Sa mergi in Cuba inseamna sa-l impaci pe Hemingway cu Che Guevara, adica sa bei daiquiri la Floridita si, pe geam, sa citesti o lozinca impotriva imperialismului american, in timp ce in strada ruleaza roata langa roata un Ford maiestuos din 1937 si o Lada rablagita din 1977. Un paradis in care pana si timpul, in loc sa se scurga, leneveste la soare si bea un cocktail de rom dintr-un pahar cu umbreluta. O insula a carei legenda sporeste pe zi ce trece: Cuba.
Pasaport, viza cubaneza
Inainte de plecare trebuie verificat valabilitatea pasaportului, care nu poate avea termenul mai scurt, decat 6 luni calculate de la data intoarcerii in tara. Este o situatie neplacuta, daca dupa o calatorie de 16-18 ore sunteti nevoiti sa va intoarceti acasa pentru ca nu aveti dreptul de a intra in Cuba. In continuare cetatenilor romani e obligatorie procurarea cartelei turistice, care este echivalenta cu viza turistica. Posedarea acestei cartela va indreptateste la sedere in Cuba pe o perioada de 30 de zile, care se poate prelungi o singura data cu 30 de zile.
La intrarea in Cuba viza turistica va fi stamoilata la frontiera la partea perforata se indeparteaza o parte din ea. Cealalta parte trebuie sa pastrati pana la iesirea din tara, cand aceasta va fi preluata de la fiecare calator.
Imbracaminte
La impachetare trebuie sa tineti cont de faptul, ca in Cuba temperatura media in cursul anului variaza intre 22-28 grade Celsius, care este insotita de un nivel de umiditate a aerului de 80%. Aceste valori sunt cam ridicate, de aceea se recomanda imbracamintea lejera. In „perioada de iarna” se recomanda un pulovar sau o geaca subtire pentru "suportarea" zilelor racoroase.
Alegerea imbracamintelor potrivite in cursul impachetarii depinde si de felul programelor, la care doriti sa participati pe parcursul vacantei cubaneze. Pentru programele petrecute la litoral va imbracati mai lejer, pentru serile distractive, baluri, petreceri va imbracati mai elegant, iar participand la excursii aveti nevoie de imbracaminte mai comoda, care acopera mai mult din suprafata corpului. La stranduri este interzisa scaldarea fara costum de baie!
Obiecte uzuale si alte echipamente
Pe langa imbracaminte trebuie sa acordati atentie si obiectelor uzuale.
In functie de caracterul calatoriei poate fi diferita lista obiectelor necesare.
In functie de caracterul calatoriei poate fi diferita lista obiectelor necesare.
Cele mai importante obiecte pentru plaja: lotiune pentru protectia solara de 20-30 de factori, palarie cu bord mare, spray contra tantarilor.
Pentru circuit de tara: harta, sac de dormit, patura de rezerva, trusa de prim-ajutor bine dotata, insecticid cu efect puternic (cu continut DEET).
Pentru tura ciclista: pompa, trusa de peticire, camera de rezerva, cheie universala de montare.
Pentru scufundari: echipament de scafandru, trusa de prim-ajutor.
Daca uitati ceva acasa in ciuda pregatirilor prudente, acestea le puteti procura de la magazinele din incinta hotelurilor sau in containerele de desfacere a market yard-urilor, cu exceptia a catoriva articole.
Vaccinari si sfaturi medicale inaintea plecarii in Cuba
Pentru a calatori in Cuba nu este obligatoriu nici un vaccin, dar sunt recomandate cateva vaccinuri in vederea protejarii starii sanatatii, de exemplu: tifos, hepatitis A, tetanus. In afara de aceasta este recomandat sa avem o trusa de prim ajutor, care contine urmatoarele: pastile contra durerii si temperaturii, antiinflamatorii, pansament, leucoplast, unguent antibacterian, tablete antidiaree, spray insecticid, termometru.
In timpul calatoriei trebuie sa aveti grija la igiena, mai ales in toaleta, la spalatorie, si in timpul meselor. Nu se recomanda consumul mincarurilor, bauturilor racoritoare, inghetatelor, cafelei vindute pe strada. In Cuba apa din robinet nu este potabila, de aceea se recomanda consumul apei potabile inbuteliate. Se mai intimpla ca in timpul vacantei o petrecere sa se termine intr-o noapte cu pasiuni inflacarate. Cu ocazia contactelor sexuale se recomanda folosirea prezervativelor, impotriva bolilor venero generice deoarece in Cuba predomina moravuri usoare si numarul bolnavilor venero generice este in crestere din an in an.
