Japonia este una dintre cele mai cautate destinatii din Asia, nu doar datorita locurilor care pot fi vizitate in aceasta tara, ci si datorita istoriei si civilizatiei care se afla in acea parte de lume.
Daca vreti sa mergeti in vacanta in Japonia, trebuie sa stiti ca nu aveti nevoie de viza. De la 1 septembrie 2009, Japonia a eliminat obligativitatea vizelor de intrare in aceasta tara pentru cetatenii romani, pentru o perioada initiala de 2 ani. Insa atunci cand plecati trebuie sa aveti un pasaport romanesc valid, iar durata de sedere sa nu depaseasca 90 de zile consecutive.
Japonia este ideala pentru turistii care se hotarasc sa calatoresca singuri, in special femei pentru ca este unul dintre cele mai sigure tari (chiar si la orele inaintate din noapte si in oraselele mai mici nu o sa aveti surprize neplacute).
Moneda nationala este yenul. Se gasesc bacnote de 1000, 2000, 5000 si 10.000 de yeni si monede de 1, 5, 10, 100 si 500 de yeni. Hotelurile si magazinele accepta bani gheata, cecuri de calatorii si carti de credit.
Numere de telefon. In caz de urgente se pot apela numerele: 110 Ambulanta si pompierii, 119 helpline-Japonia (si in limba engleza 0120-46-1997).
In Japonia se circula cel mai usor cu metroul. Indicatoarele sunt in japoneza si engleza, astfel incat va puteti orienta destul de bine. Este bine sa verficati cand cumparati biletul care sunt regulile, pe ce companie este valabil si sa nu uiti sa-l compostati si la iesire daca este necesar. Pretul unui bilet este de aproximativ 5 euro.
- Cumparaturi. In Takashimaya, un centru comercial mare, puteti gasi suveniruri si diverse lucruri traditionale. Pentru preturi mai mici, mergeti in zonele de periferie.
- Clima. In general este clima temperata, dar cu variatii importante de la nord spre sud. Iarna nu ninge mult. Este umezeala cam tot timpul anului, iar vara este sezonul taifunurilor.
Alimentele de baza ale Japoniei sunt orezul, pestele, fructele de mare, legumele si fructele proaspete, si mai putin carnea de vita, porc, pasare).
Fiecare mancare gatita are un aspect si un ornament diferit incat acel preparat pastrandu-si gustul si aroma proprie .
Fiecare mancare gatita are un aspect si un ornament diferit incat acel preparat pastrandu-si gustul si aroma proprie .
Preparatele traditionale ale Japoniei sunt: sushi, sashimi, tempura, udon, soba, miso supa, ozoni, nanakusagayu, supa hamaguri, katuo si multe altele.
Traditii si obiceiuri in Japonia
O vacanta in Japonia presupune cunoasterea traditiilor, obiceiurilor si etichetei, care in aceasta tara este deosebit de importanta. Daca vreti sa faceti impresie buna, este recomandat sa va informati inainte de plecare asupra felului in care se procedeaza in anumite situatii. Urmati pasii de mai jos si invatati cate ceva despre regulile si eticheta japoneza.
Pasul 1. Imbracaminte. Imbracamintea trebuie sa fie una cat mai decenta. In intalnirile de afaceri sunt preferate tinutele conservatoare, evitandu-se culorile tipatoare, bijuteriile sau accesoriile care ies in evidenta.
Pasul 2. In public. Cand va aflati in public trebuie sa faceti tot posibilul sa va pastrati bunavointa si calmul, indiferent de situatiile intalnite. Aglomeratia din metrou, de exemplu, este extrem de suparatoare, dar nu trebuie sa va pierdeti cumpatul pentru ca sunteti impins ca un pachet inert.
Pe strada si in public nu este recomandat sa va suflati nasul, acesta fiind unul dintre cele mai ofensatoare gesturi. Cautati un loc retras pentru acest lucru. Vorbitul tare, ridicarea vocii, gesticulatia excesiva sunt nerecomandate. Nici gesturile de afectiune nu sunt recomandate in public sau atingerea unei persoane, mai ales una de sex opus. Daca folositi scarile rulante, pentru stationare trebuie sa stati pe partea stanga.
Pasul 3. Vizitarea lacaselor de cult. Unele dintre cele mai frumoase obiective turistice ale Japoniei sunt templele, altarele si alte locuri sfinte. Cand faceti o vizita aici, trebuie sa urmati cateva reguli de baza. Este important sa va aratati respectul fata de aceste lacasuri. Puteti face acest lucru aprizand un betigas parfumat, punand o moneda in cutia milei si chiar spunand o scurta rugaciune. La intrarea in templu lumea se descalta. Verificati indicatoarele care arata daca fotografiatul este acceptat sau interzis.
Pasul 4. Mersul in vizita la cineva. Daca va petreciti vacanta in Japonia si primiti o invitatie sa mergeti in vizita la cineva, trebuie sa stiti regulile de eticheta privind conduita in case particulare. O invitatie in spatiul personal al cuiva este considerata o mare onoare, astfel incat este bine sa va aratati aprecierea.
Este indicat sa duceti un cadou ca un mic gest de politete, fara insa sa fie vorba despre un lucru costisitor, pentru a nu obliga si pe gazda sa faca la fel. Cadoul trebuie impachetat cu grija, evitand culoarea alba, deoarece este un simbol al mortii.
In casele japoneze lumea se descalta la intrare si eventual se folosesc papucii de casa oferiti de gazda. Exceptie face incaperea cu podea cu rogojina, unde se serveste masa sau are loc ceremonia ceaiului. In baie exista alta pereche de papuci, spre a fi folositi doar acolo. In privinta incaltamintei, este bine sa alegeti una care poate fi scoasa rapid, pentru ca in Japonia trebuie sa te descalti in multe locuri.
Pasul 5. Statul jos in maniera traditionala. Daca va aflati intr-o vizita in casa cuiva sau la un restaurant unde se sta pe podea, in jurul mesei joase, in stil traditional, va trebui sa adoptati pozitia corecta. Pentru ambele sexe, este acceptata pozitia cea mai usor de retinut, statul pe genunchi, cu picioarele sub sezut. Pentru femei, pozitia corecta este cea cu genunchii indoiti, stand pe sezut si cu ambele picioare tinute pe o singura parte. Pentru barbati, pozitia corecta este cea cu picioarele incrucisate, stand pe sezut.
Pasul 6. Mancare si bautura. Foarte multe reguli de eticheta se aplica in situatiile in care se ia masa. De exemplu, este considerat nepoliticos sa va turnati singur de baut. Se obisnuieste ca cei de la masa sa-si toarne reciproc in pahare. In general, la masa, gazda sau ospatarul se ocupa cu servirea mesenilor, astfel incat principiul “help yourself” nu se aplica aici. Folosirea betisoarelor in loc de tacamuri cere o conduita anume. Daca va aflati la restaurant, este indicat sa tineti cont de politica acestuia. In general bacsisul nu este acceptat.
O cultura foarte frumoasa.
RăspundețiȘtergeredar europa vad ca nu te pasioneaza. cu cat mai departe cu atat mai bine, nu?
RăspundețiȘtergereehhh...si europa e frumoasa, dar am zis sa abordez mai intai destinatiile mai exotice si poate mai putin cunoscute:P
RăspundețiȘtergere