tara este deosebit de importanta. Daca vreti sa faceti impresie buna, este recomandat sa va informati inainte de plecare asupra felului in care se procedeaza in anumite situatii. Urmati pasii de mai jos si invatati cate ceva despre regulile si eticheta japoneza.

    Pasul 1. Imbracaminte. Imbracamintea trebuie sa fie una cat mai decenta. In intalnirile de afaceri sunt preferate tinutele conservatoare, evitandu-se culorile tipatoare, bijuteriile sau accesoriile care ies in evidenta.
    Pasul 2. In public. Cand va aflati in public trebuie sa faceti tot posibilul sa va pastrati bunavointa si calmul, indiferent de situatiile intalnite. Aglomeratia din metrou, de exemplu, este extrem de suparatoare, dar nu trebuie sa va pierdeti cumpatul pentru ca sunteti impins ca un pachet inert.
    Pe strada si in public nu este recomandat sa va suflati nasul, acesta fiind unul dintre cele mai ofensatoare gesturi. Cautati un loc retras pentru acest lucru. Vorbitul tare, ridicarea vocii, gesticulatia excesiva sunt nerecomandate. Nici gesturile de afectiune nu sunt recomandate in public sau atingerea unei persoane, mai ales una de sex opus. Daca folositi scarile rulante, pentru stationare trebuie sa stati pe partea stanga.
    Pasul 3. Vizitarea lacaselor de cult. Unele dintre cele mai frumoase obiective turistice ale Japoniei sunt templele, altarele si alte locuri sfinte. Cand faceti o vizita aici, trebuie sa urmati cateva reguli de baza. Este important sa va aratati respectul fata de aceste lacasuri. Puteti face acest lucru aprizand un betigas parfumat, punand o moneda in cutia milei si chiar spunand o scurta rugaciune. La intrarea in templu lumea se descalta. Verificati indicatoarele care arata daca fotografiatul este acceptat sau interzis.
    Pasul 4. Mersul in vizita la cineva. Daca va petreciti vacanta in Japonia si primiti o invitatie sa mergeti in vizita la cineva, trebuie sa stiti regulile de eticheta privind conduita in case particulare. O invitatie in spatiul personal al cuiva este considerata o mare onoare, astfel incat este bine sa va aratati aprecierea.
    Este indicat sa duceti un cadou ca un mic gest de politete, fara insa sa fie vorba despre un lucru costisitor, pentru a nu obliga si pe gazda sa faca la fel. Cadoul trebuie impachetat cu grija, evitand culoarea alba, deoarece este un simbol al mortii.
    In casele japoneze lumea se descalta la intrare si eventual se folosesc papucii de casa oferiti de gazda. Exceptie face incaperea cu podea cu rogojina, unde se serveste masa sau are loc ceremonia ceaiului. In baie exista alta pereche de papuci, spre a fi folositi doar acolo. In privinta incaltamintei, este bine sa alegeti una care poate fi scoasa rapid, pentru ca in Japonia trebuie sa te descalti in multe locuri.
    Pasul 5. Statul jos in maniera traditionala. Daca va aflati intr-o vizita in casa cuiva sau la un restaurant unde se sta pe podea, in jurul mesei joase, in stil traditional, va trebui sa adoptati pozitia corecta. Pentru ambele sexe, este acceptata pozitia cea mai usor de retinut, statul pe genunchi, cu picioarele sub sezut. Pentru femei,  pozitia corecta este cea cu genunchii indoiti, stand pe sezut si cu ambele picioare tinute pe o singura parte. Pentru barbati, pozitia corecta este cea cu picioarele incrucisate, stand pe sezut.
    Pasul 6. Mancare si bautura Foarte multe reguli de eticheta se aplica in situatiile in care se ia masa. De exemplu, este considerat nepoliticos sa va turnati singur de baut. Se obisnuieste ca cei de la masa sa-si toarne reciproc in pahare. In general, la masa, gazda sau ospatarul se ocupa cu servirea mesenilor, astfel incat principiul “help yourself” nu se aplica aici. Folosirea betisoarelor in loc de tacamuri cere o conduita anume. Daca va aflati la restaurant, este indicat sa tineti cont de politica acestuia. In general bacsisul nu este acceptat.