Asigurarea de raspundere civila fata de pasageri
Din data de 1 mai 2010 toti calatorii, care voi sa viziteze Cuba vor detine asigurarea de calatorie obligatorie medicala (asigurare pentru boli, accidente si bagaje), valabila pe tot parcursul sejurului. De aceea va rugam sa va informati din timp de la Ambasada Cubei in Romania, care sunt firmele de asigurari romanesti, care se ocupa cu asigurarea speciala pentru Cuba. Pentru turistii, care nu au reusit sa procura asigurarea respectiva, ei au posibilitatea de a cumpara ajungand la aeroport la Firma de Asigurare al Statului Cubanez, cu ASISTUR. Daca cineva vrea sa se simta in siguranta deplina in timpul calatoriei, e bine sa se asigure inainte de plecare la o firma de asigurare romaneasca. Asigurarea de raspundere civila fata de pasageri si bagaje, nu este prea scumpa, dar merita in cazul in care se intampla ceva nedorit pe drum.
Codul vamal la intrare
Sunt orientative dispozitiile generale.
Se poate introduce in tara fara plata taxelor vamale imbracamintea personala a calatorului, precum si obiectele uzuale pentru vacanta (aparat de fotografiat, instrument muzical, radio, laptop, undita, echipament de scafandru, bicicleta). In afara de acestea 10 kg de medicamente, doua sticle de bauturi alcoolice, un cartus de tigari.
Pentru toate celelalte (de exemplu: articole tehnice, creatii artistice, cadouri a caror valoare depaseste 250 de euró) se percepe plata unei taxe vamale de 100%, ceea ce se stabileste la vama.
Este strict interzis introducerea in tara a armelor, drogurilor, fotografii pornografice, ustensile erotice, aparatelor de navigatie, a produselor alimentare ( cu exceptia conservelor si alimentelor uscate)! Daca introduceti in tara bani cash a caror valoare depaseste 10.000 de dolari, sunteti obligati sa anuntati acest lucru la vama.
Banii cubanezi si alte mijloace de plata
Turistii pot efectua plati folosind Pesoul Convertibil (CUC), ce se pot procura in locurile oficiale de schimb valutar (CADECA), la oficiile de schimb valutar din aeroporturi, hoteluri mai mari, sau in locurile frecventate de turisti. Incepand din 8 noiembrie 2004 este interzis folosirea dolarului american (USD) in tara si la schimbarea acestei valute se impune platirea unei impozit de 10%! Cursul de schimb Euro/CUC este cel mai avantajos.
Inca nu este raspandita plata cu carduri bancare (Mastercard, Visa), folosirea acestora e posibila numai la aeroporturi sau in hotelurile mai mari. Este important sa stiti ca numai acele carduri bancare se accepta care nu au cointeresare americana!
Ridicarea de numerar este posibila la banci si la oficiile de schimb valutar (Banco Metropolitano, CADECA) de asemenea cu carduri bancare tip Visa sau Mastercard. La banci gratuit, la oficiile de schimb valutar pentru un comision de 1%. Ridicarea de numerar din bancomat (ATM) este greoaie, dar posibila. Pentru identificarea proprietarului cardului este necesar introducerea a unui numar de 6 caractere, adaugand doua cifre zero (00) in fata codului PIN.
Circulatia in Cuba
In Cuba transportul in comun urban si interurban este slab dezvoltat. Fie vorba despre cai ferate sau despre autobuse. Cursele sunt nesigure, nu respecta programul, autobusele sunt supraaglomerate si nu pot fi numite confortabile, ceea ce ingreuneaza suportarea calatoriilor.
Daca doriti o calatorie comfortabila si sigura, solutia ideala este inchirierea auto. Taxa de inchiriere este acceptabila, iar starea tehnica este corespunzatoare. Inchirierea lor se poate face dupa preferinta pe o perioada mai scurta sau mai indelungata!
In afara de autovehiculele inchiriabile se pot solicita taxiuri in periferia orasului, sau la distante mai mari in interiorul tarii se pot folosi cursele de avioane interurbane. Daca urcam intr-un taxi, trebuie sa solicitam de fiecare data pornirea contorului, deoarece in caz contrar nu va fi taxa mai mica, din contra mai mare. La cursele aeriene interurbane merita rezervarea anticipata a biletelor inca inainte de plecare in Cuba. Rezervati biletele cu mare circumspectie, deorece pretul acestora se poate exprima in peso convertibil, in dolari americani sau in euró, si este mare diferenta intre cursul lor de schimb.
Comunicarea in Cuba: telefon, mobil, internet
Nu exista nici un obstacol in calea folosirii telefoanelor mobile, dar inainte de plecare merita sa va informati despre tarifele aplicate acestei zone si sa solicitati serviciul roaming. In cazul aparatelor cu cartela de la furnizorul serviciului de telefonie puteti obtine informatiile suplimentare privind functionare pe teritoriul Cubei.
Reteaua de telefonie mobila cubaneza (CUBACEL, C-Com) este cit se poate de buna pe tot teritoriul tarii, dar semnalul este cel mai bun in localitati si pe drumurile mai circulate. Telefonia mobila are totusi niste lipsuri, de exemplu nu se vizualizeaza numarul de apel. Aceasta este deficienta furnizorului, dar se poate elimina folosind sms.
Calitatea serviciului de internet ramane in urma fata de cel european. Nu este de mirare daca o pagina mai voluminoasa se incarca greu, sau de loc. Dar se pot folosi cu usurinta toate sistemele de corespondenta, deci intretinerea legaturilor functioneaza fara obstacole. Puteti avea acces la internet la hotelurile mari, in unele biblioteci, in cafenele de internet rar intalnite.
Electricitatea in Cuba
In Cuba reteaua electrica are o tensiune de 110 V, dar in hoteluri si din ce in ce mai multe apartamente se poate intalni deja si 220 V. Trebuie sa avem asupra noastra un transformator cu doua furci (tip american) daca dorim sa folosim priza, deoarece difera de standardul european.
Cumparaturile in Cuba: trabuc, rom, cafea, muzica...etc.
- Trabuc cubanez: original se poate cumpara in magazinele de specialitate, in fabricile de trabucuri, in magazine de cadouri. Tot aici se gasesc si accesorii: brichete speciale cu doua flacari, scrumiere, humidoare, cutite pentru trabuc, perforatoare, tuburi. Se poate alege din mai mult de 40 de sortimente in dimensiuni, forme, arome diferite. In variante de tare, medie si slaba, ambalate in cite 5. 10, 25 de bucati.
Nu va recomandam sa cumparati trabuc de la comerciantii ambulanti, pentru ca acestea sunt contrafacute sunt sucite din foi de tutun de slaba calitate, daca "trabucul" din intamplare contine tutun!
- Romul cubanez: marca cea mai populara este Havana Club, din care se gasesc si variante obtinute din distilatii invechite de 3, 5, 7, 10, 12 ani. Bineinteles cu cat este mai maturizat, cu atat are buchetul mai placut, culoarea mai inchisa si pretul mai piperat. Ajung pe rafturile magazinelor inbuteliate in sticle de 350 de grame, 700 de grame, sau de 1 litru. Se distribuie in hoteluri, magazine de cadouri si in magazine alimentare.
- Cafeaua cubaneza: iubitorii de cafea au obiceiul de a face rezerve si pentru acasa din cafeaua tare si solida cu gust marcant si cu aroma placuta. Cafeaua de calitatea cea mai inalta este Cubita, se gaseste atat in forma de boabe cat si in forma macinata, dar in mod obligatoriu in ambalaj de vacuum. Se comercializeaza la aeroporturi, in magazine de cadouri, magazine alimentare, tutungerii.
- Muzica cubaneza, CD-uri: Cuba va ofera o gama larga de genuri muzicale. In locurile de desfacere puteti gasi toate stilurile: salsa, jazz, reggaeton, Guajira (muzica populara) si inca nenumerate genuri si stiluri. Calatorul are senzatia, ca in Cuba se consuma mai mult muzica decat alimente. Peste tot dati numai de CD-uri. In magazinele speciale muzicale, magazinele da cadouri a hotelurilor, la aeroporturi, apropierea atractiilor turistice, baruri, cate o data la restaurante, pe piete si targuri, la festivale si carnavaluri.
- Altele: Obiecte de cadou mai marunte se pot gasi peste tot. De exemplu: sculpturi, tricouri, carti, ilustrate, linguri si pahare ornamentale, coliere de coral, agrafe, bratari, magneti de frigider, scrumiere. Se pot cumpara la aeroporturi, magazinele hotelurilor, muzee, magazinele de cadouri, piete, targuri, magazinele specializate, in locurile frecventate de turisti, fieste si carnavaluri.
Serviciile medicale in Cuba
In cursul vacantei, in caz de boli sau de accidente, daca se poate apelati la serviciile spitalelor (de exemplu: Cira Garcia Clinica Central) sau a cabinetelor medicale (Servimed) sustinute turistilor. In reteaua Servimed pe teritoriul tarii se gasesc 40 de cabinete medicale . Daca stati la hotel, apelati cu incredere la medicul hotelului. In aceste locuri se vorbeste limba engleza, in unele locuri si germana si franceza. Serviciile medicale se platesc cu bani cash, dar daca aveti asigurare, cheltuielile dumneavoastra vor fi achitate ulterior de catre societatea de asigurare.
Medicamentele necesare se pot cumpara in farmaciile sustinute turistilor, care sunt bine dotate cu medicamente care au prestigiu pe plan international. Aceste farmacii se gasesc de obicei in cladirea cabinetelor medicale, daca se afla totusi la alta adresa, personalul va ajuta sa gasiti cat mai usor aceste farmacii.
Codul vamal la iesirea din tara
In primul rand obiecte de cadou se pot scoate din tara. Codul vamal insa restrange limitele acestora, si la vama sunt respectate aceste limite.
Fara plata taxelor vamale se poate scoate din tara 2 pachete (25 de trabucuri/pachet) de trabucuri, care trebuie sa fie dotate cu ambalaj original si timbre de garantie, si stampila autentificata a comerciantului, mergand mai departe: 2 sticle de bauturi alcoolice, creatii de arte plastice mai putin semnificative, haine, alte obiecte de cadou.
Daca doriti sa scoateti din tara obiectelor care apartin patrimoniului cultural national cubanez sau creatii de arte plastice semnificative, aveti nevoie de autorizatie de scoatere din tara, care se poate procura foarte greu.
Este interzis scoaterea din tara a produselor alimentare, a plantelor, a animalelor, a monedei nationale (Moneda Nacional, CUP), precum a tuturor mijloacelor si documentelor, care apartin fondului proprietatii a statului cubanez.
La iesirea din tara
Fiecare persoana, care paraseste teritoriul tarii este obligata sa plateasca o taxa de 25 CUC (cca. 20 EUR).
Bucataria cubaneza
Bucataria cubaneza reprezinta un mix bine inchegat intre influentele sosite din Spania, Africa si zona Caraibiana. Orezul si fasolea, alaturi de carne, domina spectrul culinar al unei tari care exploateaza la maximum trestia de zahar si in care mancarea pe cartele este o practica folosita (inca din 1962), la fel cum era in Romania anilor ’80. Cuba este si tara care a dat lumii unul dinte cele mai populare cocktailuri, Mojito.
Desi este o insula inconjurata de ape, Cuba nu este adepta consumului de peste sau a fructelor de mare.
Cuba este singura natiune din Caraibe in care este folosit intens uleiul de masline, in dauna celui de floarea soarelui.
Bucataria cubaneza mai poarta denumirea si de bucatarie creola, adica bucataria formata in Cuba de imigrantii din alte tari si apoi de familiile acestora care s-au perpetuat si s-au amestecat in Cuba; bucataria creola nu este reprezentativa doar pentru Cuba, ci se mai regaseste si in unele zone din Statele Unite (Louisiana), America Latina sau Africa.
La o masa traditionala cubaneza, toate felurile sunt aduse in acelasi timp, chiar daca sunt gustari sau feluri principale;
Capitala Havana are cele mai mari influente culinare chinezesti, prin supele de ceapa si de ou si prin orezul sotat;
Paladares reprezinta mici restaurante detinute de familii si care au fost legalizate de-abia in 1993 desi au o traditie veche de peste o suta de ani; sunt considerate localuri in care se poate merge la sigur pentru gasirea preparatelor traditionale cubaneze.
Bucataria cubaneza mai poarta denumirea si de bucatarie creola, adica bucataria formata in Cuba de imigrantii din alte tari si apoi de familiile acestora care s-au perpetuat si s-au amestecat in Cuba; bucataria creola nu este reprezentativa doar pentru Cuba, ci se mai regaseste si in unele zone din Statele Unite (Louisiana), America Latina sau Africa.
La o masa traditionala cubaneza, toate felurile sunt aduse in acelasi timp, chiar daca sunt gustari sau feluri principale;
Capitala Havana are cele mai mari influente culinare chinezesti, prin supele de ceapa si de ou si prin orezul sotat;
Paladares reprezinta mici restaurante detinute de familii si care au fost legalizate de-abia in 1993 desi au o traditie veche de peste o suta de ani; sunt considerate localuri in care se poate merge la sigur pentru gasirea preparatelor traditionale cubaneze.
Mi-as dori sa evadez in Cuba!!
RăspundețiȘtergerebune ponturi! poate ajung vreodata pe acolo...
RăspundețiȘtergere